De Almelose Synagoge

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
  • Architectuurverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 768 woorden
  • 9 november 2003
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
16 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
CKV - Architectuur - Kort Verslag De Almelose Synagoge (Aron Haas Synagoge) 1. Keuze van Onderwerp Ik heb dit gebouw gekozen omdat mijn buren joods zijn en mij wel een rondleiding wilden geven in dit gebouw. Zo’n kans laat ik natuurlijk niet schieten. Ik heb dus niet speciaal gekozen voor dit gebouw. 2. Het Aanzicht Het gebouw ziet er van de voorkant vrij normaal uit, geen grote sierlijke dingen enzo. Je zou zo kunnen zeggen dat er iemand woont. Alleen aan de davidsster kun je zien dat het een Synagoge is. Er hangt ook een plaatje aan de voorkant waarop staat: Aron Haas Synagoge Almelo. De bouw van het gebouw was klaar op 2 november 1980. Sinds april 1999 draagt het gebouw de naam Aron Haas Synagoge, als eerbetoon aan de stuwende kracht achter de heropbouw van de Almelose joodse gemeente in de jaren na de 2e wereld oorlog. Ik schat het gebouw in lengte zo’n 15 meter, en ongeveer 7-10 meter breed. Het materiaalgebruik van de muren zijn doodgewone bakstenen, zoals je ze bij bijna elk huis aantreft. De vloer is bij de ingang gemaakt van plavuizen/tegels. In de zaal zelf ligt tapijt. Het plafond is gemaakt uit een stalen frame met hier en daar hout erin. De kozijnen zijn van hout, met een wit verflaagje. Het gebouw is niet erg fijn afgewerkt met fijne details. De kleuren in de Synagoge zijn eigenlijk gewone huis tuin en keuken kleuren. De trap donkerbruin gelakt, bakstenen muren, grijs tapijt en een witte deur. 3. De Locatie Dit gebouw staat op het kerkplein in Almelo, tussen café “Teacher’s” en de Grote Kerk in. Dit is wel een goede locatie, want het is natuurlijk een kerkplein. Het gebouw is in de stijl van het Kerkplein gebouwd, dus het past vrij goed bij de omgeving. De omgeving was er eerder dan de synagoge zelf, maar de vorige synagoge stond 50 meter verderop. Het gebouw staat eigenlijk niet goed volgens de joodse wetten. De Heilige Ark staat aan de achterwand, en die achterwand zou eigenlijk naar het oosten moeten zijn gericht, maar omdat het in de stijl van het Kerkplein is gebouwd, kon dat niet, dus deden ze het maar zo.
4. De Functie Dit gebouw is er natuurlijk neergezet met een bepaald doel, namelijk om als Synagoge te functioneren. Dit gebouw wordt nu nog steeds gebruikt voor religieuze doeleinden. Een synagoge moet maar voldoen aan één ding: als “Huis van samenkomst” functioneren. De exacte vertaling van het woord “Synagoge” is ook “Huis van samenkomst”. Het zou dan natuurlijk wel leuk zijn dat je de Heilige Ark dan ook naar het oosten kun richten, maar ja, je kunt natuurlijk niet alles hebben hè. De ruimtes zitten naar mijn mening ook wel op de goede plek. De trap gelijk in de hal, zodat de diensten niet verstoord worden wanneer iemand de trap op wil lopen. De kapstok hangt ook in de hal, zodat je gelijk bij binnenkomst je jas op kunt hangen en door kun lopen naar de zaal. De keuken is te bereiken vanuit de hal en loopt makkelijk door naar de zaal. 5. De Schoonheid Ik vind de buitenkant van het gebouw niet echt bijzonder, het is immers ook naar de stijl van het Kerkplein gebouwd, dut valt het ook minder op. Een week terug wist ik niet eens dat daar een synagoge stond. Het valt dus niet echt op. Ik denk dat de joden zicht daar binnen wel thuis voelen. Voor een buitenstaander als ik ligt dat natuurlijk anders. Ik voel me in geen enkele kerk thuis. Het merkwaardige aan dit gebouw is dat het er helemaal niet als een kerk uit ziet van buiten, maar als je binnenkomt merk je gelijk dat het een kerk is. Dat is ook hetgene dat het gebouw een eigen gezicht geeft, het heeft geen gezicht. Voor de rest ziet het er binnen uit zoals je zou verwachten dat het eruit zou zien, behalve de hal en de keuken. 6. De Beoordeling Een sterk punt van dit gebouw vind ik dat de joden het gebruiken als een kerk. Christenen en Katholieken moeten altijd een onbenullig grote kerk hebben (kijk maar naar de Grote Kerk die er tegenover staat). De joden doen het gewoon heel simpel met een “huisje”. Een zwak punt van het gebouw is dat het toch wel iets aan de kleine kant is voor een kerk. Als het je huis zou zijn heb je een aardig groot huis, maar voor een kerk is het natuurlijk niet veel. Ik zou geen aanbevelingen kunnen doen om dit gebouw te verbeteren. Ik vind dat je het gebouw moet laten voor wat het is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.