Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Hindoeïsme

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 5e klas vwo | 821 woorden
  • 14 januari 2010
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Hindoeïsme

1. Wat is Atman? Atman is je zelf, je ziel, je bewustzijn.
2. Wat is Mandir? Een Mandir is een hindoeïstische tempel, plaats van aanbidding van Brahma.
3. Hoeveel volgelingen heeft het Hindoeïsme? 750 miljoen wereldwijd.
4. Wat zijn de twee belangrijkste boeken? De Ramayana en de Bbagavad-gita
5. Wat zijn de gewoontes bij het huwelijk? Traditioneel worden vrouwen uitgehuwelijkt maar dit gebeurt niet altijd meer. De ouders van de vrouw moeten alles betalen en een bruidschat meegeven. Het feest duurt 3 dagen, de bruid moet de laatste dag haar huis voor 6 uur ’s ochtends verlaten. Vanaf dan moet ze een gouden ketting met zwarte kralen dragen en krijgt ze een rode stip op haar voorhoofd. Vrouwen zijn ondergeschikt aan mannen, mannen mogen meerdere vrouwen hebben, mannen mogen vrouwen slaan.
6. Uit welk land komen de meeste Nederlandse Hindoes? Suriname

7. Wat is een ander woord voor veelgodendom? Polytheïsme
8. Wat is Brahman? Het opperwezen, zonder persoon. Wordt niet als god vereerd. Alles ontstaat uit Brahman en keert er weer naar terug.
9. Wat is Shiva? God van de vernietiging, ziekte, dood, maar ook herschepper van het leven. Hij is een grimmige god van tegenstellingen.
10. Wie is de partner van Shiva? Zijn vrouw is ook vol tegenstellingen, soms mooi en soms vriendelijk, dan heet de Parvati. Ze kan ook Doerga zijn, de godin van de wraak. Of ze is Kali, angstaanjagend en lelijk, de veroorzaker van ziekte en oorlog.
11. Wat is een Avatara? De neerdalingen, incarnaties. Avatars zijn de sterkste wezens in het heelal. Ze hebben de verantwoordelijkheid voor het zorgen voor de rust en balans in het universum. Ze komen misschien als incarnatie van een God, maar hebben daarbij nog steeds dezelfde krachten.
12. Wie is Vishnoe? De schepper, een persoonlijke beschermende god.
13. Wat is de overeenkomst tussen Vishnoe en Jezus? Ze worden allebei verlosser genoemd.
14. Heeft Vishnoe een vrouw? Ja, ze heet Lakshmi en is de godin van de rijkdom en geluk.
15. Wie/wat is Ganesha? Hij is de god van de taal, boeken, geluk en wijsheid. Hij heeft het hoofd van een olifant, rijdt op een rat en is de zoon van Shiva en Parvati.
16. Bij welk feest/welke maand hoort Ganesha? Bij Ganesh Chaturthi, dat is zijn verjaardagsfeest.
17. Wie zijn de 3 belangrijkste Hindoegoden? Brahma, Vishnoe en Shiva.
18. Hoe heet de verslossing bij de Hindoes en wat houdt het in? Het heet Moksha. De geschriften bevelen 16 stappen aan om dat doel te bereiken. Deze stappen worden samskar's genoemd of sacramenten. Bij elke samskar hoort een bepaalde ritueel.

19. Azië wordt het continent van de … genoemd. Azië is het continent van de vele wegen en de vele goden.
20. Waar komt de naam Hindoeïsme vandaan? Het woord 'hindoe' is afkomstig van de naam van een rivier in het noorden van India dat ongeveer 3500 jaar geleden Indus werd genoemd. Oorspronkelijk werd deze benaming gebruikt voor de mensen die langs de Indus leefden, maar later werd het gebruikt voor de mensen die een bepaald geloof hadden. Hoewel 'hindoeïsme' een vaak gebruikt woord is, verkiezen Hindoes echter dharma, 'eeuwige geloof', om hun geloof te omschrijven.
21. Waarom wordt het Hindoeïsme een verzamelgodsdienst genoemd? Het is een verzamelgodsdienst die ontstaan is uit veel verschillende culturen.
22. Heeft het Hindoeïsme een stichter? Nee, er is geen stichter.
23. Hoe is het om als Christen in India te leven? Ze zijn van de blanken en de koeieneters. Ze worden gediscrimineerd en vermoord.
24. Gaan Hindoes in India naar een kerk/tempel? Ja, een Mandir.
25. Wat is een Puja en wat doe je daarbij? Puja betekent offerritueel in het Sanskriet. Nawratam Puja, feest ter ere van de godin Durga. Nawratam betekent negen nachten. Eredienst vindt plaats in tempels of gewoon thuis. De meest gebruikelijke manieren van aanbidden zijn het zingen van gebeden of mantra's, het doen van offers of het gebruiken van beelden.
26. Wat is het lichtfeest? Divali of Lichtfeest, wordt wel door alle kasten gevierd op de donkerste nacht van het jaar (nieuwe maan van eind oktober/begin november).
27. Wat is het verband tussen vegetarisme en Hindoeïsme? Hindoes hebben respect voor alles wat leeft. Veel hindoes zijn vegetariër, omdat ze geen dieren willen doden om te eten, maar ook omdat ze hun geest "zuiver" (sattvisch) willen houden.
28. Wat houdt de leer van Karma in? In het dagelijks gebruik bedoelt men er vaak mee dat alles wat we doen, denken of zeggen weer bij ons terug komt. Karma gaat dan over zowel de daad als over het gevolg dat uit die daad voortkomt. Strikt genomen echter, verwijst karma alleen maar naar het verrichten van daden, niet naar de gevolgen van die daden. Het gevolg van een daad wordt 'vipāka' genoemd. Karma en haar gevolg wordt gezien als een natuurlijk principe, een wet van "actie en reactie". Er is dus geen God aan het werk die straft of beloont. Een goede daad heeft van nature gunstige gevolgen voor degene die de handeling verricht, en slechte daden hebben van nature slechte en onplezierige gevolgen.

REACTIES

A.

A.

ER ZITTEN VEEL SUBJECTIEVE ARGUMENTEN IN!!!!!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.