Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Nederlands Beschouwing Drugs

Beoordeling 8.8
Foto van Max
  • Beschouwing door Max
  • 5e klas vwo | 685 woorden
  • 20 juni 2022
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 8.8
9 keer beoordeeld

Zorgt drugslegalisatie voor een ravage?

De meningen over drugs zijn erg verdeeld. In deze tekst probeer ik een beter beeld te creëren.

Drugs zijn genotsmiddelen die de hersenen prikkelen en bepaalde effecten hebben. Sommige drugs zorgen voor ontspanning, maar andere zorgen voor meer alertheid of hallucinaties. De meeste drugs zijn onder te verdelen in 2 categorieën: softdrugs (bijvoorbeeld wiet of paddenstoelen) en harddrugs (denk aan LSD, heroïne en cocaïne). In Nederland is het gebruik van softdrugs compleet gelegaliseerd voor mensen ouder dan 18, ook het gebruik van harddrugs is niet strafbaar in ons land. In andere landen is dit nog niet het geval. Wel zijn deze landen bezig met het legaliseren hiervan. Canada heeft recentelijk in 2020 wiet gelegaliseerd. Maar niet iedereen is hier even tevreden mee. Waardoor komt dat?

Volgens het trimbos-instituut heeft ongeveer een kwart van de meerderjarige Nederlandse bevolking aangegeven weleens wiet te hebben gebruikt. Alsnog is een deel van de bevolking niet al te blij met deze legalisatie en vindt het niet fijn dat bepaalde drugs nu legaal te gebruiken zijn.

Om te begrijpen waarom niet iedereen het fijn vindt dat drugs gelegaliseerd worden, moeten we eerst kijken naar de problemen die ontstaan door het legaliseren van drugs. De legalisatie van drugs kan leiden tot een sterke toename van drugsgebruik in de bevolking, dit komt waarschijnlijk doordat drugs meer in het openbaar gebruikt en verkocht gaan worden en mensen er dan ook meer over gaan denken in het dagelijks leven. Ook gaan mensen het natuurlijk meer gebruiken omdat het nu mag. 

Hiernaast zorgt de legalisatie van drugs ervoor dat mensen die drugs legaal willen gebruiken, met grote hoeveelheden hierheen gaan reizen om drugs te doen. Dit kan nare gevolgen hebben doordat het ervoor kan zorgen dat criminelen uit andere landen en meer toeristen met weinig zelfbeheersing hier in Nederland op straat belanden, waardoor de sfeer wordt verpest en de straten onveilig worden. Maar het kan ook anders, zoals in Amsterdam te zien komen veel toeristen naar Nederland voor deze dingen en doet het de economie ten goede, zonder al te veel hoeven op te offeren. De aantrekkingskracht van drugs heeft dus zijn voor- en nadelen.

Een groot nadeel hiervan is dat het gebruik van drugs kan leiden tot een verslechtering van gezondheid. Volgens nji.nl zijn voorbeelden hiervan: gewichtsverlies, vergrootte kans op ziektes, hoofdpijn en vermoeidheid. Ook is de mogelijke verslaving een grote zorg. Al deze nadelen zorgen ervoor dat ouders bang zijn dat hun kinderen drugs gaan gebruiken en met deze nare gevolgen te maken gaan krijgen.

Maar het legaliseren van drugs heeft niet alleen nadelen en mensen die erop tegen zijn. Het heeft ook veel voordelen. Zo is het bijvoorbeeld slim om drugs zoals wiet te legaliseren zodat de politie het makkelijker in de gaten kan houden. De huidige drugs-situatie is te vergelijken met het alcoholverbod in Amerika rond 1920, toen had de overheid alcohol verboden en is het alcoholgebruik ondergronds gegaan waardoor het niet meer gecontroleerd werd en hierdoor nam de mate van het gebruik, samen met het aantal mensen dat dronk extreem veel toe. Ook leidde dit tot grote criminelen organisaties die ontstonden. De legalisatie van drugs kan dit dus voorkomen en zorgen dat het gebruik gecontroleerd wordt en het drugsverbruik niet uit de hand kan lopen.

Ten slotte vinden mensen dat het simpelweg ook gewoon fijn is om soms los te laten en iets te ervaren of doen dat niet overal kan en mag. De vrijheid moet er zijn voor hen die het willen proberen en we kunnen ons volgens hen ook beter focussen op andere, meer belangrijke kwesties dan een aantal mensen die plezier wil hebben door deze middelen te gebruiken.

In conclusie heeft de legalisatie van drugs veel gevolgen voor Nederland gehad, zowel positief als negatief. De kwestie van of het legaal moet blijven en of we verder moeten gaan met de legalisatie is iets waar de meningen nog steeds over verdeeld zijn en dat gaat de komende tijd niet veranderen. Wat er ook uitkomt gaat niet iedereen blij maken. Maar eigenlijk heb je geen eens drugs nodig om van het leven te genieten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Max