Architectuurverslag Eiffeltoren
Rond de kerstperiode in 2013 ben ik samen met ... naar Parijs geweest. In Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, hebben we de Eiffeltoren bekeken en beklommen. De aanleiding om naar de stad Parijs te gaan en vervolgens de Eiffeltoren te bezichtigen, heeft meerdere redenen. Een aantal familieleden zijn meerdere keren in Parijs geweest en hebben ons verteld dat het een geweldige stad is en dat de Eiffeltoren een must is om naar toe te gaan. Ook heb ik de stad en de toren niet alleen op foto’s gezien en erover gelezen in tijdschriften, maar ook heb ik films gezien die zich afspelen in Parijs. Dit samen gaf me dus al een goed beeld van de stad zelf en natuurlijk van de Eiffeltoren. Deze redenen hebben hoge verwachtingen bij mij opgewekt en ik kon niet wachten om Parijs te bezoeken. Mijn eerste indruk van de toren voldeed volledig aan mijn verwachtingen: het zag er prachtig uit en was geweldig om te zien!
De aan de oever van de Seine gelegen Eiffeltoren staat in Parijs en is een van de bekendste bezienswaardigheden van Frankrijk. Het bouwwerk is ontworpen door Gustav Eiffel en is een grote publiektrekker voor niet alleen de inwoners van Parijs, maar ook de rest van de wereld. Deze toren is met jaarlijks meer dan zes miljoen bezoekers het meest bezochte monument ter wereld. De toren is door meer dan 250 arbeiders tussen 1887 en 1889 gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1889. Het hoogste puntje van de Eiffeltoren ligt op 324 meter hoogte en hierbij is ‘het symbool van Parijs’ de hoogste toren van Europa.
De Eiffeltoren staat midden in de bebouwde kom van de grote stad en domineert door de grote hoogte over de omgeving. Toch vind ik dat het niet stoort omdat de toren op een groot met gras omgeven plein staat en omdat in een straal van een groot aantal meters geen bebouwing te vinden is. Je kan de toren al van verre zien staan en is dus een goed punt van herkenning. De kleur en het materiaal van het monument is niet te opzichtig en staat hierdoor goed in verhouding met de omgeving. Ik denk dat er bewust gekozen is voor deze neutrale kleur bruin, omdat een felle kleur voor een een onrustig effect kan zorgen.
De Eiffeltoren is opgebouwd uit ongeveer 18 duizend ijzeren onderdelen, samen geklonken met 2,5 miljoen klinknagels (bevestigingsmiddelen). Materialen waarvan de Eiffeltoren gemaakt is zijn onder andere staal, koper, ijzer en titanium. Een van de bouwmaterialen is smeedijzer. De aanleiding voor de keuze van dit metaal is dat de toren bestand zou moeten zijn tegen metaalmoeheid en meteorologische omstandigheden. Eens in de 7 jaar wordt de Eiffeltoren geschilderd, hier zit om het volledig te schilderen ongeveer 18 maanden tijd in. Niet alleen is er veel tijd voor nodig, maar ook heel veel verf: zo rond de 60 ton!
Samen met mijn ouders heb ik de Eiffeltoren beklommen. De toren bestaat uit drie etages die allemaal bezocht kunnen worden. Het eerste platform, toegankelijk via de trap of de lift, bevindt zich op 57 meter hoogte en zelfs vanuit hier is al een heel mooi uitzicht te zien. Hier is een expositie te zien met schilderijen, foto’s en informatie van het monument. Daarna kun je door naar de tweede etage, op ongeveer 115 meter hoogte waar een restaurant genaamd ‘Le Jules-Verne’ te vinden is. Het laatste platform bevindt zich op 276 meter hoogte en is alleen toegankelijk met de lift. Toen ik helemaal bovenaan stond was er werkelijk waar een prachtig mooi uitzicht! Niet alleen konden we vanuit hier een heel groot deel van de stad Parijs zien, maar ook waren andere bezienswaardigheden in Parijs als het Louvre, een van ’s werelds grootste musea, en Arc de Triomphe goed te zien.
De constructie van de Eiffeltoren is heel apart en opvallend. De ontwerpers hebben gekozen voor skeletbouw, wat inhoudt dat het skelet, wat in het geval van de Eiffeltoren bestaat uit allerlei ijzeren onderdelen, de toren overeind houdt. In sommige gevallen is het skelet verborgen achter een plaatwerk of een dun vlies van glas. Bij de Eiffeltoren is dit totaal niet het geval, het draait bij dit monument in feite juist om het skelet van de toren. De toren heeft door het ontbreken van muren niet echt een binnen- en buitenkant. De architect heeft zich door de slogan ‘less is more’ uit het modernisme laten leiden. Dit is omdat de toren ‘slechts’ bestaat uit een skelet gemaakt van metalen onderdelen en er is geen gebruik gemaakt van niet-functionele zaken, zoals decoraties.
Weinig architecten houden vast aan de traditionele vormen, zo ook de architecten van de Eiffeltoren weken van de ‘normale’ vormen af. De Eiffeltoren heeft een aparte vorm en constructie onder andere door de vier poten, de vier bogen die hier tussen geplaatst zijn en voornamelijk de vorm die van een breed oppervlak geleidelijk aan steeds smaller wordt naarmate de top nadert. Er is gebruik gemaakt van pure abstracte architectuur. Dit is architectuur die weinig rekening houdt met bestaande tradities en niet echt wijst naar de gebruiksfunctie.
Ik heb super erg genoten van de paar dagen Parijs en natuurlijk was het bekijken en het beklimmen van de Eiffeltoren het hoogtepunt! Mijn verwachtingen van de Eiffeltoren waren hoog en ik had dus nooit gedacht dat de werkelijk mijn verwachting zou overtreffen, maar niets was minder waar. Het heeft mijn verwachting hoe dan ook overtroffen. De toren was prachtig om te zien en vooral het uitzicht vanaf de Eiffeltoren was onvergetelijk mooi. Ik vond het effect dat de toren ‘s avonds licht gaf een heel mooi gezicht. ‘s Avonds valt de toren erg op door het grote aantal spotjes die op de toren zijn bevestigd, welke als het donker wordt allemaal gaan schijnen en flikkeren wat er heel mooi uit ziet. Vooral vanuit de verte ziet de verlichte ‘Tour Eiffel’ er prachtig uit. Het was een geweldige ervaring en in de toekomst zeker voor herhaling vatbaar.
REACTIES
1 seconde geleden