Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Seks en geweld op tv

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas havo | 907 woorden
  • 20 augustus 2008
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
30 keer beoordeeld

Kleed je uit of ik schiet je dood: De invloed van seks en geweld op TV op jongeren

Ik ben bij mijn oma op bezoek. Mijn neefje van 8 is daar ook. Na lekker avondeten gaan we met z'n drieën even een spelletje spelen. Ik zet de TV op TMF aan voor een muziekje op achtergrond. Mijn oma schrikt en zegt dat ik het meteen moet uitzetten voordat mijn neefje het ziet. Ik kijk zelf naar het beeldscherm en zie een heel erge close up op het blote achterwerk van een vrouw. Mijn oma, neefje en ik schrikken daarvan... Is het nou wel goed dat mijn neefje het zo maar kan op TV kijken?

Seks en geweld op tv is in de laatste jaren een groot probleem. Je kunt wel zeggen dat het onderhand allemaal te ver gaat op televisie, maar iedereen die er wat van zegt wordt uitgescholden voor ouderwets. En wie neemt de jongeren ook wat kwalijk, seks is nu eenmaal een hot item bij de jeugd.


Op de televisie hebben films meestal een kijkwijzer en seks of geweld probeert men na de bedtijd voor kinderen uitzendenen. Het probleem ligt echter aan de muziek zenders waar iedereen is toegestaan om 24/7 naar kijken en luisteren. Vooral de muziek clips van de zogenaamde "gangsta niggas" uit Amerika zijn erg populair, en veel mensen sluiten zich hierbij aan, door middel van kleding, taalgebruik en gedrag. Deze muziek clips promoten geweld, stoere praat, mensen neerschieten om niks, en vooral veel vrouwen met grote borsten en schuddende achterwerken.

Een voorbeeld van dit probleem is ook de multiculturele samenleving. Nederland is een erg vrij land, en staat open voor alle andere landen. Hier is natuurlijk niks mis mee, maar het geeft wel een zogenaamde "culture shock". Veel van deze mensen komen uit een land waar niks van geweld of seks op TV is (als er wel een TV is), en de normen en waarden zijn uiteraard ook heel erg anders. Als deze mensen dan in Nederland terechtkomen, en hier naar de TV kijken, dan komt er een nieuwe "ervaring". Als een jongeman van een jaar of 20 hier terecht komt en naar de tv kijkt, en allemaal schuddende achterwerken, grote vuurwapens en dikke borsten ziet, dan denkt vast dat dat de norm is van het land zelf. En eigenlijk is dat tegenwoordig ook wel een beetje zo. Veel allochtonen zien Nederlandse meisjes en vrouwen als hoeren, maar zelf alleen willen trouwen met een maagd die ze over laten komen uit eigen land.

Als we het probleem bekijken vanuit artikel 7 van de grondwet, is het een diepgaand probleem met veel kanten en uitwerkingen. Artikel 7 gaat er namelijk vanuit, dat alles wat gepubliceerd word (op TV, radio, krant, tijdschriften) niet door de overheid gecontroleerd (mag) worden, mits het niet in schending is met de grondwet. Dus als het bijvoorbeeld racistisch of discriminerend is, dan pas mag er censuur op. Voor die tijd heeft de maker complete vrijheid in het maken van een film of videoclip, en complete vrijheid in het uitzenden ervan. Dit is iets heel erg belangrijks, daarom staat het ook in de grondwet. Maar het zorgt er ook voor dat zogenaamde grenzen overschreden kunnen worden op televisie.

En wat zeggen de politici hiervan? Ze hebben allemaal ook verschillende meningen erover. De clips waar te veel seks, geweld of racisme in zit, worden al steeds vaker verboden en geweigerd door muziek zenders. Maar wordt het nou overal verboden? Nee. De films bestaan er nog steeds, en dat kun je niet ontwijken. Maar de televisie verspreidt ook het journaal, en op het journaal wordt het meest realistische geweld weergegeven in de wereld. Er zijn mensen die vinden dat kinderen van jong af de harde waarheid van de wereld moeten leren kennen. Maar komt het dan niet te hard aan bij een kind die bijvoorbeeld, nog niet eens op een middelbaar school zit?

Een zekere Martine Fraeters uit België, heeft 2 jaar geleden niet minder dan 12.500 handtekeningen van mensen verzameld die ook tegen de seks en geweld op TV zijn. Daarmee is ze naar de Belgische minister toe gestapt. En zijn antwoord erop was dat ze maar haar kinderen moet niet de TV laten kijken, en dat ze sowieso tegenwoordig allemaal al veel van seks weten. Er is een petitie site ontstaan als het negatieve antwoord op Martine Fraeters. Er worden ook handtekeningen verzameld, maar van mensen die wél voor seks op TV zijn.

Een concrete oplossing is er dus niet omdat iedereen ander mening heeft en de effecten van al het geweld en seks op TV niet goed te meten is, omdat het samen gaat met meerdere dingen. Het is niet te zeggen hoeveel mensen nou echt agressiever worden dankzij de televisie. Er komen wel steeds meer geluiden, vooral onder oudere mensen, dat het allemaal flink uit de hand loopt. Maar Nederland is nou eenmaal een vrij land en het moet dus kunnen. Vijftig jaar geleden was er eigenlijk nog geen sprake van zo veel geweld en seks op tv. Die drang om deze dingen zo heftig te uiten en te laten zien aan de hele wereld moet ook ergens vandaan komen. In een wereld die steeds meer vervreemd en steeds meer civiliseert zijn er mensen die ook steeds extremer teruggrijpen naar bepaalde basisbehoeften van de mens. En wie weet wanneer het zal stoppen, en of het juist nog erger wordt. Precies in deze tijd ligt de seks en geweld op TV op het hoogtepunt....

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.