Veganisme

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 4e klas vwo | 629 woorden
  • 3 juni 2003
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
26 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview
Eigenlijk zou iedereen vegetariër moeten worden
Vegetariër zijn, wat houd dat eigenlijk in? Het woordenboek zegt ons “ iemand die niets eet van een gedood dier”. De vegetariër zelf zal zeggen: “iemand die het onnodig doden van dieren probeert te voorkomen door het niet eten van vleesgerechten”. Maar de tegenstanders zullen zeggen dat het geen zin heeft. En waarom geen vlees eten en wel leren schoenen dragen, daar is toch ook een dier voor gedood?
Al in de Oudheid waren er mensen die zich van vlees onthielden en door sommige filosofen werd het gepropageerd. En in bepaalde bevolkingsgroepen zoals in India, China en Tibet is plantaardige voeding al vele eeuwen een traditie.In 1847 werd in Manchester het eerste verbond van de westerse vegetarische beweging, de Vegetarian Society, opgericht. En aan het eind van de 19e eeuw kregen ze ook in Nederland vele aanhangers. En in 1894 werd dan ook eindelijk De Nederlandse Vegetariërs bond gesticht door meneer Ortt, met als doel het bevorderen van de vegetarische levenswijze, in de overtuiging dat dit leidt tot toeneming van beschaving en medemenselijkheid en tot vermeerdering van gezondheid en levensgeluk. Een goede gedachte dus, maar niet echt van werking als de grote meerderheid van de bevolking iedere avond vlees op tafel heeft staan.

Maar waarom zou je nou een vegetariër worden? De meest voorkomende rede is natuurlijk om het onnodig doden van dieren tegen te gaan. Het is de meest consequente manier van dieren beschermen. Want jaarlijks lijden miljoenen dieren in de bio-industrie een ellendig bestaan. Dagelijks worden tienduizenden dieren opeengepropt naar veemarkten en slachterijen getransporteerd. Tijdens hun korte leven kennen ze alleen maar pijn en angst. Als vegetariër neem je daar duidelijk stelling tegen. Het is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat het voor de mens best mogelijk is om zonder vlees te leven. Het eten van vlees is zelfs niet meer nodig omdat er genoeg plaatsvervangende middelen zijn om toch gezond te kunnen bestaan. Dus waarom zouden we nog dieren vermoorden om vlees dat we niet eens nodig hebben? Ook is er aangetoond dat het risico op verschillende chronische aandoeningen vermindert en het de algemene gezondheid ten goede zal komen.
Het klinkt allemaal heel positief, het vegetarisme, maar hoe ver ga je? Als je dan toch niet wil dat dieren gedood worden. Waarom dragen sommige vegetariërs dan wel leren schoenen. En hebben veel vegetariërs een huisdier, die ook in de beperkingen van het hok moeten leven met weinig vrijheid. Als je de wereld dan toch prettig voor dieren wil laten zijn, waarom word je dan geen veganist? Dat zijn de echte diehards die al het dierlijks laten liggen. Ook zijn er veel vegetariërs die geen vlees, maar wel vis eten. Terwijl die vissen ook in netten gevangen worden, of met een haak door de lip. Dat gebeurd ook niet pijnloos. Om vervolgens uit te moeten drogen door het gebrek aan water.
In vrijwel alle producten zitten dierlijke stoffen, dus als je het doet, doe het dan goed. Neem een voorbeeld aan de veganisten die ‘all the way’ gaan, en laat alles wat dierlijks is staan, dan heb je echt hart voor dieren. Alleen je vlees laten staan is niet genoeg. Vlees eten is een keuze, en wil je dat niet laat dan ook de rest waar een dier voor is gestorven staan. Maar het is een goed begin. En waar een wil is, is een weg…….

Schrijfplan
· Inleiding
Het onderwerp van de tekst is vegetarisme
· Verklaring 1
Vroeger-en-nu-structuur, hierin belicht ik hoe men het vegetarisme in Nederland is gekomen.
· Verklaring 2
Voordelen-en-nadelenstructuur, hierin geef ik argumenten vóór vegetarisme.
· Verklaring 3
Voordelen-en-nadelenstructuur, hierin geef ik argumenten tégen vegetarisme.
· Conclusie
Hierin weeg ik de voor-en-nadelen tegen elkaar af en kom ik tot een conclusie die aansluit bij de hoofdgedachte van de beschouwing.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.