Cultureel activiteit 9: Paleis het Loo
Willem III was de eigenaar van de jacht op de Veluwe, toen één van de beste jachtgebieden van Europa. Hij kocht het Loo, maar vond het slot niet meer goed genoeg en bouwde een eigentijds paleis in zeer korte tijd. Aan de zijkanten van het huis liet hij twee gebouwen maken waar de keuken, de slagerij, de rijtuigen enzovoort stonden. Hij liet die twee bijgebouwen verbinden met het paleis via een zuilengalerij. Later bracht hij die zuilengalerijen naar de tuin en maakte twee vleugels die de bijgebouwen met het paleis verbond. De ene voor Mary en de andere voor hemzelf, beide hadden een gelijkwaardige positie en moesten dus ook evenveel ruimte krijgen.
Het is allemaal symmetrisch, van binnen niet helemaal met de kamers, maar van de buitenkant wel. Ook de tuin kun je op elkaar klappen. Dit is nederlandse barok. In het huis is een schelpengrot, een kamer bedekt met schelpen, meegenomen door de VOC.
De lijfarts van Mary had niet zo veel te doen, alleen Mary had hij als patiënt, daarom kreeg hij de opdracht alles nauwkeurig te omschrijven. Daarom kan bijna met zekerheid worden gezegd dat de tuin een kopie is van hoe hij eruit zag voor Napoleon's broer de boel verwoestte.
Alles is gerestaureerd of nagemaakt, behalve de twee beelden bij de trap; men probeerde die wel te verschuiven, maar men hield het bij de huidige kassa voor gezien en stopte ze daar in de grond.
In de tuin staat in totaal 16 km buxes. Toen had men 50 tuinmannen in dienst, nu nog maar 7. De fontein spuit een meter hoger dan de fontein in Versaille, dat was dus iets om trots op te zijn. Dé tuin stond open voor publiek, maar Willem en Mary hadden beide ook hun eigen stuk tuin. In de tuin van Willem staat in het gras een franse lelie, omdat hij zichzelf ook wel een beetje dat baas van Frankrijk vond. In de tuin van Mary staat een met bladeren overdekte gang waar ze in ging wandelen, want blank zijn was toen in de mode; als je bruin was betekende dat je werkte. De bladeren hielden het zonlicht tegen zodat ze blank bleef.
Op het sportveld staat een kastanjeboom, die er toen niet stond. Toch mag hij blijven staan, want hij is na de oorlog geplant door Wilhelmina ter nagedachtenis aan haar moeder.
Mening
Ik vind het een heel mooi paleis met een mooie tuin. Het was wat koud, zodat je er minder van geniet. Van binnen is het paleis ook heel mooi. Die schelpengrot was echt fantastisch.
REACTIES
1 seconde geleden