Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Afschaffing van de monarchie

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas havo | 384 woorden
  • 13 juni 2004
  • 98 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
98 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina
Debat Nederlands

'Er is geen toekomst voor de Monarchie'

Argumenten voor:

- De functie van het koningshuis is heel klein. Het parlement regelt verder alles voor Nederland. Koningin Beatrix leest alleen de troonrede voor en heeft soms inspraak over parlementaire kwesties. Maar voor deze functie verdient ze in vergelijking veel te veel. Zo verdiende het hele koningshuis in 2003 meer dan 7 miljoen euro aan uitkeringen, terwijl de rest van Nederland in een economische recessie zat.
- In een monarchie is het leiderschap doorgaans erfelijk. Het Nederlandse volk kan hun koning of koningin dus niet kiezen. Dit kan een nadeel zijn voor het volk maar ook voor de opvolger van de koning of koningin. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat prinses Amalia later helemaal geen koningin wil worden

- Het koningshuis heeft een behoudende werking op nationalistische zalen als vaderlandsliefde en superieur gevoel voor eigen land. Dit heeft in het verleden meer ellende opgebracht dan goeds.
- Een persoon kan door majesteitsschennis worden opgepakt en in de gevangenis worden gezet, terwijl sommige leden van het koningshuis een veel erger verleden hebben. Zo zat prins Bernard bij de SS en had Mabel Wisse Smit verkering met een crimineel. Ook het verleden van prins Claus en de vader van Maxima zijn niet positief.

Argumenten tegen:

- 'Good Will'
De monarchie, vooral de koningin (koning) zet zich in voor zaken die Nederland of Nederlanders goed doen. Samen met de politiek zet zij zich in voor onderhoud of verbetering van relaties met andere landen. Recent voorbeeld is akkoord met Thaise regering over Nederlandse gevangenen die hun straf deels in Nederland kunnen uitzitten.
De koningin is goed voor Nederland(ers).

- 'Traditie'
In 1815 is Nederland een koninkrijk geworden. Bijna 2 eeuwen hebben Nederlandse burgers al een koning of koningin. Het is deel van onze cultuur. Er gaat veel cultuurgoed verloren, de monarchie behouden is goed voor de Nederlandse identiteit.
Grote delen van de bevolking leven mee met de koninklijke familie.
Nederland(ers) voelt zich 1.

- 'Media'
De monarchie vult vele uren op tv en wekelijks bladzijden in de gedrukte pers. Er wordt gelachen, meegeleefd en commentaar gegeven op de monarchie. Ouderen lijken het meest van de monarchie te houden, jongeren lijken minder geïnteresseerd. Koninginnedag is in het hele land een (groot) feest. En dat komt echt niet door respect voor de koningin
Nederland(ers) vinden de monarchie leuk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.