Stap 1 : De voorbereiding
Zakelijke gegevens:
Ik heb de Sint-Pieter in Rome bezocht. In de week voor de meivakantie toen ik met school in Rome was. Ik heb de Sint-Pieter op maandag 22 april en op vrijdag 26 april bezocht.
Verdere informatie voor de kunstmentor: 1) Ik heb niet echt gekozen voor deze activiteit, het is natuurlijk logisch dat als je op Rome-reis bent, je ook de Sint-Pieter bezoekt, daar kon je niet voor kiezen. Maar ook als je er wel voor kon kiezen had ik er zeker heen gewild, ik had het wel eens op foto’s gezien en er al veel over gehoord, het leek me heel erg mooi. 2) In onze Romegids stond een stuk met achtergrondinformatie over de Sint-Pieter, ik heb dit gekopieerd en bij het verslag gevoegd. 3) Ik ga het verslag schriftelijk presenteren. [plaatje0]
Stap 2 : De kunstwijzers
Vraag 1: Wat zie je: hoe verhoudt het gebouw zich met de omgeving?
Het gebouw past heel mooi in de omgeving, natuurlijk door het Sint-Pietersplein wat ervoor ligt, maar ook de gebouwen in de iets verder omgeving (Vaticaanse museum e.d.) passen bij de Sint-Pieter. Het springt er wel echt tussen uit, het is duidelijk het belangrijkste in de omgeving, maar het is wel in harmonie met de omgeving.
Vraag 2: Wat zie je: Welke materialen vallen op? De witte (bak)steen die gebruikt is voor de Sint-Pieter en de pilaren en beelden op het plein vallen meteen op, alles wat je ziet is wit, dat is heel indrukwekkend vooral omdat het zo groot is allemaal. Verder viel het vele marmer wat zowel aan de buiten als aan de binnenkant gebruikt werd erg op.
Vraag 3: Wat zie je: Wat is de grondvorm van het gebouw? Het zijn voornamelijk blokvormen, bijna alles is precies symmetrisch, zoals bijvoorbeeld rij zuilen die in een halve cirkel voor de Sint-Pieter staan. Alleen de beelden en andere versieringen zijn overal verschillend. Ook de Sint-Pieter zelf bestaat uit blokvormen en is weer symmetrisch.
Vraag 4: Wat zie je: Hoe verhoudt zich de façade met de rest van het gebouw? De Sint-Pieter is duidelijk facadebouw, het is van buitenaf begonnen en daarna pas de binnenkant. Dit is ook voornamelijk omdat het al zo oud is, aan de binnenkant is door de jaren heen vaak nog vanalles veranderd. De buitenkant is hetzelfde gebleven en aangezien het tegenwoordig modern is van binnenuit te beginnen, is dat in die tijd dus niet gebeurd.
Vraag 5: Wat zie je: Valt de entree van het gebouw op? Als je voor het eerst het Sint-Pietersplein oploopt en de Sint-Pieter ziet liggen ben je meteen helemaal onder de indruk, eigenlijk is het Sint-Pietersplein eigenlijk al een entree, en die is heel indrukwekkend. De entree van de Sint-Pieter zelf valt ook op, hij ligt hoog en is heel breed en er liggen grote trappen voor. Ik was helemaal onder de indruk toen ik naar binnen ging.
Vraag 6: Wat zie je: Wat valt op aan de constructie? Ik denk dat het voornamelijk dragende muren zijn, als je ze weghaalt stort het gebouw in. Er zijn wel heel veel pilaren en ik denk dat een aantal ook wel als ondersteuning dienen, maar het grootste deel zal voor de sier zijn denk ik. Het gaat vooral om die dragende muren.
Vraag 7: Werkwijze: Waardoor heeft de architect zich laten leiden? Het gebouw heeft natuurlijk een oude stijl en oude tradities zullen er zeker ook aan te pas zijn gekomen. Maar dat is natuurlijk vrij logisch want het gebouw is lang geleden gebouwd. Michelangelo is op 71- jarige leeftijd in 1546 begonnen aan de Sint- Pieter. De bouw, naar het ontwerp van Bramante, was stopgezet toen Bramante stierf in 1514. Michelangelo hield vast aan Bramantes idee voor een basiliek met centraal opgezet gebouw voorzien van koepeldak. Na 1564, Michelangelo stierf, werd de Sint- Pieter voltooid volgens een ontwerp waarbij men zich niet precies hield aan de originele bedoelingen van Bramante of Michelangelo.
Vraag 8: Functie: Verwijst architectuur naar gebruiksfunctie van het gebouw? Het gebouw sluit aan bij de traditionele vorm van een kerk. Dit is een erg grote en zeer mooie en massale kerk, maar het is zeer duidelijk een kerk en de architectuur verwijst daar ook na. Nu is het ook een toeristische attractie, maar het blijft duidelijk een kerk. Natuurlijk blijft het een zeer aparte kerk, ook door het grote plein ervoor.
Vraag 9: Betekenis: Welke associaties roept het gebouw op? Het is duidelijk een klassiek en traditioneel gebouw, maar ook een open en toegankelijk gebouw, er is een grote brede entree en ook het plein is groot en open. Natuurlijk moet je je aan bepaalde regels houden, niet te bloot kleden en niet te hard praten, maar in principe is het een heel toegankelijk gebouw. Verder denk ik ook dat het de Sint-Pieter veel uiterlijk vertoon bevat, het is massaal, heel mooi en met ontzettend veel beelden op en om de Sint-Pieter, dus het gaat zeker ook om het uiterlijk vertoon. [plaatje1]
Stap 3: Het beschrijven en verklaren van je culturele ervaring
Invalshoek A: Het kunstwerk, beschrijf het gebouw dat je bekijkt.
1) Keuze van het gebouw: De Sint-Pieter in Rome
2) Het aanzicht:
* de maten: oppervlakte, 15160 m
hoogte van het schip, 46 m
koepeldoorsnede, 42 m
totale hoogte 132.5 m
lengte 211.5 m
* materiaalgebruik: marmer
brons
metselwerk
edelstenen
* kleurgebruik: Van de buitenkant voornamelijk wit, binnenin allerlei verschillende.
* De Sint-Pieter bevat o.a 44 altaren, 27 kapellen, 11 koepels, 800 kroonluchters, 778 zuilen 395 standbeelden, 290 vensters en 135 mozaïeken.
3) De locatie: Het gebouw past perfect in de omgeving, o.a. door het Sint-Pietersplein, maar ik denk ook de omgeving om het gebouw heen gebouwd is, eerst de Sint-Pieter, toen de omgeving. Dus de omgeving is er aan aangepast. Het ligt vlakbij een aantal wegen dus het is zeer goed bereikbaar voor toeristen. Er omheen liggen een aantal prachtige (Vaticaanse) tuinen, dus ook de groenvoorziening is goed. 4) De Functie: • Het gebouw is er neergezet in opdracht van Keizer Constantijn. Nu is het de grootste Christelijke kerk van de wereld, er liggen veel pausen begraven. Het is tegenwoordig ook een erg populaire toeristische attractie. • Het gebouw voldoet volledig aan de eisen waaraan een kerk moet voldoen, zelfs nog iets meer dan alleen daaraan omdat het ook een prachtig gebouw is om te bekijken. • De verschillende ruimtes, liggen naar mijn mening op een logische plaats. De graven liggen in de ‘kelder’, de grootste ruimte is waar de kerkdienst wordt gehouden, alles ligt dus heel logisch. 5) De schoonheid: • Ja, zeker weten, de omgeving valt totaal in het niet bij het zien van de Sint-Pieter, ik vind het echt het mooiste gebouw wat ik ooit heb gezien dus het verleent zeker een meerwaarde aan de omgeving. • Nee, daarvoor is het te groot en te massaal en de inrichting is niet zo dat ik me er in thuis voel, maar dat is denk ik ook niet de bedoeling. • Eigenlijk is het hele gebouw apart, er is denk ik geen soortgelijk gebouw te vinden op de wereld. Maar ik vind toch vooral het plein ervoor en de beelden het een eigen gezicht geven. Van binnen het goud, alle mooie marmeren stukken in de kerk, eigenlijk maakt alles samen de kerk tot die kerk die hij is. Het bronzen beeld van Petrus (5e eeuw?), de Pietà van Michelangelo (1499-1500), de bronzen overhuizing van het pausaltaar (Bernini 1633), talrijke monumenten van de pauzen: bronzen deuren door Antonio Filarete (1439-1445), Giacomo Manzù (1964), Lello Scorzelli (1972), Luciano Minguzzi (1977), en in de crypten, Grotte Vaticane, liggen tal van pausen begraven. • De materialen zijn heel erg veel marmer, brons en stukken die gemetseld zijn. De kleuren zijn eigenlijk allerlei verschillende kleuren, bijvoorbeeld het hele plafond is beschildert, heel mooi, allerlei verschillende kleuren. Van buiten is alles wit. De vorm van de ruimtes, velen met koepels en bogen, veel rondingen.
Het architectuurverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden