Beschouwing Windenergie in Nederland

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 6e klas vwo | 562 woorden
  • 21 april 2021
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
8 keer beoordeeld

Het nut van meer windenergie in Nederland

De overheid heeft als doel dat in 2020 14% van alle energie in Nederland uit duurzame bron komt en dat in 2030 dit minimaal 27% is. In 2050 is het doel om heel Nederland te voorzien van schone energie, en geen vervuilende energie meer op te wekken. Een belangrijke bron van duurzame energie is de windenergie. Toch zijn windturbines niet populair. In 2015 was maar 5% van de energie in Nederland opgewekt door windturbines (Milieu Centraal, z.d.). Waarom wordt er niet meer gebruik gemaakt van windenergie?


Een groot voordeel van duurzame energie door middel van windturbines is dat windenergie nooit opraakt. Een windturbine wekt namelijk energie op doordat de wind de rotorbladen aan het draaien brengt. Een as brengt die beweging dan via tandwielen over op een elektriciteit generator. De wind waait en zal niet stoppen met waaien, wind kan ook niet opraken. De positie van de windturbines beïnvloed ook hoeveel wind ze vangen. Ze zijn erg hoog en dat is handig omdat de wind daar harder en gelijkmatiger waait en er geen invloed van huizen, bomen of andere obstakels zijn. Veel Nederlandse windturbines staan in de zee omdat de wind daar harder waait en er zo minder overlast van is.
Een ander voordeel van windenergie is dat het vele malen minder vervuilend is dan bijvoorbeeld fossiele brandstoffen gebruiken. Nederlandse windmolens hebben in 2018 de uitstoot van 4400 miljoen kilo CO2 voorkomen doordat er minder fossiele brandstoffen gebruikt hoefden te worden (Milieu Centraal, z.d.). Tijdens het opwekken van stroom met een windmolen komt er geen CO2, fijnstof of stikstofoxide in de lucht. Bij het verbranden van fossiele brandstoffen komen deze stoffen wel vrij.
Een nadeel van meer gebruik maken van windenergie is dat het onbetrouwbaar is. Het waait niet altijd even hard, en ook niet overal even hard. Hierdoor is de productie van windenergie onvoorspelbaar. Als Nederland hiervan meer gebruik gaat maken, en dus afhankelijk wordt van windturbines voor de energieproductie is deze onvoorspelbaarheid gevaarlijk; als er te weinig energie is, kan dat voor grote problemen zorgen.
Een ander nadeel van meer windturbines gebruiken is dat er meer windturbines gebouwd moeten worden, op meer plekken. Veel mensen zijn hierop tegen, omdat het voor veel overlast kan zorgen. Windturbines maken bijvoorbeeld veel lawaai, en veel mensen vinden ze lelijk. Vanwege de overlast, willen zijn veel politieke partijen tegen het bouwen van windparken op land (De Jong, 2019). Niet alleen voor omwonenden geven windturbines overlast, maar ook voor de natuur. Door 1800 Nederlandse windturbines overlijden er zo’n 50.000 vogels per jaar. Ze gaan dood omdat ze geraakt worden door de wieken en omdat de windturbines voedsel- rust- en broedgebieden verstoren (Milieu Centraal, z.d.).
Ook windturbines op zee kunnen voor overlast zorgen. Het aanleggen van de windturbines zorgt voor veel geluid wat overlast kan geven voor vissen, en de kabels die aangelegd worden vanaf de kust naar de windturbine op zee kunnen obstakels zijn voor zeedieren.

Er zijn erg veel belangen waar rekening mee gehouden moet worden als er nagedacht wordt over het gebruik van meer windenergie en de bouw van meer windturbines. Windenergie is een vorm van energie die niet opraakt en het is erg schone energie in vergelijking met andere vormen van energie opwekken, maar daar staat tegenover dat het ook een onbetrouwbare vorm van energie opwekken is en dat windturbines voor mens en natuur voor overlast kunnen zorgen.

(558 woorden)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.