Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Architect worden?

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Architectuurverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 377 woorden
  • 5 december 2019
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
33 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

Architect worden? Wanneer je een passie hebt voor het ontwerpen van gebouwen, kun je architect worden. Met dit beroep houdt je je bijvoorbeeld bezig met het ontwerpen van nieuwbouwhuizen, overheidsgebouwen, en kantoorpanden. Ook is het mogelijk om bestaande gebouwen een volledig nieuwe bestemmingen te geven.

Maar architect worden gaat niet zo maar. Wanneer je de titel ‘architect’ wil dragen, zul je een opleiding moeten volgen.

ARCHITECT OPLEIDING MBO

Op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), zijn de mogelijkheden tot het worden van een architect beperkt. Er zijn opleidingen op dit niveau, die als vooropleiding kunnen dienen voor latere opleidingen in de architectuur en bouwkunde.

ARCHITECT WORDEN MET EEN HBO OPLEIDING 

Er zijn ook verschillende opleidingen op het hoger beroepsonderwijs, waarmee je een stap kunt zetten richting de titel ‘architect’. Architect worden met alleen een hbo opleiding? Dit is niet mogelijk. De opleiding hbo bouwkunde is wel een zeer geschikte vooropleiding om daarna verder te gaan op de universiteit. Met de opleiding hbo bouwkunde, kun je wel aan de slag in allerlei functies die te maken hebben met bouwkunde en architectuur.

ARCHITECT WORDEN VIA DE UNIVERSITEIT 

Je mag jezelf pas ‘architect’ noemen als je de studie bouwkunde volledig hebt afgerond op de universiteit. Dit houdt dus in dat je de bachelor opleiding en de master opleiding hebt afgerond. Wanneer je deze hebt afgerond kun je architect worden.

De bachelor opleiding bouwkunde is te volgen op technische universiteiten. De bachelor fase duurt meestal drie jaar. Na de bachelor komt de master fase. Deze opleiding duurt meestal twee jaar. In de master opleiding kun je je specialiseren in een aantal richtingen.

Om toegelaten tot de universiteit zul je een vwo diploma moeten hebben. Dit moet dan ook een vwo diploma zijn met het juiste profiel. Zo moet je het profiel Natuur & Techniek hebben of Natuur & Gezondheid met de juiste wiskunde. Wanneer je de opleiding bouwkunde dus aan de universiteit wilt volgen, moet je goed kijken of je wel het juiste vakkenpakket hebt gehad op de middelbare school.

Een andere optie is om via het hbo door te stromen naar de universiteit. Dit is ook mogelijk, maar kan natuurlijk niet met alle hbo opleidingen. Vraag dit dus goed na bij de betreffende universiteit.

REACTIES

een scholier

een scholier

Erg bedankt voor alle informatie! Echt een goed verslag en het hielp me heel erg met een presentatie! En ik begrijp me helemaal goed hoe het werkt om architect te worden!!

1 week geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.