CO2 uitstoot

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 399 woorden
  • 8 december 2002
  • 227 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 227 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!
Stel je eens voor dat onze kleinkinderen straks niet meer in Nederland kunnen wonen, omdat Nederland geheel verdwenen is door een stijging van de zeespiegel en stel je eens voor dat ongeveer driekwart van de wereld straks sterft vanwege enorme hongersnoden. Dat willen we geen van allen, toch?

De afgelopen eeuw is de aarde een halve graad opgewarmd. Dit is meer dan in de 100 jaar daarvoor, maar mogelijk zelfs meer dan de 10.000 jaar daarvoor. Ook de CO2-uitstoot is de laatste 100 jaar enorm toegenomen. Zelfs de beste computermodellen die we nu hebben, kunnen de opwarming van de aarde niet verklaren zonder menselijke invloed. Hieruit blijkt dat de opwarming van de aarde vrijwel zeker direct gerelateerd is aan de CO2-uitstoot. Ik vind dan ook dat we de CO2-uitstoot zoveel mogelijk aan banden moeten leggen, om zo ernstige humanitaire rampen te voorkomen.

De CO2-uitstoot zal de aankomende jaren alleen maar toenemen, als we er niets tegen ondernemen, en hierdoor zal de temperatuur op aarde ook enorm toenemen. Opwarming van de aarde heeft tot gevolg dat het klimaat zal veranderen. Computermodellen tonen aan dat in gematigde klimaten meer regen zal vallen, terwijl in tropische klimaten er meer droogtes en meer overstromingen zullen zijn. Ook zal de zeespiegel stijgen, zodat bepaalde gebieden onder water komen te liggen. Deze trend is nu al te zien. Deze klimaatsverandering zal vooral arme mensen in derde wereldlanden en mensen die aan de kust wonen treffen. Zij kunnen zich niet zo gemakkelijk aanpassen aan de veranderende omstandigheden en zullen daarom dus het zwaarst getroffen worden. Hierbij moet vooral gedacht worden aan mensen die van de landbouw leven, oogsten zullen veel vaker mislukken door ofwel een overstroming, ofwel een droogte. We kunnen niet zeggen: “We wachten wel en kijken wat er gebeurt,” want het gaat hier over mensen.


De meeste landen hebben gelukkig al een verdrag getekend, dat pleit voor een lagere CO2-uitstoot. Dit is het verdrag van Kyoto. Het verdrag van Kyoto stelt dat de CO2-uitstoot van alle landen die getekend hebben, voor 2010 moet worden teruggebracht tot 5% minder dan in 1990. Helaas is het verdrag van Kyoto alleen niet genoeg, er zullen meer maatregelen moeten komen om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Ik pleit dan ook voor nog meer maatregelen om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk aan banden te leggen, en zo de wereld te behoeden voor enorme problemen in de toekomst.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

hallo Guus
heel erg bedankt voor je uittreksel op scholieren.com ik heb er erg veel aan gehad, ik hoop dat je er net zn goed cijfer voor hebt gekregen als ik, ik heb er nl. een 8.5 gekregen.
heel erg bedankt
groetjes carmen winkels

18 jaar geleden