Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

HTML

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Begrippenlijst door een scholier
  • 3e klas vwo | 959 woorden
  • 5 augustus 2008
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Begrippen HTML

Browser: Een browser wordt ook wel een webbrowser, webverkenner of bladerprogramma genoemd. Het is een computerprogramma om webpagina’s mee te kunnen bekijken. Een populaire browser is bijvoorbeeld microsoft internet explorer.

Data: Alle vorm van informatie die op een computer wordt opgeslagen.

Downloaden: Een bestand binnenhalen vanaf een andere computer naar je eigen computer. Het kan hierbij gaan om een computerprogramma, tekst, beeld, video of geluid gaan.

Editor: Een makkelijke tekstverwerker voor het bewerken van ASCII-tekst.


Font: Lettertype met een specifiek ontwerp.

Formulieren: een vragenlijst die je moet invullen.

Freeware: Een gratis software die van internet gehaald kan worden en die gebruikt mag worden, als je er niets aan veranderd. Er zit namelijk copyright op. De software mag niet commercieel verhandeld worden.

Frames: Frames worden vaak gebruikt bij homepages. Het zijn pagina’s binnen pagina’s. Als je bijvoorbeeld in het menu klikt surf je eigenlijk naar een andere site maar kan een deel van de pagina blijven staan.

FTP: FTP is een afkorting van File Transfer Protocol. Het is het meest gebruikelijke protocol om bestanden mee te versturen of ontvangen. Het bestand kan software, tekst, beeld, video of geluid zijn. Na het opgeven van een naam en een wachtwoord kun je je bestanden uploaden (versturen) of downloaden (ontvangen) worden.

generator: een programma dat automatisch informatie genereert.

Gif: Gif is een afkorting van Graphics Interchange Format en is een bestandssoort speciaal voor foto's en tekeningen op computers.

Homepage: een homepage is een Thuispagina. Het is de pagina waarop iedere provider zijn gegevens heeft staan. De pagina wordt vaak als startpunt gebruikt. Zo’n pagina kan tekst, plaatjes of bewegende beelden bevatten.

HTML: HTML is een afkorting van HyperText Markup Language. Het is een computertaal waarmee internetpagina’s gemaakt worden. Het zijn eigenlijk gewone tekstpagina’s met tussen de tekst allerlei besturingscodes.

Hyperlink: een verwijzing naar bijvoorbeeld een ander deel op de pagina van een website of een ander document op het world wide web. De afkorting van hyperlink is link.


Hypertext: een speciale vorm van elektronische tekst. In de tekst verwijzen woorden, begrippen of afbeeldingen (links) je door naar andere (soms verklarende) tekst. Die tekst kan op een andere computer, waar ook ter wereld staan.

Javascript: javascript is een scripttaal die je probeert te lijden naar de informatie die je nodig hebt. Dit wordt vooral gebruikt op het world wide web.

Jpg: Veelgebruikte extensie(De tekens achter de punt in een bestandsnaam) voor een afbeelding in JPEG-formaat. Jpeg: Afkorting van Joint Photographic (Partner) Experts Group. Bestandssoort speciaal voor foto's en tekeningen op computers.
Link: verbinding van een internetpagina (HTML-document) naar een andere pagina op dezelfde computer of op een andere computer. In tekst wordt een link met een andere kleur (vaak blauw) weergegeven. Op een link verandert de muisaanwijzer meestal in een handje. Een link kan een woord, een groep woorden of een afbeelding zijn. De link is in feite het internetadres waarheen verwezen wordt.
Mailto: is om een link te verwijzen naar een email adres bijv. als je een reactie van mensen wilt kunnen krijgen doordat ze jou een mailtje sturen.
Meta-informatie: Met behulp van het META element kun je in de head van een document allerlei zo genoemde meta-informatie opnemen. Bij meta-informatie gaat het niet om informatie die als inhoud van het document wordt weergegeven door de browser. Het is informatie die betrekking heeft op het document zelf. Het is als je bijv. een site over paarden hebt. En je vult bij de meta informatie als zoekwoorden paard en appel bijv. dat als je dat invult bij google jou site er komt te staan.
Offline:Werken met een netwerkprogramma, terwijl er geen verbinding is met het netwerk via de provider.
Online: Rechtstreeks via bijv. een telefoonlijn in verbinding staan met een andere computer. Dat kan met een provider zijn en daardoor met internet.
Resolutie: is een term die wordt gebruikt om het aantal gebruikte pixels op bijvoorbeeld een beeldscherm te beschrijven. Hoe hoger dat aantal, hoe hoger de maximale resolutie van het scherm.
Script: Een combinatie van computeropdrachten in een bestand. Om toegang te krijgen tot de provider en daarmee tot internet is bijv. een aantal handelingen nodig. Het zou te lastig zijn om al die handelingen telkens opnieuw te moeten verrichten. Met een script kan een aantal opdrachten routinematig uitgevoerd worden.
Search engine :Letterlijke vertaling zoekmachine. Omdat er zo veel informatie op het internet staat, is het vrijwel onmogelijk snel de juiste informatie te vinden. Zoekmachines lezen websites en plaatsen alle daarin voorkomende worden in een index, gekoppeld aan hun vindplaats op het web. Zoeken met een zoekmachine is dus feitelijk het zoeken in de index van de zoekmachine.

Shareware: Computerprogramma, dat gedurende een bepaalde periode gratis gebruikt mag worden om het programma uit te proberen. Na afloop wordt verwacht dat er een vergoeding aan de ontwikkelaar betaald wordt.
Tag: Zichtbare of onzichtbare tekstopmaakcode of HTML-opdracht. Alle tags bij elkaar vormen HTML. Niet alle tags worden door alle browsers ondersteund. De meeste tags staan tussen haakjes (<>) en worden afgesloten met .
Uploaden: Bestanden van eigen computer naar een andere computer kopiëren. Dat kan een computerprogramma, tekst, beeld of geluid zijn. Het tegenovergestelde van uploaden is downloaden.
url: Afkorting van Uniform Resource Locator. Gewoon de website bijv. www.amstelveencollege.nl is een url
webserver: Informatieleverende computer. Bij Internet is een server rechtstreeks met internet verbonden. De andere zit de gebruiker.
website: Het totaal aan informatie op een internetdomein(Een domein is een eigen gebied op het web). Dit kan op internet van alles zijn: een computer, een plek op een computer, een plek in een netwerk, een homepage van iemand.
www: Afkorting van World Wide Web. Mogelijkheid van de ene computer naar de andere over te gaan via hyperlinks.
Zoekmachine: het zelfde als search engine.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.