1. Deze video gaat over de verschillen en overeenkomsten tussen het christendom en de islam. Welke dingen, zaken, personen, gebouwen, etc. die typisch zijn voor het christendom of de islam herken je al in de inleiding? Maak een eerste inventarisatie door een leeg vel papier onder te verdelen in twee kolommen, waarbij je een kolom gebruikt voor het christendom en een voor de islam.
Christendom: Kerk, non, paus, altaar,
Islam: Imam, moskee, hoofddoek, djellaba, tulband, gebed
2. Wanneer worden volgens de auteur van leestekst 1 de grenzen van het recht op vrije meningsuiting overschreden?
Als er wordt opgeroepen tot haat die gebaseerd is op ras, etniciteit, geslacht en religie, en wanneer deze haat wordt gebruikt als aanzet tot geweld.
3. Volgens de Nederlandse grondwet is godsdienstvrijheid een fundamenteel recht, maar hoe denkt de katholieke kerk daarover? (leestekst 2). Leg in eigen woorden uit of dat voor de katholieke kerk ook het geval is.
Ja, want ze zeggen dat vrijheid van meningsuiting goed is tenzij het wordt gebruikt om doelbewust belachelijk te maken wat voor anderen heilig is, dus het maakt niet uit wat datgene is of het nou de Bijbel of de Koran is.
Uitslag barmhartigheidtest Debbie:
De uitslag
Jouw score is 42 punten op een totaal van 50 punten
39-42 punten: Jij mag jezelf wel zorgzaam noemen!
Uitslag barmhartigheidtest Reyhan:
De uitslag
Jouw score is 33 punten op een totaal van 50 punten
31-34 punten: Gaat de goede kant op.
4. In dit fragment zie je weer enkele verschillen tussen het christendom en de islam. Neem ook deze verschillen op in de inventarisatie die je naar aanleiding van het eerste fragment (opdracht 1) hebt gemaakt.
Overeenkomst: Gebed voor het eten
Verschil: Moslims moeten zich aan de kledingvoorschriften houden, christenen hebben zoiets niet.
5. Zowel voor Aisha als voor Nico is het belangrijk om moslim dan wel christen te zijn. Wat is voor hen de persoonlijke betekenis van het geloof? Waarin verschilt deze persoonlijke betekenis en waarin komt deze persoonlijke betekenis overeen?
Haar religie is alles voor Aisha, ze put er hoop en moed uit. Het betekent ook alles voor Nico. Het geeft hem richting hoe hij moet functioneren in het leven. Het is alles voor hun allebei. En het verschil is dat christenen het gebed vóór en na het eten doen en bij moslims is het alleen vóór het eten.
6. Zowel de vader van Aisha als de moeder van Nico zeggen dat het moeilijk is om het geloof door te geven aan hun kinderen. Waarom zeggen ze dat? Komen ze beiden dezelfde moeilijkheden tegen of zijn er specifieke verschillen?
De vader van Aisha vindt het moeilijk om in Nederland de kinderen volgens de Islam op te voeden, want de kinderen hebben op school zowel met christelijke leerlingen als leerkrachten te maken. De moeder van Nico vindt het heel moeilijk om haar geloof door te geven
7. Welk beeld heeft Aisha van het christendom en hoe denkt Nico over de islam?
Aisha zegt dat ze heel positief denkt over christenen. Ten eerste geloven christenen ook in God, net als zijzelf. Aisha ziet dit als een belangrijke overeenkomst. Het lijkt een soort verwantschap te vormen, ten opzichte van mensen die niet in God geloven. Ten tweede zijn christenen mensen, en verdienen ze daarom haar respect en waardering. Aisha wil zelf ook respect en waardering ontvangen van andere mensen, daarom vind ze het belangrijk dit ook naar andere mensen te tonen.
Nico zegt dat hij het geloof van moslims respecteert, net als dat hij iedere andere geloofsovertuiging respecteert. Volgens Nico komen christendom en islam in de kern in grote mate op hetzelfde neer. Hij heeft echter wel vraagtekens bij de uitoefening van de islam. Nico koppelt dit aan de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Zoals bij veel mensen heeft deze aanslag, die uitgevoerd werd door een radicale islamitische groep, bij Nico vragen opgeroepen over de islam als geheel. Zijn beeld van de islam als geheel is hierdoor niet bij voorbaat positief.
8. Volgens leestekst 1 geven de media lang niet altijd een adequaat en genuanceerd beeld van bijvoorbeeld de islam of ook het christendom. Zoek nu eens in verschillende Nederlandse dag- en weekbladen naar voorbeelden van positieve en negatieve beeldvorming van zowel de islam als het christendom. Zie hiervoor ook leestekst 2 en leestekst 3.
Je leest bijna dagelijks in de krant wel iets over moslims en dreigende aanslagen. Hierdoor is het beeld dat we van de Islam krijgen niet echt positief. Over het Christendom wordt echter bijna niets vermeld en als er al iets vermeld staat is dat meestal over iets positiefs.
9. Zoek in een woordenboek, encyclopedie of op internet (bijvoorbeeld: http://www.reliplein.nl) de betekenis op van 'kathedrale kerk' en 'hoogmis'.
Hoogmis: De voornaamste en meestal plechtig gezongen Mis op zon- en feestdagen.
Kathedrale Kerk: Grote gemeenschap voor alle christenen
10. Voor Nico is de kerk erg belangrijk. Maar wat is dat eigenlijk 'de kerk'? Dit is geen makkelijke vraag, omdat het woord 'kerk' verschillende betekenissen kan hebben. Op de volgende site (http://nl.wikipedia.org/wiki/kerk) vind je vier betekenissen van het woord 'kerk'. Welke betekenis zou voor Nico het meest belangrijk zijn, denk je? Leg je antwoord uit.
Een gebouw, zie Kerkgebouw
Een geloofgemeenschap, zie Kerk (geloofsgemeenschap)
Een instituut, zie Kerk (instituut)
Een organisatie, zie Kerkgenootschap
Ik denk dat voor Nico het vooral geld als een gebouw waar hij kan bidden en de aanwezigheid van god kan voelen.
11. Neem weer een leeg vel papier, verdeel dit in twee kolommen en zet boven de ene kolom 'kerk' en boven de andere kolom 'moskee'. Vermeld nu onder het kopje 'kerk' alle dingen die je typisch lijken voor een christelijke kerk. Je kunt hiervoor ook gebruikmaken van de plattegrond van een kerk die je bij de achtergrondinformatie vindt
Kerk Moskee
Altaar * Minaretten: Lange, smalle torens
Kaarsen * Minbar: Preekstoel
Orgel * Gebedszaal: Mescid
Banken Wasruimte: Je kunt de woedoe halen
Beelden Rahle: Tafel waarop je het heilige boek op zet
Glas in lood ramen * Koran: Heilige boek
Muurschilderingen Ilmihal: Boek waarin regels staan
Bijv:
- Wat mag je wel en niet doen tijdens het vasten
- Wat zijn de vragen die een moslim moet weten
- Hoe moet je bidden
Pastoor Tecvid: Regels hoe de Koran moet worden gelezen
Wijwater * Koepel
Klok Nis
Haantje Hattad: gekalligrafeerde borden
Misdienaar Tapijt: Je hebt overal tapijt
Biechthokje
Kandelaar
* = Typisch voor een moskee
12. Nico legt aan Aisha uit wat het sacrament van de heilige eucharistie is, maar waar komt de eucharistie eigenlijk vandaan? Kijk voor een antwoord op deze op een van de volgende sites: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eucharistie of het reliplein onder het katholiek ABC.
De Eucharistie werd door Jezus ingesteld aan de vooravond van zijn kruisiging tijdens het Laatste Avondmaal. Jezus nam ongezuurd brood, zegde dank, brak het en deed een opdracht waaronder Hij zei: "Dit is mijn Lichaam." Hij deelde het uit aan zijn apostelen, nam een kelk met wijn, zegde dank en zei: "Dit is mijn Bloed." Ook dit deelde Hij uit aan zijn leerlingen, met de opdracht deze handelingen telkens te herhalen om Hem te gedenken. Na de verrijzenis van Jezus herhaalden de mensen die zijn leer aanvaardden iedere zondag - zeer vroeg in de morgen - dit ritueel.
13. Neem ook nu weer een leeg vel papier en deel dit in in twee kolommen. Zet boven de ene kolom 'overeenkomsten tussen het geloof van christenen en moslims' en boven de andere 'verschillen tussen het geloof van christen en moslims' en schrijf vervolgens enkele overeenkomsten en verschillen op. Je kunt hiervoor ook gebruikmaken van leestekst 1.
Overeenkomsten tussen het geloof van Christenen en Moslims Verschillen tussen het geloof van Christenen en Moslims
- Geloof in één god - Verschil in profeten
- Geschrift waarop ze zich baseren - Kledingvoorschriften
- Ze geloven allebei dat God/Allah van de mensen vraagt dat ze een goed leven leiden - Gebedsruimte
- Geloof in leven na de dood - Jezus wordt in het christendom als god beschouwd en bij de Islam als een belangrijke profeet
14. In leestekst 2 wordt duidelijk aangegeven hoe binnen de islam en het christendom over Jezus wordt gedacht. Zo zegt de auteur in haar tekst, dat met pasen de verschillen beginnen, maar dat moslims en christenen elkaar met hemelvaart weer kunnen vinden. Zoek nu op (bijvoorbeeld op het reliplein) wat 'pasen' en 'hemelvaart' betekenen en leg dan eens uit wat de auteur hier bedoelt.
Pasen:
Feest van de verrijzenis van Jezus Christus op de zondag na Goede Vrijdag. Pasen is een naar de datum veranderlijke feestdag die valt op de zondag onmiddellijk na de eerste volle maan op of na 21 maart, dus op z'n laatst op 25 april.
Hemelvaart: De donderdag 9 dagen vóór Pinksteren waarop de Hemelvaart van Christus herdacht wordt.
De Islam gelooft wel dat er een Hemelvaart heeft plaatsgevonden maar niet dat er een verrijzenis heeft plaatsgevonden.
15. Ga terug naar opdracht 11 en vermeld nu onder het kopje 'moskee' alle zaken die je typisch lijken voor een moskee. Wat zijn de grootste verschillen die je nu ziet en wat betekenen deze verschillen eigenlijk? Je kunt hiervoor ook gebruikmaken de informatie van de leestekst 1 en leestekst 2.
- Veel mensen weten niet wat kenmerkend is in een moskee. Ze weten er weinig van of weten
niet alles.
16. Een moskee is allereerst een plaats om te bidden, maar daarnaast kan een moskee ook nog andere, meer sociale functies vervullen voor moslims. Ga nu in je eigen omgeving, je eigen buurt, klas, etc., op zoek naar een moslim waarvan je weet dat hij/zij regelmatig in de moskee komt en vraag hem/haar dan naar de verschillende functies die de moskee voor hem/haar heeft. Geef vervolgens aan of een kerk dezelfde functies heeft voor christenen of dat hier sprake is van bepaalde verschillen?
Ze lezen daar de Koran.
In de Moskee lezen Moslims de koran terwijl er in de kerk niet veel in de bijbel wordt gelezen.
17. Nico en Aisha vergelijken de vijf zuilen met de tien geboden. Pak nu eens een bijbel (oude testament) en zoek de tien geboden op (Exodus 20, 1-17 of Deuteronomium 5, 1-21). Welke overeenkomsten en verschillen zie je tussen deze tien geboden en de vijf zuilen? Een uitgebreide beschrijving van de vijf zuilen of vijf pilaren kun je ook vinden in leestekst 1.
De 10 geboden van het Christendom:
1. Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben.
2. Gij zult u geen gesneden beeld maken noch enige gestalte van wat boven in de hemel, noch van wat beneden op de aarde, noch van wat in de wateren onder de aarde is. Gij zult u voor die niet buigen, noch hen dienen; want Ik, de Here, uw God, ben een naijverig God, die de ongerechtigheid der vaderen bezoek aan de kinderen, aan het derde en aan het vierde geslacht van hen die Mij haten, en die barmhartigheid doe aan duizenden van hen die Mij liefhebben en mijn geboden onderhouden.
3. Gij zult de naam van de Here, uw God, niet ijdel gebruiken, want de Here zal niet onschuldig houden wie zijn naam ijdel gebruikt.
4. Gedenk de sabbatdag, dat gij die heiligt; zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen; maar de zevende dag is de sabbat van de Here, uw God; dan zult gij geen werk doen, gij noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw vee, noch de vreemdeling die in uw steden woont. Want in zes dagen heeft de Here de hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is, en Hij rustte op de zevende dag; daarom zegende de Here de sabbatdag en heiligde die.
5. Eer uw vader en uw moeder, opdat uw dagen verlengd worden in het land dat de Here, uw God, u geven zal.
6. Gij zult niet doodslaan.
7. Gij zult niet echtbreken.
8. Gij zult niet stelen.
9. Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste.
10. Gij zult niet begeren uws naasten huis; gij zult niet begeren uws naasten vrouw, noch zijn dienstknecht, noch zijn dienstmaagd, noch zijn rund, noch zijn ezel, noch iets dat van uw naaste is.
De 5 zuilen van de Islam
1. Sjahadah (getuigenis)
2. Salaat (gebed)
3. Zakaat (armenbelasting)
4. Saum (vasten)
5. Hadj (bedevaart)
Verschil: De 10 geboden geven aan wat je allemaal niet mag doen en de 5 zuilen geven juist aan wat je wel moet doen.
18. De vijf zuilen beginnen met de geloofsbelijdenis. Christenen kennen natuurlijk ook een geloofsbelijdenis. Zoek nu de christelijke geloofsbelijdenis op en vergelijk die eens met de islamitische geloofsbelijdenis. De zogenaamde geloofsbelijdenis van Nicea (325/381), die door bijna alle christelijke kerken wordt geaccepteerd, kun je vinden op de volgende site: http://nl.wikipedia.org/wiki/Niceaanse_geloofsbelijdenis. Wat zijn nu de belangrijkste verschillen?
Ik geloof in één God, de almachtige Vader,
Schepper van hemel en aarde,
van al wat zichtbaar en onzichtbaar is.
En in één Heer, Jezus Christus,
eniggeboren Zoon van God,
voor alle tijden geboren uit de Vader
God uit God, Licht uit Licht,
ware God uit de ware God.
Geboren, niet geschapen,
één in wezen met de Vader,
en door Wie alles geschapen is.
Hij is voor ons, mensen,
en omwille van ons heil
uit de hemel neergedaald.
Hij heeft het vlees aangenomen
door de heilige Geest uit de Maagd Maria,
en is mens geworden
Hij werd voor ons gekruisigd,
Hij heeft geleden onder Pontius Pilatus
en is begraven.
Hij is verrezen op de derde dag,
volgens de Schriften.
Hij is opgevaren ten hemel:
zit aan de rechterhand van de Vader.
Hij zal wederkomen in heerlijkheid
om te oordelen levenden en doden.
En aan zijn rijk komt geen einde.
Ik geloof in de heilige Geest,
die Heer is en het leven geeft
die voortkomt uit de Vader (en de Zoon);
die met de Vader en de Zoon
te zamen wordt aanbeden en verheerlijkt;
die gesproken heeft door de profeten.
Ik geloof in de éne, heilige, katholieke en apostolische Kerk.
Ik belijd één doopsel tot vergeving van de zonden.
Ik verwacht de opstanding van de doden en het leven
van het komend rijk.
Amen.
Islam: Er is maar 1 god en dat is Allah en Mohammed is zijn profeet.
Het Christendom kent veel meer regels waaraan ze zich moeten houden er staat in de geloofsbelijdenis wat er allemaal is gebeurt met Jezus het is een heel levensverhaal, terwijl bij de Islam het 1 duidelijke zin is en alleen maar iets zegt over wie god is en wie de profeet.
19. Lees leestekst 1. De imam vertelt in zijn preek dat de moslim zich moet aanpassen aan de samenleving waarin hij leeft. In de leestekst krijg je een beschrijving van twee moslimorganisaties die bewust de dialoog opzoeken met christelijke organisatie. Beschrijf wat dialoog betekent en hoe de twee moslimorganisaties de dialoog invullen.
Dialoog: Een gesprek tussen twee mensen.
De stichting Islam en Dialoog:
Duidelijk maken dat het wezen van de Islam bestaat uit vrede, barmhartigheid, genade en tolerantie; dat twist, geweld en terreur diens essentie vreemd zijn; dat verder alle godsdiensten deze grondbeginselen gemeen hebben en derhalve alle strijd achterwege gelaten moet worden opdat we onze door oorlogen en twisten gekwelde aarde naar een vredige en gelukkige toekomst kunnen dragen.
Doelstellingen:
• bevorderen van het wederzijds begrip en respect tussen vertegenwoordigers en belijders van de verschillende religies en levensbeschouwingen;
• bevorderen van een oprechte, positieve betrokkenheid van moslims bij relevante maatschappelijke ontwikkelingen en dier bezinning op hun betekenis en functie in een pluriforme samenleving vanuit het perspectief van een gematigde Islam;
• voorlichten en adviseren van personen en organisaties inzake de Islam en de relatie met andere religies;
• bevorderen van de bekendheid en beleving van universele ethische waarden en principes.
The European Council for Fatwa and Research (ECFR)
Doelstellingen:
1. Nabijheid en samenwerking bewerkstelligen tussen geleerden uit Europa, en overeenstemming bereiken in hun visie op de belangrijkste onderwerpen uit de Fiqh (Islamitische jurisprudentie).
2. Collectieve fatwas (decreten) uit doen gaan, die aan de behoeften van de moslims in Europa voldoen, hun problemen oplossen en de interactie met Europese gemeenschappen reguleren. Dit alles binnen de regelgeving en de doelstellingen van de sharia (Islamitische wetgeving).
3. Het publiceren van juridische studies en onderzoek, die een antwoord geven op kwesties die in Europa spelen, en de doelstellingen van de Sharia nastreven en de belangen van de mensen behartigen.
4. Het leiding geven aan moslims in Europa, in het bijzonder diegenen die zich inzetten voor de Islam, door het verspreiden van juiste Islamitische uitspraken en definitieve wettelijke fatwa's.
21. Lees leestekst 1 en zoek vervolgens op internet of in een encyclopedie de betekenis op van de volgende woorden: tenach, canon, aartsvader, tora en apostel.
Tenach: Het voornaamste boek in het jodendom
Canon: Kerkelijk wetboek
Aartsvader: De benaming voor Abraham en diens zonen en kleinzonen
Tora: Het heilige boek van de Jodendom
Apostel: Iemand die uit naam van een ander die hem heeft gestuurd een boodschap overbrengt.
22. Ga op zoek naar een bijbel en maak een overzicht van de boeken van het oude en het nieuwe testament. Probeer ook eens uit te zoeken welke boeken wel in een katholieke bijbel zijn opgenomen, maar niet in een protestantse bijbel.
Het oude testament Het nieuwe testament
Genesis Matteüs
Exodus Marcus
Leviticus Lucas
Numeri Johannes
Deuteronomium Handelingen van de apostelen
Jozua De Romeinen
Rechters De Korintiërs
Ruth De Galaten
Samuël De Efeziërs
Koningen De Filippenzen
Kronieken De Kolossenzen
Ezra De Tessalonicenzen
Nehemia Timoteüs
Tobit Titus
Judit Filemon
Ester Hebreeën
Makkabeeën Jakobus
Job Petrus
De Psalmen Judas
Spreuken
Prediker
Hooglied
Wijsheid
Jesaja
Jeremia
Klaagliederen
Baruch
Ezechiël
Daniël
Hosea
Joël
Amos
Obadja
Jona
Micha
Nahum
Habakuk
Sefanja
Haggai
Zacharia
Maleachi
23. Christen en moslim zijn allemaal afstammelingen van dezelfde aartsvader Abraham. Wat betekent dit eigenlijk? Een deel van het antwoord op deze vraag kun je vinden in leestekst 2.
Ze hebben de zelfde stamvader alleen zijn via verschillende kinderen ontstaan.
24. De schrijver van leestekst 1 geeft een zeer genuanceerd antwoord op de vraag of islamitische vrouwen in Nederland nu wel of niet een hoofddoek mogen dragen. Wat is uiteindelijk zijn antwoord op deze vraag en welke argumenten noemt hij?
Als bij de kledingvoorschriften duidelijk word gemaakt met welke bedoeling het gedragen wordt en genoeg wordt gecommuniceerd moet een hoofddoekje gewoon kunnen.
25. Het dragen van een hoofddoek is niet een specifiek islamitisch verschijnsel, maar komt bijvoorbeeld ook in het christendom voor. Ga eens na welke mensen vroeger in Nederland ook allemaal een hoofddoek droegen en waarom ze dat deden, of misschien nu zelfs nog wel doen. Je kunt deze vraag wellicht stellen aan je oma, of opa, of aan je ouders.
Vroeger werd er door Nederlandse vrouwen buitenshuis een hoofddoek gedragen ook als de vrouwen naar de kerk gingen moesten ze hun hoofd bedekken met bijv. een hoed. De functie was om vrouwen te beschermen tegen de mannen.
26. Wat de toekomst van de islam in Nederland betreft, ziet minister Verdonk (leestekst 2) zowel redenen tot bezorgdheid als redenen tot hoop. Welke redenen noemt zij op en wat vind jij zelf van de redenen die de minister noemt?
Redenen tot hoop:
Het onderzoek, "Moslim in Nederland", geeft eindelijk de feiten die we nodig hebben. En daar ben ik erg blij mee. Want het onderzoek is vakkundig verricht en levert een schat aan empirische kennis over de islam in Nederland. Ik hoop dat het op een positieve manier zal bijdragen aan het publieke debat. Maar ik ben vooral ook blij met de conclusies van het rapport. Want daaruit blijkt dat ons beleid is uitgegaan van de juiste veronderstelling. Dat we weten waar we staan. En dat we de goede kant opgaan.
Ik hoop dat dit rapport een aantal vooroordelen over moslims wegneemt. Want moslims zijn zich wel degelijk aan het moderniseren. Moslims zijn niet over één kam te scheren als het gaat om de hoofddoek of homoseksualiteit. En moslims steunen in overgrote meerderheid democratische vormen van politiek.
Reden tot bezorgdheid
Toch geeft het onderzoek ook aanleiding tot bezorgdheid. Ik noem als voorbeeld de positie van vrouwen en meisjes. Binnen veel islamitische huishoudens geldt een, naar Nederlandse begrippen, traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. Waarin de vrouw verantwoordelijk is voor de opvoeding van de kinderen naar islamitische normen. En waarin meisjes minder vrijheid hebben dan jongens.
Een ander punt van zorg is de dreigende tweedeling tussen moslims en niet-moslims. Moslims hebben weinig contact met de autochtone bevolking en huwen meestal met een partner uit het herkomstland.
27. Iedere religie is potentieel gewelddadig, zo betoogt de schrijver van leestekst 1. Toch wordt momenteel de islam vaker met geweld in verband gebracht dan het christendom. Hoe komt dat volgens de auteur?
Ten tijde van de verlichting was de Islam nog niet in West-Europa dus zei hebben niet leren om te gaan met religie zonder dat het geweld oproept.
28. Met welke uitleg zou Nico jou kunnen overtuigen dat het christelijk geloof erg waardevol is? Probeer vervolgens één van jouw medeleerlingen met die uitleg te overtuigen? Lukt dit? Waarom wel of waarom niet? Met welke uitleg zou Aisha jouw kunnen overtuigen dat het Islamitisch geloof erg waardevol is? Probeer vervolgens één van jouw medeleerlingen met die uitleg te overtuigen? Lukt dit? Waarom wel of waarom niet?
Nico: Geloof geeft je een richting hoe je moet functioneren in de maatschappij.
Aisha: Je kunt er hoop en moed uitputten om te leven
29. Voor wie heb je het meeste sympathie Aisha of Nico. Motiveer je antwoord.
Ik heb de meeste sympathie voor Aisha, want ik ben zelf ook een moslim en wat zei allemaal verteld heeft over de Islam, klopt.
REACTIES
1 seconde geleden