De A-opdrachten
Hoofdstuk 1
1) De meeste verhalen beginnen met ‘er was eens’, of ‘lang geleden’ of iets dergelijks. Dit verhaal begint met ‘ik kan u een waar gebeurd verhaal vertellen, luister ernaar’. Dit begin is dus minder algemeen. Ook gaat in dit verhaal de koning uit stelen, wat je niet verwacht. 2) De feodale piramide ziet er als volgt uit: God (leenheer) Koning (leenman en leenheer) Hertogen en graven (leenheren en leenmannen)
Leenmannen
Een pijl betekent ‘geeft macht aan’. Dus geeft God de macht aan de koning, de koning aan hertogen en graven, en die vervolgens weer aan leenmannen. Een leenheer is iemand ie aan iemand anders iets in bruikleen geeft, bijvoorbeeld God die de koning macht geeft, is leenheer. Een leenman, is degene die het leent. Dat is dus de koning. Tijdens de hofdag komen alle mensen aan wie de koning macht gegeven heeft, samen. De koning controleert dan vervolgens of deze mannen hun taak goed hebben volbracht. 3) Omdat hij eerst niet wilde geloven, dat hij uit stelen moest gaan. Hij was tenslotte een koning, en dan ga je normaal gesproken niet uit stelen. Hij geloofde dus niet dat hij dat moest gaan doen. Toen er voor de derde keer een engel kwam, geloofde hij dit wel. Het getal drie was namelijk van speciale betekenis voor de mensen toen. Het was een godengetal, een geluksgetal. Dus de dérde keer moest wel bijzonder zijn. En: ‘drie keer is scheepsrecht’.
Hoofdstuk 2
11) Het feit dat er vóór het jaar 1100 al kinderen een naam uit verhalen van Karel kregen, is het bewijs dat ook toen Karels verhalen verteld werden. Veel kinderen heetten toen bijvoorbeeld Roeland, uit het Roelandslied. Dat wil zeggen dat de mensen het verhaal van Roeland kenden, en dat het dus circuleerde. 12) Men was in de middeleeuwen erg geïnteresseerd in het verleden. Nu zien we het verleden vooral als discontinuïteit, maar toen zagen ze het juist als continuïteit. Mensen die wat bijzonders hadden gedaan of waren geweest, werden vereerd als helden, of ze nu leefden of niet.
Hoofdstuk 3
18) a) in het bos ga je nadenken. Je verkend er je eigen geest. Daarom stond het bos in de middeleeuwen symbool voor een plaats van inkeer, en om jezelf te leren kennen, en tot rust te komen. b) dat het bos deze betekenis heeft, blijkt uit vers 199 tot en met vers 272. Hierin arriveert Karel in het woud, waardoor hij na gaat denken over waar hij eigenlijk mee bezig is. 19) Omdat Adelbrecht van kerken stal, wat echt niet kon in die tijd omdat iedereen toen erg gelovig was. Men was het dan wel niet altijd eens met monniken en dergelijke, maar je van kerken stelen kon je niet maken. Ook stal Adelbrecht van kluizenaars, die veel sympathie genoten van de mensen. Karel daarentegen, wílde eigenlijk helemaal niet stelen; hij was op een missie van God. God zélf gaf hem dus toestemming om kerken te beroven. Daardoor kon dit, volgens de mensen toen, dus wèl door de beugel. 20) a) daardoor zou hij eigenlijk niet écht stelen: want het was tóch al van zichzelf wat hij wilde meenemen. Hij zou er dus niemand pijn mee doen. Een heldendaad eigenlijk. Ook wilde hij hiermee de trouw van Elegast checken. b) toen Elegast zo gereageerd had op het beroven van de koning, wist Karel dat Elegast goed was, en dat hij er altijd voor hem zou zijn. Elegast was dus trouw aan de koning.
Hoofdstuk 4
27) Heel veel edelen waren wèl geschoold, en konden dus wèl lezen en schrijven. Ze werden zo genoemd, omdat ze de titel ‘litteratus’ niet hadden, wat ‘geletterde’ betekent. Alleen geestelijken kregen in die tijd die titel, maar dat wil dus niet zeggen dat zij de enige waren die niet analfabeet waren. 28) Een zeer bekend thema waarin kleine veranderingen zijn aangebracht. Dit was in de middeleeuwen erg populair. Een goed voorbeeld is dus Karel en Elegast. Dit verhaal gaat in het begin over een rijke vorst die zich opmaakt voor een hofdag. Dit is dus heel bekend, en heel normaal. Maar daarna krijgt dezelfde koning een opdracht van God, namelijk uit stelen gaan. Dit is een hele andere wending. Dit is registrale kunst.
Hoofdstuk 5
33) Op het moment dat Adelbrecht het te voorschijn haalt, is het bedoeld om er een muur mee doormidden te hakken. Het ploegijzer werd dan misschien gebruikt om mee in te breken, maar dus niet om een muur mee doormidden te hakken. 34) Als Karel niet was gaan stelen, dan had hij nooit geweten dat Eggerik hem zou willen vermoorden. Dus als Karel niet was gaan stelen, was hij waarschijnlijk vermoord. 35) Elegast kiest altijd de kant van de koning. Daarom wil Elegast ook niet bij de Karel inbreken, wil hij Eggerik niet laten leven. Omdat Elegast de koning wil helpen, en niet om wil laten komen, vertelt hij hem over de samenzwering van Eggerik.
Hoofdstuk 6
42) Boendale kon niet in zijn Latijnse geschriften terugvinden dat Karel ooit gestolen had, dus nam hij aan dat dit ook niet gebeurd was. Ten tweede twijfelt hij aan de ‘morele waarheid’. Hij zegt dat men toen in Karel geloofde alsof het een held was. Stelen is slecht, en dat zou een held dus ook niet doen. Dus kan Karel onmogelijk gestolen hebben. 43) a) cultuur van eer en schande: de manier waarop de adel dacht. Volgens hen was je naam het belangrijkste. Eer was belangrijker dan het geweten voor hen. b) cultuur van genade en zonde: de manier waarop de geestelijkheid dacht: ‘als je tegen de geboden van God zondigt, ben je van Zijn genade afhankelijk om weer met hem in het reine te komen’.
Hoofdstuk 7
49) Daardoor zijn Elegast en Eggerik gelijkwaardig, want ze hebben dezelfde hertogelijke status. Door dit kon Elegast zonder teveel moeite de taak van Eggerik overnemen. 50) Wanneer twee mensen, die allebei wat betekenden, allebei een andere mening hadden, en ze daar niet uit kwamen, dan kwam er zo’n gerechtelijk tweegevecht. Dit gebeurde alleen als het een belangrijke zaak was. 51) Op hoogverraad stond de hoogste straf, en dat was opgehangen worden. Dit was een grote schande voor degene die op werd gehangen, omdat iedereen dan kon zien wat je gedaan had. Eggerik wás al dood, maar hij moest toch opgehangen worden, anders zou hij onder deze schande uitkomen. En dat was niet de bedoeling.
De antwoorden gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
M.
M.
supergoed! dank je heb er echt wat aan..
19 jaar geleden
AntwoordenV.
V.
Luttel: klein beetje. Dit komt ook uit het Engels, het lijkt namelijk op het woord little.
Ik dacht dat ik het maar erbij zou zetten ;)
7 jaar geleden
Antwoorden