Gerrit Thomas Rietveld:
Gerrit Thomas Rietveld leefde van 1888 tot 25 juni 1964. Eerst was hij meubelmaker in Utrecht. In 1911 is hij begonnen met een architectenopleiding in de avonduren. Het gevolg was dat hij in 1919 een zelfstanding architect was.
Rietveld is vooral bekend geworden met het Rietveld-Schröderhuis dat in Utrecht staat. Hij bouwde dit huis is opdracht van Truus Schröder-Schräder.
Ook herkennen veel mensen de welbekende stoelen van Rietveld waarin hij de ruimte zichtbaar maakt. Deze stoelen zijn gemaakt met vlakken, rechte lijnen en rechte hoeken. Rietveld heeft één van deze stoelen vier jaar na het maken ervan geschilderd in de kleuren blauw, rood, geel en zwart.
In de stoelen en het huis zijn de kleuren die in De Stijl zijn gebruikt ook terug te vinden. Zo werden de ideeën van De Stijl ook nog praktisch uitgevoerd.
Het Rietveld-Schröder huis:
Alles was functioneel, dus geen versiering.
Het ging bij Rietveld om: Licht-ruimte-leegte. Ook Mondriaan schilderde uit die term. Het huis is gebouwd tegen een traditioneel rijtje huizen
aan de Prins Hendriklaan. Dit was in 1924 de rand van de stad Utrecht.
De vormgeving van het huis bestaat uit vlakken en uit langwerpige vierkanten die allemaal in de kleuren rood, blauw en geel gemengd met zwart, wit en grijs zijn geverfd.
Het materiaal is ondanks die moderne vormen toch traditioneel. Het gebouw werd niet in het toen vrij nieuwe gewapend beton gebouwd, maar in gestuct baksteen. De plafonds en het dak zijn van hout.
Ontworpen voor Truus Schröder-Schräder
Rietveld ontwierp het huis voor Truus Schröder-Schräder, een Utrechtse dame van stand. Na het overlijden van haar echtgenoot in 1923 besloot Truus Schröder haar woning aan de Biltstraat te verlaten en met haar 3 kinderen elders in Utrecht te gaan wonen. Zij vroeg Rietveld een woning voor haar te ontwerpen met een woonruimte op de verdieping. Haar ideën zijn ook bepalend geweest voor het uiteindelijke resultaat. De opdracht gaf Rietveld de kans om zijn ideeën over wonen vorm te geven.
Een mijlpaal
Het huis wordt gezien als een mijlpaal in de ontwikkeling van de Europese woningbouw. De vormgeving was toen uniek. Buurtbewoners spraken over 'het gekke huis' en discussieerden erover. Kunstenaars (El Lissitsky) en architecten uit heel de wereld kwamen naar Utrecht om het te bekijken. Theo van Doesburg heeft het huis o.a. bekent gemaakt door zijn publicaties in het tijdschrift De Stijl. Mevrouw Schröder heeft haar hele leven lang gezorgd dat de plaats die deze woning inneemt in de architectuurgeschiedenis bewaard werd.
Uniek in die tijd was o.a. de open ruimte van de eerst verdieping. Die was o.a. als woonkamer gemaakt en kon d.m.v. schuifwanden in meerdere ruimtes worden ingedeeld. Zo ontstonden er gesloten ruimtes voor het slapen en wassen.
Het huis en de omgeving
Het huis is afgestemd op de omgeving. Rietveld en mevrouw Schröder hadden dit stuk grond goed uitgezocht. Ze wilden de landelijke omgeving die er toen was laten zien in het huis. Vandaar de vele ramen waardoor je een prachtig zicht had op de omgeving.Voor het huis bevonden zich toen polders. Toen later een snelweg werd aangelegd voor het huis had Rietveld geopperd het gebouw af te laten breken.
REACTIES
1 seconde geleden