BESCHOUWING
Steeds meer dieren in het asiel
1. Om wat voor een soort tekst gaat het hier?
Beschouwing
2. Wat is dus het doel?
Laten overdenken
3. Wat weet je dan over het taalgebruik?
Gematigd
4. Welk compositiepatroon hoort hierbij?
Verklarend patroon
5. Welk(e) alineaverband(en) zal je in de kern zien?
Opsommend (opsomming van verklaringen)
6. Geef het basisschema.
Inleiding: Onderwerp dat om een verklaring vraagt
Kern: 1. eerste verklaring
2. tweede verklaring
3. derde verklaring
enzovoorts…
Slot: Samenvatting
7. Geef het specifieke schema.
Inleiding: Hoe komt het dat de dierenasielen in Nederland steeds voller worden?
Kern: 1. Mensen hebben steeds minder tijd om voor een dier te zorgen.
2. Mensen gaan steeds vaker op vakantie
3. De vergrijzing in Nederland
4. Mensen denken niet na voordat ze een dier in huis nemen.
Slot: De in de kern genoemde verschijnselen zijn de oorzaak van de overvolle asiels
Dierenasiels in Nederland raken steeds voller
Elk jaar worden in totaal zo'n 70. 000 honden en katten dakloos. Ze zijn weggelopen, afgedankt of door omstandigheden kan er niet meer voor ze gezorgd worden. Al deze dieren worden liefdevol opgevangen in asielen. Helaas raken de asiels in Nederland steeds voller.
Hoe komt dat?
Als eerste reden is te noemen dat Nederlanders het steeds drukker hebben. Veel mensen hebben een drukke baan en vaak ook nog veel hobby’s, waardoor ze overdag niet thuis zijn en geen tijd hebben om voor hun dier te zorgen. Er zijn veel dieren die niet tegen het alleen zijn kunnen. Veel honden bijvoorbeeld, raken al gauw verveeld als hun baasje niet thuis is. De kans is dan groot dat ze dingen gaan doen om die verveling kwijt te raken. Schoenen knagen en banken kapotkrabben zijn voorbeelden van tijdverdrijf. Veel baasjes besluiten daarom dat het beter is om hun dier weg te doen.
De Nederlander wil ook steeds vaker op vakantie om even te ontsnappen aan hun drukke leven. Om echt uit te kunnen rusten worden de dieren thuisgelaten, want huisdieren beperken die rust. Er moet dus oppas gezocht worden, maar vaak vindt men dat nogal een gedoe en pensions vinden de mensen aan de dure kant. Zeker als personen meerdere malen per jaar op vakantie gaan, wordt vaak besloten dat hun huisdier(en) beter naar het asiel kunnen worden gebracht, om alle rompslomp te voorkomen.
Een derde oorzaak is de vergrijzing in Nederland. Veel oude mensen hebben een huisdier, maar voor veel van deze mensen komt een moment waarop ze moeten besluiten hun diertje weg te doen. Vaak omdat mensen niet meer in staat zijn om voor hun dier te zorgen, maar de grootste oorzaak is dat mensen naar een verzorgingstehuis gaan waar ze geen dieren mogen houden. Ze brengen hun dier dan naar het asiel.
De meeste dieren worden naar het asiel gebracht, omdat mensen niet goed nadachten voor ze het dier in huis namen. Vaak denken mensen alleen aan de gezelligheid die een huisdier kan geven, maar worden de bijzaken vergeten of onderschat. De meeste dieren hebben veel aandacht nodig en de kosten die dieren met zich meebrengen is niet mis. Veel mensen komen daar pas na de aanschaf van hun huisdier achter en op die manier belanden veel huisdieren in het asiel.
Het is dus duidelijk dat mensen wel een huisdier willen, maar niet kunnen houden, omdat ze te druk zijn, op vakantie willen, te oud worden, of niet na denken voor ze een dier in huis nemen. Als het zo door gaat zullen de asiels alleen maar voller worden en zullen steeds meer dieren op een nieuw baasje wachten.
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
Hee, ik vind dit echt heel goed! Dank je wel! Hoe komt je aan al die informatie? Want als ik dit ga gebruiken, moet ik ook de bronnen vermelden.
14 jaar geleden
Antwoorden