Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Auguste Rodin: The age of bronze

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Cijfer 5.1
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
0. Over de kunstenaar:
Auguste Rodin (geboren 12 November 1840 te Parijs) was een arm Frans beeldhouwer. Hij werd klassiek geschoold, toch wordt hij gezien als een van de oprichters van de hedendaagse moderne kunst. Door een jury werd hij meermaals afgewezen toen hij probeerde op de academie voor moderne kunst in Frankrijk te komen. Nadat hij in Brussel was gaan wonen liet hij zijn fantasie de vrije loop en maakte hij verschillende beelden in de stijl impressionisme. Hierbij maakte hij veel gebruik van klei en brons. Hij probeerde de mensen de indruk te geven dat zijn kunstwerken niet af waren. Rodin maakte naast beelden ook veel tekeningen en aquarellen. Er staan veel van zijn werken in Nederland, in o.a. het Kröller-Müller, van Abbemuseum en van Goghmuseum, zijn ze te bewonderen.
1. Algemene gegevens:
Titel: The age of bronze
Naam kunstenaar: Auguste Rodin (1840-1917)
Datering: 1877
Afmetingen: 181x 60 x 60 cm
Materialen: Brons


2. Eerste indruk / Beschrijving / Keuze:
Eerste indruk: Ik zag het beeldhouwwerk ‘The age of bronze’ voor het eerst toen ik met mijn ouders naar Keulen ging in de zomervakantie. Het kunstwerk stond in het midden van de zaal en ik voelde me er direct toe aangetrokken.

Beschrijving: Een man is naakt afgebeeld, met zijn gebalde rechterhand op zijn hoofd en zijn linkerhand grijpt vast aan een paal. Het ziet er een beetje verweerd uit omdat het vroeger buiten heeft gestaan. Daarom was het ook groen uitgeslagen terwijl het vroeger een orginele bronzen kleur had.

Keuze: Ik heb ‘The age of bronze’ gekozen omdat het er heel levendig uitzag en ik werd nieuwsgierig naar de maker en het verdere verhaal achter het kunstwerk.

3. Vorm / Beeldende middelen:
Het beeld is gemaakt van brons, en het is verkleurd door de jaren heen door de regen. Auguste Rodin leerde en werd geïnspireerd door kunstenaars als Michelangelo en Dante (een bekend dichter). Hij probeerde zijn beelden heel fysiek realistisch over te laten komen.

4. Inhoud:

Auguste Rodin heeft als model een soldaat gebruik. Hij wilde onoverwinnelijkheid en daadkracht uitbeelden. Ik vind dat hij dat goed heeft kunnen overbrengen en je ziet zowel aan zijn houding als aan zijn gezicht dat hij kracht uitstraalt. De ietwat arrogante pose, stoot niet af.


5. Functie / Zeggingskracht:
Toen ‘The age of bronze’ voor het eerst werd tentoongesteld werd Auguste Rodin ervan beschuldigd dat hij door het gieten van een levend model was doorgeslagen in realisme. Dit zou je als een compliment kunnen opvatten omdat het aangeeft dat hij het beeld met uiterste precisie heeft gemaakt. Het lijkt zo dat de uitdrukking op de mans gezicht verwrongen is en vol van strijd. Vroeger had het beeld ook nog een speer in zijn linkerhand , dus het kon de kunstenaars bedoeling zijn. De kunstenaar heeft de speer later verwijderd omdat hij vond dat het niet paste bij de pose van de man.

6. De verhouding tussen vorm, inhoud en functie:

Inhoud
Vorm Functie

Vorm: Het beeld heeft een natuurlijke vorm zonder veel frutsels. Het geeft eigenlijk de naakte waarheid van een mensenlichaam.

Inhoud: De inhoud is even belangrijk als de vorm, het beeld vertelt het verhaal van een kunstenaar die als een van de eerste het realisme daadwerkelijk tot een stijl promoveerde. Hij koos expres geen professioneel model, en zocht naar een houding die paste bij die persoon, in plaats een klassieke Romeins-Griekse pose.

Functie: Vind ik het minst belangrijk omdat het beeld niet echt een functie heeft. Het word niet gebruikt als ruimte zoals een gebouw en het wordt ook niet gebruikt om mensen te vermaken zoals en concert, een theaterstuk of een dans. Het kan wel gebruikt worden om mensen te inspireren of te ontroeren, maar dan vind ik het als nog minder belangrijk dan de inhoud en vorm.

7. Indruk achteraf:
Ik heb veel respect voor Auguste Rodin, hij ging ondanks alle critici gewoon door met het ontwerpen van zijn ‘te realistische’ kunstwerken. Hoewel dit een van zijn eerste meesterstukken is denk ik (ik heb foto’s van andere bekeken) misschien ook wel direct zijn beste. Met deze stijl ligt hij aan de basis van het hedendaagse impressionisme.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.