Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Notre Dame in Parijs

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Architectuurverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1146 woorden
  • 9 november 2006
  • 113 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 113 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Inhoudsopgave

Algemene gegevens
De architectuurwijzer - Vorm
De architectuurwijzer - Functie
Mijn mening
Geldig bewijs van aanwezigheid

Algemene gegevens

Wat is het?
Een gotische kathedraal.

Hoe heet het?
Notre Dame

Hoe heten de makers?
De bouwers van de Notre Dame zijn onbekend.

Wanneer is het gemaakt?
In 1163 begon de bouw en in 1345 werd die voltooid.

Hoe groot is het?
De lengte is 130 meter en de breedte 48 meter. Het gewelf is 35 meter hoog en de torens 59 meter hoog.

Waar heb je het gezien?
In Parijs.


Wanneer heb je het gezien?
Op 4 november 2005.

De architectuurwijzer

VORM

1) Houdt het gebouw rekening met de (gebouwde) omgeving?

De Notre Dame was er eerder dan de gebouwde omgeving. Je zou dus beter kunnen stellen: houdt de omgeving rekening met het gebouw? Voor de kathedraal ligt een groot plein, in dezelfde kleuren en stijl als de kathedraal zelf. Aan de oostkant van het gebouw ligt een soort tuin met gras, bomen en water. Ik vind dat deze omgeving goed bij het gebouw past. Aan de west- en noordkant is de omgeving volgebouwd met drukke winkelstraatjes. Toch vond ik dat dit niet het beeld van de Notre Dame verstoorde.

2) Waarmee of waarvan is de buitenkant van het gebouw gemaakt?

De kerk is bestaat voor de buitenkant helemaal uit kalkzandsteen.


3) Welke beeldende middelen heeft de architect gebruikt?

Licht
De Notre Dame is van binnen goed belicht. Dit komt door de ‘luchtige’ architectuur. In alle muren zitten glas-in-loodramen en aan de noord-, west- en zuidkant van het gebouw bevinden zich grote roosvensters. Hierdoor schijnt het licht van alle kanten goed naar binnen.

Kleur
De muren zijn aan de binnenkant van de kerk hetzelfde als aan de buitenkant. Geen likje verf dus, de kalkzandstenen zie je in hun oorspronkelijke staat (lichtbruinig). De vloer is bedekt met lichtbruine marmeren tegels die in een ruitjespatroon zijn gelegd (donker - licht - donker, etc.)

Ruimte
De kerk is erg ruim van binnen. Je komt binnen en staat in een grote, holle ruimte. Dit beeld wordt versterkt door de hoge plafonds en kale vloer.

Vorm
De Notre Dame is een organisch bouwwerk. Op de muren zit prachtig beeldhouwwerk en bogen met schitterende versieringen. Het lijkt alsof er steeds meer op en aan gebouwd is.

Huid
De huid van de kerk is ruw. Het gebouw is van kalkzandsteen gemaakt en overal zie je versieringen.

4) Hoe heeft de maker de bovenstaande middelen gestructureerd?

De maker heeft de ruimte en de vorm horizontaal gestructureerd. De kerk lijkt van binnen hoger dan van de buitenkant (er wordt dus vanuit een horizontale compositie gekeken). In de vorm zien we een symmetrische structuur. Als je recht voor de kerk staat, kun je hem als het ware precies door midden snijden. Het licht heeft een centrale compositie: de hele kerk is verlicht van buiten. De kleur heeft een asymmetrische structuur: in de kerk zie je geen speciale regelmaat in kleur. Ook bij de huid is er sprake van een asymmetrische structuur: de stenen zijn hier en daar afgebrokkeld of versleten en de beeldhouwwerkjes zijn absoluut niet symmetrisch.

5) Hoe kun je deze compositie karakteriseren?

Dynamisch. De Notre Dame ziet er absoluut niet uit als een recht vaststaand gebouw. Het ziet er veel beweeglijker uit. Dit komt denk ik vooral door de vele versieringen en bogen.

FUNCTIE

6) Waar dient dit gebouw voor?

In de Notre Dame worden katholieke kerkdiensten gehouden. Ook dient het als toeristische bezienswaardigheid.

7) Is het gebouw oorspronkelijk voor deze functie gebouwd?

De Notre Dame werd ook vroeger al als plaats voor katholieke kerkdiensten gebruikt. Ook zaten er veel christelijke boodschappen in het beeldhouwwerk en de glas-in-loodramen. Natuurlijk diende het toen nog niet als toeristische bezienswaardigheid.

8) Verwijst de vorm naar de functie van het gebouw?

Ja. Je ziet aan de vorm van het gebouw dat het een kathedraal is. Een kathedraal hoort bij het katholicisme en er worden dan ook katholieke kerkdiensten gehouden.


Mijn mening

Verwachtingen

Ik had de Notre Dame al wel eens op plaatjes gezien, dus ik wist wel ongeveer hoe hij eruit zou zien. Toen ik eenmaal voor het gebouw stond, zag ik dat het veel groter was dan ik had verwacht. Vooral als je naar de oostkant loopt zie je goed hoe groot het eigenlijk is.

Totaalindruk

1 2 3 4 5
Spannend x
Overtuigend x
Fantasierijk* x
Modern, actueel x
Origineel x
Mooi* x
Ontroerend x
Geloofwaardig x
Oppervlakkig x
Erotisch x
Nuttig x
Grappig/gek x
Schokkend x
Chaotisch x
Dynamisch* x

*De Notre Dame is niet gewoon een simpele kathedraal. Er zitten allerlei mooie versieringen aan de buitenmuren en fantasierijke beeldjes. Ik vind het een erg mooie kerk. De meeste kerken vind ik er een beetje saai uitzien, deze daarentegen absoluut niet. Ook vind ik het dynamisch: de bogen en de verschillende hoogtes van de bovenkant van de kerk maken de Notre Dame tot een beweeglijk gebouw.

Gevoel tijdens de activiteit

1 2 3 4 5
Plezier x
Verveling x
Ontroering x
Verwondering x
Eenzaamheid x
Medelijden x
Afschuw x
Rust x
Bewondering x

Ik heb best wat plezier gehad. Dit kwam vooral door ’t groepje waarmee ik in de Notre Dame was. Ik heb me een beetje verveeld, omdat je niet echt dingen kon doen, behalve een beetje rondkijken. Ik ben niet ontroerd geraakt, omdat er geen sprake was van emotionele beelden o.i.d. Ik heb me wel een beetje verwonderd. Dit omdat ik niet had verwacht dat de Notre Dame zo groot zou zijn. Ik had geen eenzaam gevoel, omdat er overal wel mensen om me heen liepen, en ik sowieso met een groepje was. Ook had ik geen medelijden en er was ook niks afschuwwekkends te zien. Een echt gevoel van rust had ik ook niet, omdat het er vrij druk was. Ik had wel veel bewondering voor de vele versieringen en beeldhouwwerk aan de buitenkant van de Notre Dame.

Zou je vaker naar iets dergelijks gaan?

Ik denk niet dat ik uit mezelf naar iets dergelijks zou gaan. Ik vond het wel een mooi gebouw, maar architectuur is niet echt mijn ding qua kunstbezienswaardigheden.

Is je houding over deze vorm van kunst door deze activiteit veranderd?

Nee. Ik heb al vaker kerken bezocht, waaronder bijvoorbeeld de Sint Jan in ’s Hertogenbosch. Dit was ook een gotische kathedraal en vond ik net als de Notre Dame erg mooi.

Wat is je mening?

Ik vond het niet heel erg interessant om de Notre Dame te bezichtigen. Het zou leuker geweest zijn als er bijvoorbeeld een gids bij was die dingen over de bouw en historie vertelde. Je kon nu alleen maar bekijken hoe alles eruit zag en dat was het dan. Ondanks dat de activiteit zelf een beetje saai was, vond ik het een erg mooie en versierrijke kathedraal.

Geldig bewijs van aanwezigheid

Het bezoek aan de Notre Dame was een excursie Parijs. Ik heb geen toegangskaartje of een foto waar ik opsta met de Notre Dame. Meneer Sint-Nicolaas heeft mijn naam afgevinkt voor het te betalen excursiebedrag.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

de torens zijn volgens mij 69 meter hoog

15 jaar geleden