Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Genetisch gemanipuleerd voedsel

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 608 woorden
  • 29 juni 2005
  • 212 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
212 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
Genetisch gemanipuleerd voedsel Ik ben op zoek gegaan naar 10 artikelen over een natuurwetenschappelijk onderwerp. ik heb gekozen voor genetische manipulatie. Ik beperk me daarin tot genetisch gemanipuleerd voedsel. Ik heb gekozen voor een beschouwing en geef dus de voordelen en nadelen van genetisch gemanipuleerd voedsel. Genetische manipulatie is het toevoegen, verwijderen of veranderen van de erfelijke eigenschappen van een levend organisme. Zo kan er voor gezorgd worden dat de goede eigenschappen van een organisme nog beter worden en dat de slechte eigenschappen verdwijnen. Dat gebeurt door goede erfelijke eigenschappen van een ander soort organisme in te brengen in een ander organisme en de slechte erfelijke eigenschappen te verwijderen. Met genetische manipulatie wil men onder andere proberen de kwaliteit van gewassen te verbeteren en zo kosten besparen bij de productie van voedingsmiddelen. Er zitten veel voordelen aan genetisch gemanipuleerd voedsel maar ook nadelen, Hier de voordelen en nadelen van genetische manipulatie: Voordelen • Voor mensen met allergieën kunnen nu voedingsmiddelen worden gemaakt zonder de stoffen waar men allergisch voor is. De stoffen die de allergische reactie veroorzaken worden gewoon verwijderd. • Op de verpakking van een genetisch gemanipuleerd product wordt gezet dat er genetisch gemodificeerde ingrediënten in zitten, Alle mensen weten dus of iets genetisch gemanipuleerd is of niet. Zo kunnen mensen die het niet willen eten makkelijk zien dat het wel of niet genetisch gemanipuleerd is. • Boeren hebben minder bestrijdingsmiddelen nodig, omdat planten door genetische manipulatie resistent kunnen worden gemaakt voor insecten. Daarvoor waren er veel bestrijdingsmiddelen nodig om die insecten af te weren. • Genetische manipulatie kan de voedingswaarde van een product verhogen en de voedselproductie, daarmee kan het voedseltekort worden verholpen. • Het voedsel tekort kan worden verholpen, er zijn nu genetisch gemanipuleerde gewassen die ongevoelig zijn voor klimaat, bestrijdingsmiddelen, insecten en ziektes. Zo kunnen oogsten bijna niet mislukken. • Door genetische manipulatie kan de gezondheidszorg verbeterd worden, de landbouw, de voeding en het milieu.
Nadelen • Een genetisch gemanipuleerd gewas kan kruisen met een wilde soort die zich dan in de natuur kan verspreiden. Dit ‘superonkruid’ kan dan overal groeien, omdat het moeilijk te bestrijden is. • Men weet nog steeds weinig over de gevolgen van genetische manipulatie, wie weet wat er op langere termijn gebeurt met mensen die genetisch gemanipuleerd voedsel eten. • Het inbrengen van een andere gen kan het DNA- netwerk van een organisme verstoren. Door het nieuwe gen kunnen er chemische reacties optreden in een cel en zo kan de celfunctie verstoord raken. Zo kunnen er nieuwe giffen gevormd worden, stoffen die allergische reacties veroorzaken en voedingswaarden kunnen veranderen. • Doordat er antibioticaresistentie is ingebracht in genetisch gemanipuleerde gewassen, om een geslaagde manipulatie aan te tonen, kunnen ziekteverwekkers resistent worden voor medicijnen. • Als een gewas resistent is voor een bepaald onkruid, komt er dus steeds meer onkruid en daar moeten dan weer heel veel bestrijdingsmiddelen tegen gebruikt worden. Die bestrijdingsmiddelen zijn vaak ook nog eens milieu onvriendelijk. Mijn mening: Ik vind genetisch gemanipuleerd voedsel slecht. Door genetische manipulatie kan alles wat leeft veranderd worden. Dat lijkt misschien goed, maar dat is het niet. Bijvoorbeeld een gewas dat resistent wordt gemaakt voor een insect. Dat insect sterft uit doordat hij geen voedsel meer kan krijgen. Zo komen dieren die van dat insect leven in moeilijkheden, en ga zo maar door. Zo wordt dus het hele milieu verstoord. En dat alleen maar omdat je dan minder geld hoeft uit te geven aan de productie van voedsel. Maar al dat bespaarde geld heb je weer nodig voor onderzoek naar genetische manipulatie. Dus je bespaart uiteindelijk niet veel. De nadelen van genetisch gemanipuleerd voedsel zijn te groot en we weten nog te weinig over de gevolgen. Daarom ben ik tegen genetische manipulatie.

REACTIES

G.

G.

Ik ben het niet met het verslag eens. Er zijn geen nadelen namelijk. Superonkruid, dat klinkt stom. Dat is een oncorrecte stelling. Mijn bronnen zeggen namelijk dat superonkruid alleen in Azie voorkomt.

13 jaar geleden

S.

S.

Ik ben het niet eens met de voordelen. Er is geen enkel voordeel. Genetische manipulatie is knoeien met de natuur. Wij denken dat we het beter kunnen. De voedingswaarde daalt zowiezo, het milieu is niet meer wat het was, de gevolgen zijn niet min, het ecosysteem is in onevenwicht gebracht en mensen weten opdenduur niet meer wat genetisch gemanipuleerd voedsels is en wat niet. Er wordt met vanalles geknoeid.

12 jaar geleden

B.

B.

Zoveel goede voordelen en een paar slappe nadelen. Dan kies je er toch niet voor om tegen voedsel modificatie te zijn? GMO zou zelfs kunnen helpen tegen het voedseltekort in bv. Afrika. Als ze daar sommige gewassen resistent maken tegen ziektes, blijft er meer oogst over voor de mensen. Zonder GMO zullen we ook chemische bestrijdingsmiddelen moeten blijven gebruiken. En deze zijn veel schadelijker dan GMO.
Er word ook geen antibiotica resistensie ingebracht in gemodificeerde gewassen. Dit is uit de context gehaalt door tegenstanders van genetische modificatie. Het word alleen in het laberatorium gebruikt om te testen of het 'in te brengen' gen is ingebracht. Het zit niet in de gewassen die op de markt worden gebracht.
@san natuurlijk zijn er wel voordelen. Jouw argumenten kloppen ook niet helemaal. De voedingswaarde van producten kan juist omhoog worden gehaalt met GMO en zo extreem zullen de gevolgen niet zijn omdat er altijd nog ongemodificeerde gewassen groeien (in het wild, biologische boeren). Ook word de verspreiding van deze GMO gewassen goed in de gaten gehouden.

Oftewel Genetische Modificatie is een prachtige uitkomst voor de voedsel industrie.

10 jaar geleden

T.

T.

https://www.corbettreport.com/study-linking-gmos-and-tumors-vindicated-yet-again-msm-stays-silent/

een mening is per definitie een fantasie.
we leven niet langer in een tijd van valide meningen
kennis is de term

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.