Sturen we onze ouderen naar Gambia?

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 530 woorden
  • 14 juni 2009
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
11 keer beoordeeld


Sturen we onze ouderen naar Gambia?

Al jaren wordt de Nederlandse vergrijzing een steeds groter probleem in Nederland. De zogenaamde ‘babyboomers’, mensen die vlak na de oorlog zijn geboren, vormen een bedreiging voor de Nederlandse schatkist en dus economie. De Nederlandse ouderen, die door nieuwe technieken ook steeds langer blijven leven, gaan steeds meer geld kosten; ziektekosten, huisvesting en verzekeringen, de kosten blijven oplopen.

Gelukkig is er IGRIS, de zorgverzekeraar die het helemaal denkt te snappen. We sturen onze ouderen naar het Afrikaanse land Gambia! ‘Zon zee, strand en lekker eten. Wat wil de bejaarde anno 2009 nog meer op zijn oude dag?’ Lijkt de inmiddels verdwenen zorgverzekeraar te denken. ‘Wij zijn er mooi vanaf’ Maar is dit wel een optie voor onze ouderen?


Ik ben voor de optie om onze ouderen naar Gambia te sturen. In Nederland viel er gemiddeld in 2008 meer dan een meter regen. Een meter! Als dat in een plens zou vallen zou het bij alle oudjes tot aan hun navel komen, hun balkons zouden overstromen met alle gevolgen van dien. Is dat wat onze ouderen willen én verdienen? Onze ouderen willen zon, zee strand en cocktails met een roze suikerrandje. Al die jaren gezwoegd in het natte Nederlands zeeklimaat, door weer en wind doorstaan en nu toe aan een stukje ontspanning in een luxe bejaardentehuis aan het strand in een ver tropisch paradijs.

Daarnaast is hun grote luxe ons een zorg minder; de ziektekosten en de algemene kosten voor de ouderen dalen aanzienlijk. In Gambia zijn de ziektekosten en de extra hulpverlening voor onze ouderen een stuk goedkoper. De Nederlandse regering en de zorgverzekeraar IGRIS heeft exclusieve deals gemaakt voor de kosten die de ouderen met zich meebrengen. Gambia brengt de ouderen onder, waardoor zij gebruik kunnen maken van de goedkope voorzieningen van het land, en Nederland betaald de goedkope Gambiaanse voorzieningen.

De plaatselijke bevolking in Gambia zijn helemaal door het dolle heen van de komst van onze ouderen. Dit heet in Aardrijkskundige termen een ‘spin-off effect’. Voor hen betekent de massale volksverhuizing van onze ouderen een kans op een beter leven, een kans op een nieuwe toekomst. Een kans om te ontglippen aan een toekomst van Eiffeltorens verkopen aan nietsvermoedende toeristen. De werkgelegenheid in Gambia is zeer laag, waardoor de economie ook niet echt op gang komt, onze opa’s en oma’s brengen daar een welkome verandering aan!

Onze Nederlandse ouderen zullen het goed hebben in Gambia. Ze kunnen genieten van prachtige voorzieningen tegen een scherpe prijs. Daarnaast hebben ze alle luxe wat een tachtigjarige maar wil hebben, zon, zee en strand. Voor de achterblijvers in Nederland heeft het ook zo zijn voordelen, zo betalen wij minder geld aan ouderenzorg en hebben we weer geld over voor andere dingen. Een bericht voor alle Nederlandse ouderen; zie het maar als een permanente vakantie, Instappen! Uw vlucht vertrekt over drie uur.

Bronnen voor dit betoog:
https://www.cia.gov/redirects/ciaredirect.html
http://weerwetenswaardigheden.web-log.nl/mijn_weblog_weer_wetenswa/2008/02/januari_2008_ui.html
http://www.vpro.nl/programma/geluk/afleveringen/16305700/
http://www.mysnip.de/forum-archiv/thema/793/393089/ouderenzorg+nieuwe+stijl.html
http://hannekevanveen.nl/html/ouder_worden.html
http://www.hollanddoc.nl/programmas/20008070/afleveringen/39648344/items/41748168/
Voordelen en nadelen van Gambia, opdracht 3

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.