Constructivisme, Gotiek, Bauhaus

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Architectuurverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 786 woorden
  • 22 april 2010
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Constructivisme
De architectuurstroming Constructivisme was van ongeveer 1919 tot 1934. (Op bijna elke site staan andere jaargetallen)

De bouwstijl van het Constructivisme is niet heel overdreven. Het is een soort van abstracte kunst. Het is herkenbaar aan de primaire kleuren die worden gebruikt. De gebouwen zijn ook herkenbaar doordat ze steil of schuin in de lucht steken en ook nog bestaan uit op elkaar gestapelde vormen, en er werden veel geometrische vormen gebruikt. Je kan ze ook herkennen door de grote ramen en wanden wat allemaal van glas is. Ook gebruikten ze staal of beton. Ze maakten de gebouwen zonder hun gevoel erbij te gebruiken. Hierdoor moest je zelf voorstellen wat hij nou bedoelt met de kunst.
Een gebouw uit deze kunstvorm is het Russisch paviljoen van de Exposition des Arts Décoratifs in 1925 in Parijs, gemaakt door Konstantin Melnikov.

Vlak voor het uitbreken van de Russische Revolutie kwam de stroming op gang. Toen de Russische Revolutie uitbrak, ging het opeens allemaal in versnelling.

Het constructivisme is een stroming die door de ideeën van de filosofen Plato en Hegel op gang werd gezet. Van deze twee filosofen hadden de architecten van het Constructivisme de opvatting dat het echt leven moest om worden gezet in constructies. De constructivisten vonden ook dat de kunst nuttig moest zijn voor de constructie van de samenleving.
De kenmerken van deze architectuurstroming is dat vooral geometrische vormen gebruikt worden. Er wordt gestreefd naar duidelijkheid en exactheid en er wordt bewust geen poespas aam toegevoegd.
Het Constructivisme komt in de schilderkunst voort uit twee andere stromingen, namelijk het Rayonisme en het Suprematisme. De wiskunde is een belangrijke bron van inspiratie voor deze stroming. Het Constructivisme zich liet inspireren door machines en architecten.

Gothiek
Gothiek is een architectuurstroming uit de periode 1150 tot ong 1420, en in Noord-Europa tot ongeveer 1500. De Gotiek was eerst alleen in Frankrijk bekend, maar rond het jaar 1300 was het door bijna heel Europa verspreidt. Alleen in Italië wilden ze deze stijl niet accepteren. Ze hielden het liever bij de Romaanse stijl. Je ziet de Gothiek vooral in kerkgebouwen.

De kenmerken van de gebouwen uit deze stroming zijn het gebruik van spitsbogen en hoge glasramen. De kerken en de kathedralen zijn heel hoog en worden daarom aan de buitenkant ondersteund door steunberen, dat zijn muursteunen Aan de binnenkant van het gebouw is een eigenschap dat ze dunne stenen gebruiken die ondersteund worden door gewelfsribben, pijlers en bogen. Hieronder zie je een plaatje waar gewelfsribben zijn gebruikt.

Men was toe aan vernieuwing, en deze stijl was dé vernieuwing na de val van het Romeinse Rijk. De naam Gotiek is afkomstig van de Goten, een Oost-Germaans volk. De belangrijkste eigenschappen van de Gothiek is de drang naar verticaliteit en de drang naar licht. Dit deden ze door middel van het gebruik van hoge raamvensters waar dus het het licht door heen kan.

Bauhaus
Het Bauhaus is ontstaan door een groep Duitse kunstenaars die een nieuwe kunstvorm wilden.
In 1933 is het gesloten door de nazi’s. De architecten van Het Bauhaus zijn

Bauhaus is een van de belangrijkste ontwerpscholen van de 20e eeuw. Het was een hogeschool die verschillende opleidingen gaf voor beeldende kunst. Het was een school van 2 onderdelen: een academie voor beeldende kunst en een school voor kunst en ambacht. De opleidingen die werden gegeven leken veel op het functionalisme, daar bedoelen ze mee dat het voorwerp dat ze op die opleiding maken ook echt bruikbaar is.
Ook een kenmerk van deze school is dat ze veel gebruik maakten van de materialen hout, glas, textiel, metaal, beton, steen.
De leerlingen werden steeds beter doordat ze veel dingen uit probeerden: plooien, snijden, stapelen of aaneenhechten. Hier kwamen vaak aparte dingen uit.
De hogeschool liet dit de leerlingen doen omdat hij de toekomst goed tegemoet wilde gaan. Ze gingen experimenteren met nieuwe materialen. De mensen werken met de hand, maar moesten in hun achterhoofd houden dat dit later, als het product goed is, met de machine na kon worden gemaakt.

Het doel van Bauhaus was om gebruiksvoorwerpen te ontwerken die in de industrie kon worden gemaakt. Het Bauhaus vond bijvoorbeeld een kast noodzakelijker dan een schilderij.

De schilderkunst die de leerlingen maakten kom je herkennen aan de asymmetrische en dynamische compositie, de vormovereenkomst tussen letters en figuren.De invloeden van De Stijl en het Constructivisme kon je ook vaak herkennen
De achitectuur waar de leerlingen zich mee bezighielden kon je herkennen aan de geometrische vormen. Het moest bruikbaar zijn, zoals ik al eerder had gezegd.
De toegepaste kunst is een onderdeel van de architectuur. Dit werd beïnvloed door Arts en Crafts. Dit is een sociale beweging en een kunst- en designstroming. Hier zijn de textuurverschillen goed zichtbaar en er is een heldere constructie. Ook hier worden geometrische basisvormen gebruikt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.