Alle mogelijke vervoegingen in het frans

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Begrippenlijst door een scholier
  • 3e klas aso | 490 woorden
  • 15 mei 2011
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Voorwoord
Dit is geen echt werkstuk, alleen een goed hulpmiddel om eender welke type vervoeging in het frans te leren. Deze tabel is opgebouwd aan de hand van het regelmatig werkwoord chanter, wat zingen betekent. De geldigheid hiervan is nagekeken door 3 verschillende leerkrachten en bleek voor zover ik weet juist te zijn. Deze 2 bestanden hebben mij (hoofdzakelijk omdat ik het schreef) en vele anderen geholpen bij het voorbereiden voor toetsen en examens.


Woordje uitleg
Voor het bestand "gewone vervoegingen":

Ten eerste heb ik de tabel in kleine segmenten ingedeelt, namelijk actieve en passieve vervoegingen. Die zijn dan ook verdeeld in Indicatif, Conditionel en Subjonctif. Deze zijn dan verdeeld in telkens hun simpele vorm en dan samengestelde vorm.

Een actieve vorm wordt gebruikt als wat het onderwerp van een zin de actie uitvoerd zoals bijvoorbeeld: Je chante. De passieve vorm wordt gebruikt als iets of iemand dat niet het onderwerp zelf is van de zin de actie uitvoert. Bijvoorbeeld: cette chose est prise.

De vorm Indicatif, om standaard gebruikte tijden uit te drukken. Conditionnel wordt gebruikt voor voorwaardelijke tijden uit te drukken. En Subjonctif wordt gebruikt om imaginaire tijden uit te drukken.

De tijden die in de categorie Composé staan liggen altijd in de nabije verleden tijd van hun Simple tegenhangers. ik heb deze tegenhangers daarom alemaal mooi onder elkaar gezet zodat ze goed te volgen zijn.

De meeste tijden die er bestaan, kunnen niet degelijk vertaald worden naar het nederlands dus heb ik de tabel in chronologische volgorde gesorteerd, van verleden naar toekomst is van links naar rechts. Dit werd gedaan per vorm omdat de tijden die als conditionnel of subjonctif beschouwd worden, niet echt binnen het plaatje passen.

Voor echte uitleg over gebruik van de tijden kan elke leerkracht frans een goede korte uitleg geven.

Voor het bestand "niet gewone vervoegingen":
Deze vervoegingen heb ik appart gehouden omdat in tegenstelling tot de andere tijden, de gebruikte vormen niet echt een actieve of passieve tegenhanger hebben en ook niet allemaal een persoonlijk voornaamwoord nodig hebben om gebruikt te worden of zelfs een Simple of Composé tegenhanger bezitten.

Ik heb geen echte uitleg over hoe deze vormen allemaal juist te gebruiken dus is hier ook een buitenstaande hulp nodig.Afkortingen en opmerkingen
- Simp = staat voor Simple. Dit is gedeelte waar niet samengestelde tijden voorkomen.

- Comp = staat voor Composé. Dit is het gedeelte waar samengestelde tijden voorkomen.

- PPS = staat voor Pronom Personnel Sujet. In het nederlands is dit het Persoonlijk voornaamwoord, dus ik, jij, hij, zij, en zo voort. In het bestand "gewone vervoegingen", staat dit alleen in 1 kolom omdat al de gebruikte tijden dezelfde persoonlijke voornaamwoorden gebruiken. Terwijl in het bestand "niet gewone vervoegingen" dit niet het geval is.

Nog een kleine opmerking: in alle passieve tijden in het "gewone vervoegingen" bestand staan de "/e" en "(e)" tekens om duidelijk te maken dat als het gaat om iets of iemand van het vrouwelijk geslacht, er een "e" bij komt te staan.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.