Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Piercings

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas havo | 1291 woorden
  • 29 maart 2009
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Wie mooi wil zijn moetpijnlijden!
Piercen en tatoeëren, twee methoden om je lichaam te versieren; wie kent het niet? Soms gaat het om een gedeelte van het lichaam en soms de hele rug, gezicht of heel het lichaam. Piercen en tatoeëren zijn weer grote hypes geworden, maar er zitten gevaren aan gebonden.

Piercen en tatoeëren is al zo oud als de mensheid zelf. Bij de Romeinen werden bijvoorbeeld bij de lijfwachten van Julius Ceasar door de tepels gepierct als teken van hun moed en mannelijkheid.

Piercen is het doorboren van bepaalde delen van je lichaam. Ik heb zelf een subtiele navelpiercing, maar sommige mensen hebben hun hele lichaam onder de piercings zitten, dit vind ik persoonlijk een beetje te veel van het goede. Maar ieder zijn eigen smaak!
Tatoeëren is het betekenen van je lichaam, dit gebeurt door inkt op de huid te smeren en dat met naalden zachtjes in de huid te prikken. Dit kan op vrijwel alle delen van het lichaam gebeuren. Ik zou zelf wel een tatoeage willen, maar geen grote die je hele lichaam bedekt.
Veel mensen voelen zich zelfverzekerder met een piercing of tatoeage. Vroeger hadden de piercings en tatoeages ook een betekenis; macht en mannelijkheid.

Natuurlijk zijn er ook nadelen en risico’s aan piercings en tatoeages verbonden. Een van de risico’s is de kans op infecties. Je hebt deze kans ook wel bij tatoeages, maar veel minder dan bij piercings. Een ander risico is bijvoorbeeld de kans op een ziekte zoals Hepatitis en het HIV-virus. De kans op ziekte ligt ook bij het piercen weer hoger dan bij het tatoeëren. Zowel piercen als tatoeëren doet pijn en je hebt de kans dat het gaat ontsteken. Ook het verwijderen van de versieringen kan een lelijk litteken veroorzaken. Tot slot kunnen beiden allergische reacties veroorzaken. Minister Hoogervorst van volksgezondheid wil vergunninghouders gaan controleren op hygiëne

Tegenwoordig zijn er veel jonge kinderen zijn die al een of meer piercings/of tatoeages hebben.Volgens een artikel uit de telegraaf van 22 juni 2006, wil VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg het zetten van tatoeages en piercings bij kinderen onder zestien jaar strafbaar maken, tenzij het kind ouder dan twaalf jaar is, en onder begeleiding van een ouder of voogd.
De VVD verklaarde in een artikel uit het Haarlems Dagblad van 13 mei 2006: “Het gaat er ons om dat een tatoeëerder niet zomaar een kind een tatoeage kan geven. Ouders moeten een wapen in handen krijgen om onverantwoordelijke tatoeëerders die hun kind hebben verminkt aan te pakken.”.

Minister Donner van justitie legde uit dat deze wet niet te handhaven zou zijn, omdat het strafbare feit niet of moeilijk te bewijzen valt. Het zou alleen maar tot een zogenaamde ‘symboolwetgeving’ leiden. Maar Minister Hoogervorst is uiteindelijk toch bereid om in overleg te gaan met Minister Donner, maar hij wil een uitzondering maken voor oorbellen.

Piercen en tatoeëren heeft voordelen en kan heel leuk zijn. Maar wanneer je denkt dat piercen wat voor je is, zorg dan dat je voldoende bent ingelicht en laat je goed informeren over de risico’s.

Leeftijdsgrenzen voor tattoo's en piercings
22 jun 2006, 19:51

DEN HAAG - Tatoeage- en piercing shops moeten zich aan leeftijdsgrenzen gaan houden. Overtreden zij de regels, dan kunnen ze hun vergunning kwijtraken.
Dat hebben de ministers Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) en Piet Hein Donner (Justitie) donderdag toegezegd aan de Tweede Kamer.
De Kamer debatteerde over het vergunningenstelsel voor tatoeëerders en piercers, dat Hoogervorst wil invoeren. De minister wilde de vergunninghouders gaan controleren op hygiëne, maar voegt daar nu ook leeftijdsgrenzen aan toe. Ook moet er goede voorlichting komen aan klanten over gezondheidsrisico's van de lichaamsversieringen.
VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg wilde het aanbrengen van tatoeages en piercings bij kinderen onder zestien jaar strafbaar stellen, tenzij het kind ouder is dan twaalf en vergezeld is van een ouder of voogd. Maar Donner legde donderdag nog eens uit dat dit verbod niet te handhaven is omdat het strafbare feit nauwelijks valt te bewijzen. Het zou alleen maar tot symboolwetgeving leiden. Ouders die vinden dat hun kind schade is toegebracht, kunnen altijd nog in een civiele procedure vergoeding eisen.
Daarnaast zou er naar analogie met de regels voor alcohol in de Warenwet een bepaling over leeftijdsgrenzen kunnen komen. Controleurs van de Voedsel- en Warenautoreit kunnen hier dan op toe gaan zien. Voor Miltenburg was dit aanleiding haar voorstel voor het strafbaar stellen in te trekken.

Tatoeages bij kinderen toch niet strafbaar
ANP | Gepubliceerd op 12 mei 2006, 16:38
Laatst bijgewerkt op 13 mei 2006, 15:30

DEN HAAG - Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) ziet bij nader inzien toch niets in het strafbaar stellen van het aanbrengen van piercings of tatoeages bij kinderen onder de zestien. Dat heeft hij mede namens zijn collega Piet Hein Donner (Justitie) aan de Tweede Kamer geschreven.
Hoogervorst reageert hiermee op een amendement van de VVD. Die wilde het aanbrengen van piercings of tatoeages bij kinderen onder de zestien wettelijk strafbaar maken, tenzij het kind ouder is dan twaalf en is vergezeld van een ouder of voogd.
Hoogervorst toonde zich aanvankelijk bereid daartoe over te gaan, maar komt daar na overleg met Donner op terug. Het heeft volgens de minister geen zin, omdat de politie geen tijd heeft om het te controleren, het openbaar ministerie prioriteiten elders heeft liggen en bovendien de samenleving afwijkende opvattingen heeft over dergelijke ingrepen. Verder wijst hij op het risico dat er op deze manier een illegale markt ontstaat.
De VVD noemt dit 'drogredenen' en zal voet bij stuk houden. ,,Het gaat er ons om dat een tatoeëerder niet zomaar een kind een tatoeage kan geven. Ouders moeten een wapen in handen krijgen om onverantwoordelijke tatoeëerders die hun kind hebben verminkt aan te pakken.''

Toch leeftijdgrenzen voor piercings
ANP | Gepubliceerd op 19 april 2006, 13:53
Laatst bijgewerkt op 20 april 2006, 00:21

DEN HAAG - Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) is toch bereid wettelijke leeftijdgrenzen voor piercings en tatoeages in te stellen. Dat zei hij woensdag tijdens een debat met de Tweede Kamer in reactie op een voorstel van de VVD. Eerder zag hij daar geen brood in.
Kamerlid Van Miltenburg (VVD) wil het aanbrengen van piercings of tatoeages bij kinderen onder de zestien wettelijk strafbaar maken, tenzij het kind ouder is dan twaalf en is vergezeld van een ouder of voogd. Hoogervorst is bereid de kwestie met zijn collega Donner van Justitie te bespreken, maar wil een uitzondering maken voor gaatjes in oorlellen.
Een Kamermeerderheid wil wel leeftijdgrenzen, maar is verdeeld over de vraag welke leeftijden moeten gelden. Het CDA wil een genuanceerdere regeling waarbij gekeken wordt naar de verschillende soorten piercings en wat de medische gevolgen zijn bij verschillende leeftijden. Zo vinden de christendemocraten een kind van twaalf te jong voor een navelpiercing, ook als de ouders het goed vinden.
Vergunningstelsel
Hoogervorst wil verder een vergunningenstelsel voor tatoeage- en piercingshops in het leven te roepen. Ook schoonheidsspecialisten en juweliers zouden onder die regeling moeten vallen, tenzij ze alleen gaatjes in oorlellen prikken. Voor semipermanente make-up of het prikken van gaatjes in het kraakbeen van een oor hebben zij wel een vergunning van de minister nodig. De GGD-en moeten de vergunninghouders controleren op grond van nog door de minister vast te stellen hygiënerichtlijnen.
De VVD en het CDA zouden liever zien dat de minister de branche zelf een code laat opstellen. Volgens Hoogervorst leent de branche zich niet voor zelfregulering. Daar is de organisatiegraad van de sector te laag voor. Slechts 65 procent van de ongeveer vierhonderd tatoeage- en piercingshops zijn momenteel lid van de Nederlandse Bond voor Tatoeëerders (NBT), hield hij de Kamer voor. Het CDA legt zich daarbij neer.
De PvdA vroeg de minister ook regels op te stellen voor mensen die tatoeages verwijderen. Hoogervorst vindt dat niet nodig. Beunhazen die schade veroorzaken, zijn strafbaar omdat ze zich schuldig maken aan mishandeling.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.