Jongeren en alcohol in Nederland

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas havo | 781 woorden
  • 11 februari 2007
  • 97 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
97 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Jongeren en alcohol in Nederland

Alcohol heeft een verdovende werking op het doorgeven van signalen in zenuwen en hersenen. Na één of twee glazen ervaart men ontspanning en lijkt alcohol stimulerend te werken doordat de verdoving bepaalde remmingen wegneemt. Drinkt men meer, dan zijn er al lichamelijke reacties; de fijne motoriek raakt verstoord, het reactievermogen neemt af en de zintuigen werken slechter. Na drie tot vijf glazen neemt de ontremming toe en het vermogen het eigen gedrag te kunnen beoordelen af. Er ontstaat onverschilligheid en zelfoverschatting. Het evenwichtsgevoel raakt aangetast en bij zware dronkenschap kan men bewusteloos raken. Toch drinken er heel veel mensen alcohol. Ook jongeren. Zo blijkt uit een onderzoek van Bureau NDM, Nationale Drugs Monitor 2003, dat 93% van de jongeren van 15 tot 25 jaar alcohol drinkt. Waarom drinken jongeren zoveel alcohol?

De meeste jongeren hebben hun alcoholgebruik wel onder controle, maar er is ook een deel die dat niet heeft. Maar wat zijn ze redenen dat jongeren over het algemeen alcohol nuttigen?

De meeste jongeren vinden alcohol gewoon lekker. Daarbij komt nog dat alcohol je remmingen wegneemt en veel jongeren worden dan ook wat losser en durven meer zoals dansen, op die ene leuke meid / jongen afstappen of zelfs seks hebben.
Als je in het weekend uitgaat zie je erg veel mensen alcohol drinken. Het is dan ook gewoon om een drankje te nuttigen met alcohol erin. Het is dus een gewoonte om bij sommige gebeurtenissen alcohol te drinken. Bijvoorbeeld het drinken van wijn of bier bij het avondeten.
Ook vrienden spelen een grote rol bij het nuttigen van alcohol. Bij een vriendengroep die veel alcohol drinkt, drinkt men vaak mee, omdat je anders buiten de groep valt. Heb je juist een vriendengroep die weinig of zelfs helemaal niets drinkt, dan drinkt men vaak ook weinig alcohol of zelfs helemaal niets.
Wat ook zwaar meetelt bij het nuttigen van alcohol is de situatie thuis, op school of op het werk. Als jongeren hier problemen hebben, denken zij vaak dat het helpt als ze alcohol drinken. Op dat moment vergeten ze hun problemen even, maar deze komen altijd terug.

Het risico bestaat dat de jongeren op een gegeven moment niet meer zonder alcohol kunnen. Ze drinken steeds meer alcohol en ook steeds vaker. Tot het moment dat ze beseffen dat ze niet goed bezig zijn en eigenlijk wel graag willen stoppen. Ze doen een aantal pogingen om te stoppen, maar vaak houden ze dit niet vol. Als ze dit wel vol houden, is het bij het merendeel het geval dat de jongeren ontwenningsverschijnselen krijgen en weer alcohol gaan drinken om dit gevoel te onderdrukken. Als ze op dit punt zijn aangekomen, worden ze gerekend tot zware drinkers. Ze gaan er erg op achteruit op sociaal gebeid, maar ook hun gezondheid verslechtert.
Zo kun je last krijgen van je spieren en gewrichten, omdat veel alcohol drinken kan leiden tot overgewicht. Een aantal andere voorbeelden van gezondheidsrisico's door overmatig alcoholgebruik zijn een hoge bloeddruk, hersenbloedingen en hartklachten. Op lange termijn kan alcoholgebruik leiden tot leverziekten, kanker bij verschillende organen en beschadiging van de hersenen.
Naast lichamelijke klachten bij het overmatig gebruik van alcohol loop je als zware drinker ook de kans om psychische problemen te krijgen zoals: angst, depressies en psychoses.
Door alcohol in het verkeer overlijden er ongeveer 200 mensen per jaar in Nederland. Je brengt dus jezelf en andere in gevaar met het nuttigen van alcohol, als je hier niet goed mee om kan gaan.

Bij het minderen of stoppen met alcohol drinken kunnen jongeren ook hulp zoeken. Er zijn verschillende manieren waarop zij dit kunnen doen.
Jongeren kunnen zich wenden tot De Anonieme Alcoholisten. Hier kunnen zij praten met lotgenoten en zo hun gevoelens en emoties kwijt. Dit kan erg opluchten. De Anonieme Alcoholisten heeft als doel elk lid van de organisatie van de drank af te halen, of in ieder geval te laten minderen.
Ook zijn er alternatieven zoals een afkick programma volgen via internet. het programma biedt hulp bij het nadenken over het drankgebruik, het maken van een actieplan en het volhouden van minder drinken of stoppen. Zo'n programma is geheel anoniem en te volgen vanuit je eigen huiskamer.


Veel jongeren drinken dus alcohol. Gelukkig is het niet bij al deze jongeren een probleem. Van de 79% jongens die drinken, drinkt er 14% overmatig. Van de 87% drinkende meisjes, drinkt er 7% overmatig. Wat wel schrikbarend is, is de stijging van het aantal drinkende jongeren over het algemeen. Vooral het aantal drinkende meisjes schoot de afgelopen jaren flink de lucht in.
Waarom jongeren alcohol drinken is nu bekend. Zij drinken om zich meer ontspannen te voelen, uit gewoonte, om bij de groep te horen en om problemen of gevoelens uit de weg te gaan.

REACTIES

L.

L.

hoi. ik vind dit een goede site en heb er veel an geleerd.

13 jaar geleden

R.

R.

hoi,
dit is een leuk verslag
echt tof van je!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.