Gratis Kinderopvang

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas vwo | 695 woorden
  • 21 augustus 2008
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
30 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Het kind voor 33 cent
Gratis kinderopvang: onzin of oplossing?


In verkiezingsprogramma’s van dit jaar pleitten PvdA, Groenlinks, SP, VVD en D66 allen voor één of andere vorm van goedkopere kinderopvang. De VVD wil drie dagen gratis kinderopvang en de PvdA wil zelfs helemaal gratis kinderopvang.
Het CDA wil de opvang voor ouders goedkoper maken via de kinderbijslag.
Mensen met een laag inkomen betalen dan 33 eurocent voor het eerste kind en 19 voor het tweede. Ouders met een hoog inkomen betalen 3 euro per uur en voor het tweede kind 45 eurocent.
Als de kinderopvang inderdaad goedkoper of zelfs gratis word, dan moet iedereen wel meebetalen aan deze opvang, ongeacht hij of zij kinderen heeft of niet.
Is dit wel eerlijk? Is het nuttig als kinderopvang in Nederland gratis word?

Pedagogische steun


Scandinavië staat bekend om de vele vrouwen die er fulltime werken. Dit is onder andere mogelijk door de goede kinderopvang, die ook nog eens aardig te betalen is.
De Deense socioloog Gösta Esping-Andersen vertelde dan ook aan de NRC van 8 februari dit jaar: ’‘Een goede politiek begint met kinderen. Investeer (…) in goede crèches zodat kinderen al op jonge leeftijd ook pedagogisch gesteund worden en vrouwen in staat zijn fulltime te werken. Dat betaalt zich later dubbel en dwars terug. Beter opgeleide jongeren krijgen betere banen en betalen zelf voor hun pensioen, net als fulltime werkende vrouwen. ‘’
Daar heeft de socioloog wel een punt.
Maar de vraag is of vrouwen ook echt meer willen werken, als de kinderopvang gratis wordt. Het is begrijpelijk dat moeders juist liever bij hun kind zijn als ze vrije uren of dagen hebben, om een goede relatie op te bouwen.

Sommigen menen dat de kosten van kinderopvang te hoog waren, en daardoor mensen er weinig gebruik van maken. Toen meldde Het Haarlems Dagblad van 25 februari, dat er een onderzoek is gesteld door het Sociaal Cultureel Planbureau. Ze deden onderzoek naar de kosten van kinderopvang en de gevolgen. Nu blijkt het dat slechts weinig vrouwen niet of minder gebruik maken van kinderopvang vanwege de hoge kosten, dan ze zouden willen.
Natuurlijk kunt u het ook van een andere kant bekijken: Als vrouwen meer gaan werken, verdienen ze ook meer. En dat is prettig voor vrouwen met een laag inkomen die zich wèl lieten tegen houden door de hoge kosten van kinderopvang. En op deze manier kan dit een impuls worden voor de Nederlandse economie.

Maar is het eerlijk dat iedereen moet meebetalen aan de kinderopvang? Want ook de mensen die geen kinderen hebben moeten meebetalen. Maar aan de andere kant, moet iedereen ook al meebetalen voor o.a. de arbeidsongeschikten en gepensioneerden, dus waarom ook niet voor de kinderopvang?

Roep van de jaren zestig


Als voorlaatste is er dan de emancipatie van vrouwen.
Het is nu eenmaal niet mogelijk dat vrouwen en mannen echt evenveel gaan werken. De man heeft in Nederland altijd gemiddeld het meeste gewerkt als je de man en de vrouw vergelijkt. Ondanks de feministische bewegingen van de jaren zestig, haalt men deze barrière nog steeds niet helemaal weg. Bovendien zullen er altijd vrouwen zijn die ervoor kiezen om helemaal niet te gaan werken nadat ze een kind hebben gekregen.

Tenslotte twijfelen veel mensen aan de kwaliteit van kinderopvang, die nu vaak ook maar te bezien is. Gelukkig hield minister A. J. de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 23 september dit jaar een toespraak bij Kinderdagverblijf ‘‘De Kikker’’ (gepubliceerd op de website http://home.szw.nl/navigatie/rubriek/dsp_rubriek.cfm?rubriek_id=701&subrubriek_id=976&link_id=103165), waar hij deze zaak duidelijk maakte:
‘’De Wet kinderopvang stelt duidelijk eisen aan kwaliteit. Het kinderopvangbedrijf is verantwoordelijk voor wat we ’verantwoorde kinderopvang’ noemen.
De wet stelt concrete eisen aan veiligheid en gezondheid.’’

Kortom: aan gratis kinderopvang kleeft grote voor- en nadelen. Zo hebben vrouwen die relatief verdienen minder lasten, maar moet iedereen wèl meebetalen aan de opvang. Toch vind ik dat gratis kinderopvang een goed idee is: de effecten in Scandinavische landen zijn positief, de economie krijgt een impuls en vrouwen met een laag inkomen hebben minder zorgen over de kosten van de opvang.
Laat honderden vrouwen weer rustig slapen: streef voor gratis kinderopvang!

Woorden (incl. titels): 685

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.