De effectiviteit van presenteren

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas hbo | 348 woorden
  • 29 mei 2015
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

De effectiviteit van presenteren

Bij veel mensen is solliciteren of presenteren een grote angst. Tegenover een groep mensen laten zien wat je wilt zien. En belangrijker nog: Overbrengen wat je over wilt brengen. Om dat te doen is het van groot belang om je presentie op orde te hebben. En de presentatie is niet alleen wat je te zeggen hebt. In de praktijk is het zelfs verre van dat. Naast de woorden die je zegt zijn er nog veel verschillende factoren die meespelen of jouw presentatie blijft hangen en een succes wordt of dat je presentatie en daarmee jijzelf snel weer vergeten wordt.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar wat belangrijk is bij een presentatie. Het onderzoek dat ik even toe wil lichten is een onderzoek van Jannette Collins, The art of communicating effectively. Hierin staat dus de presentatie centraal. De effectiviteit van een presentatie draait om de communicatie met het publiek. Het moet draaien om twee tot vijf punten die kort en duidelijk worden behandeld. Een grote valkuil is dat de presentatie of te veel of te weinig wordt voorbereid. Bij te weinig voorbereiding klap je dicht of vergeet je gedeeltes en bij te veel voorbereiding merkt het publiek dat je een verhaaltje aan het opstampen bent. Dit gaat ten koste van de geloofwaardigheid en dus ook van de effectiviteit. Zoals ik eerder dus al zei is communicatie met het publiek een belangrijk onderdeel. Dit is alleen goed mogelijk, op een natuurlijke manier, wanneer de presentatie goed is voorbereid. Hierbij hoort ook het op je gemak voelen met de materie en met het publiek.

Een manier om dat gemak te leren en creëren is oefening. Je kwaliteiten en valkuilen leren kennen en daar op in spelen. De manier om dit te doen is Personal branding. Het gaat bij Personal branding om het neerzetten van het merk "ik". Zorg dat mensen je onthouden en zorg dat de presentatie blijft hangen. Lang niet alles zal blijven hangen, maar het gaat er om dat net genoeg blijft hangen zodat het merk "ik" blijft hangen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.