Beschouwing: Taakstraf voor ouders
Taakstraf voor ouders. Wat je daar onder moet verstaan is dat ouders meer verantwoording krijgen over het gedrag van hun kinderen. Als kinderen een slecht gedrag vertonen of de wetten van de staat verbreken kunnen de ouders daar voor opdraaien wegens slecht opvoeding. Is dat wel eerlijk?
Enerzijds zou je kunnen zeggen: Ja. Ouders moeten hun kinderen nou eenmaal zo opvoeden dat je ze ook moet kunnen straffen als de kinderen iets verkeerds doen. Er zijn helaas teveel ouders die hun kinderen op een onverantwoordelijke manier opvoeden. Ze laten ze vanaf kleins af aan al tot heel laat buiten, vloeken in hun bijzijn en als ze iets verkeerds doen dan worden ze gewoon geslagen. Je zou dat kunnen zien als een slecht voorbeeld. In dit geval zijn de ouders weldegelijk verantwoordelijk voor het gedrag wat hun kinderen vertonen op scholen en op de straat.
Anderzijds. Hebben alle criminele jongeren wel slechte ouders? Zijn er dan geen jongeren die zo eigenwijs zijn en zo puberaal dat de ouders totaal de controle verliezen? Zeker wel dat die er zijn. Ook in dit geval: Helaas teveel. Uit bepaalde onderzoeken is gebleken dat kinderen met name beïnvloed worden door alles dat ze buiten het huis meemaken. Goede voorbeelden daarvan zijn vrienden, school en andere ervaringen buitenshuis. Dat komt omdat dat voor kinderen meer voelt als een ‘eigen’ ervaring. En dan rijst de volgende vraag voor deze jongeren natuurlijk: Waar leer je meer van? Eigen ervaringen of de ervaringen van je ouders? Als je het op deze manier bekijkt lijkt het net of de ouders heel weinig controle hebben over het gedrag van de kinderen.
Wat je dan weer als weerantwoord zou kunnen gebruiken is dat de ouders op een bepaalde manier toch wel invloed hebben op het leefgebied van het kind. Waar gaan ze gaan wonen en waar ze naar school gaan. Daarbij komt ook dat ze vanaf vroeg al ‘voorlichting’ kunnen geven over wat voor soort kinderen leuk zijn en wat voor soort kinderen niet zo leuk. Wat daarbij dan weer wel komt kijken is natuurlijk het inkomen van de ouders. Kunnen ze het wel veroorloven om in een mooie wijk te wonen? Kunnen ze die peperdure school wel betalen?
Interessant is om te weten dat de meeste mensen die in ‘achterstands’ wijken opgroeien over het algemeen ook een lagere studie afronden. En daardoor dus ook minder krijgen betaald, met als gevolg: géén duur huis, géén dure school voor de kinderen.
Dus wat kunnen we erover zeggen? Is het wel zo goed op taakstraffen voor ouders in te voeren? Hebben ze wel totale verantwoording? Wanneer kunnen de ouders er niets aan doen en wanneer wel? Wie legt de grens? Allemaal vragen waar je heel lang over kan discussiëren. Het blijft dus een lastig vraagstuk. Maar ik verwacht dat als er een goed compromis wordt gemaakt, we hier in de toekomst nog best mee te maken zouden kunnen hebben.
REACTIES
1 seconde geleden