Themakatern west-oost

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 5e klas vwo | 4352 woorden
  • 6 juli 2002
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 7
59 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Afdeling 1

Opdracht 2

1a) Mijn ouders houden bijvoorbeeld van andere muziek dan ik. Zij houden meer van klassieke muziek terwijl ik daar niet zo van houd. Maar ze hebben soms ook andere opvattingen over dingen dan ik. Zo hebben ze op een politieke partij gestemd waar ik niet op zou stemmen.

1b) Dit zijn dingen als naar school gaan, lol hebben, sporten, eten, een dak boven je hoofd en vrijheid hebben.

1c) Volgens mij verschilt dat niet zoveel. Er zijn misschien wel kleine dingen die verschillen maar die zou ik eigenlijk niet zoveel kunnen bedenken. Misschien dat we iets later eten dan de gemiddelde Nederlander.

2) Mijn ouders komen niet uit een ander land of uit een andere streek van Nederland. Deze vraag kan ik dus verder niet beantwoorden.

3) In veel landen is het eten natuurlijk anders. Zo eten ze in Italië veel pasta, eten ze laat en vooral veel. Ook eten ze zowel ’s middags als ’s avonds warm. In voormalige Oostbloklanden zoals Tsjechië zijn veel pleintjes met allemaal gekleurde voorgevels. Verder zijn er natuurlijk veel culturele verschillen zoals de taal, bepaalde feestdagen en verschillen in de kunst.

Opdracht 3

1a) De strijd met de Nederlandse taal en cultuur. Het kost hem veel moeite om de Nederlandse taal te leren en met de Nederlandse cultuur om te gaan. Dit zijn voor hem kleine oorlogen.

1b) Hoe noemt het worstelen om de ‘de’ en ‘het’ uit elkaar te halen. Leren om slechts één koekje te pakken. Af te leren om naar de buren te zwaaien, maar een nepglimlach te laten zien.

1c) Het opvoeden van zijn dochtertje. Hij wilde haar ook graag de Perzische taal leren. Aan het begin gaat dit goed en had ze er lol in. Maar toen ze met de Nederlandse taal begon liet ze het Perzisch links liggen en probeerde haar vader zelfs beter Nederlands te leren.

2) Hij had het liefst gehad dat hij haar nog wat kon meegeven van de Perzische cultuur en taal. Maar dit zal waarschijnlijk niet zo goed lukken omdat ze meer belangstelling heeft voor de Nederlandse taal en cultuur.

3a) Ik denk dat het betekent dat je leven erg verschillend. De ene keer heb je voorspoed en de andere keer weer tegenslagen. In de tekst is dit te zien doordat de vader zijn dochter graag Perzisch wil leren. Eerst gaat dit goed (voorspoed) maar hierna niet meer (tegenslag).

3b) Het is gebonden aan Iran omdat veel mensen daar beschikken over een paard en daar vaak op rijden. Er zijn dus veel ruiters. Het is voor hen een belangrijk vervoersmiddel.
Er zijn veel elementen uit onze omgeving die typerend zouden zijn voor Nederlandse spreekwoorden. Dit zijn dingen zoals de boer (hij lacht als een boer met kiespijn), het afwisselende weer (na regen komt zonneschijn), en allerlei dieren en planten die hier veel voorkomen.

4a) Onder invloed van een andere cultuur en tijd vinden er veel veranderingen plaats.

4b) Ook nu verandert er onder invloed van de tijd erg veel. Te denken is aan allerlei technologische ontwikkelingen en uitvindingen. Ook veranderen er allerlei dingen onder invloed van culturen. Te denken is aan de Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse cultuur die steeds meer door weet te dringen in de Nederlandse samenleving.

5) Ik vind het wel een mooi stukje. In dit korte stukje geeft de schrijver toch heel veel weer. Ik vind ook dat hij de gebeurtenissen op een mooie manier weet te omschrijven.

6) Ik heb geen boeken van deze twee schrijvers gelezen. Maar ik heb al wel een boek van Kader Abdolah gelezen, de auteur van het stukje van deze opdracht. Het boek dat ik van hem heb gelezen heet ‘De reis van de lege flessen.’ Ik vond het eerlijk gezegd niet zo’n bijzonder leuk boek. Het boek was een beetje op een aparte manier geschreven, wat mij niet aansprak. Maar het stukje ‘Mijn kleine oorlogen’ vind ik juist wel weer leuk.

Opdracht 4

1) Op de foto zitten twee mannen midden op een stuk akkerland. De linker man zit op een stoel. Hij is een blanke man met nette kleding aan die een krant leest. De man die naast hem op een koffer zit is een man met een donkere huidskleur. Hij is aan het breien.

2a) Het feit dat ze midden op een stuk akkerland zitten en dat de een de krant leest en de ander aan het breien is.

2b) Dit is wel duidelijk zichtbaar. Normaal gesproken zou zoiets zich nooit afspelen. Het is een vrij bizarre situatie. Het zou een gewonere situatie zijn geweest als dit zich op een andere plaats af zou spelen. Bijvoorbeeld op straat of in een café. Maar dan zou het toch nog wel vreemd zijn dat de buitenlandse man aan het breien is. Dat zie je nooit.

3) Ik zie eigenlijk niet echt een verhaal in deze foto. Vanwege de titel misschien dat de buitenlander ernaar verlangt om net zo te zijn als de blanke man. Maar ik zie verder niet eigenlijk een betekenis in deze foto.

4) Ik vind rustige muziek bij deze foto passen. Iets van klassieke muziek of muziek met natuurgeluiden. Dit omdat de twee mannen zo rustig en harmonieus naast elkaar zitten in de natuur. Dit ondanks dat het toch een bijzondere situatie is.

5) Persfoto’s zijn over het algemeen gemaakt, om het verhaal dat erbij is geschreven te illustreren. Dit terwijl geënsceneerde foto’s meer zijn gemaakt om een boodschap van de fotograaf over te brengen. In de foto is vaak een dieperliggende betekenis/achtergrond te zien.
Met geënsceneerde foto’s word meer geëxperimenteerd. Hiervoor hebben persfotograven over het algemeen geen tijd.

6) Ondergaande persfoto sprak mij wel aan. Hij komt uit de ‘Trouw’ van vrijdag 7 juni.
Ik vind het een erg grappige foto. De fotograaf heeft door middel van deze foto de kern van de actie goed weergegeven. Tussen deze foto en afbeelding 4 zitten vooral erg veel verschillen. Afbeelding 4 is in kleur de ander is in zwart-wit. Afbeelding 4 geeft een fictieve situatie weer. De situatie op de persfoto is daarin tegen werkelijkheid.
Maar een grote overeenkomst is dat de handelingen op beide foto’s allebei een symbolische betekenis hebben. Maar bij afbeelding 4 wilde de fotograaf deze betekenis weergeven terwijl dit de personages zijn, in dit geval Greenpeace, bij de persfoto.

Opdracht 6

1a) Ik zou eigenlijk niet zulke aspecten kunnen noemen. Misschien dat het schilderij een beetje lijkt op de negatieven van foto’s. De kleuren op dit schilderij zijn namelijk niet te vergelijken met de ‘werkelijke’ kleuren.

1b) Het formaat is 130 Χ 110 centimeter. Het is dus een vrij groot schilderij. Hierdoor zal het een behoorlijke indruk maken op de kijker. De kijker wordt door dit formaat dus erg met het schilderij geconfronteerd.

2a) De persoon op het schilderij is aan het nadenken. Het gezicht heeft namelijk een vrij strakke uitdrukking. In verband met de titel denk ik dat de persoon heimwee heeft naar haar moederland. Het land waar ze vandaan komt.

2b) Door het kleurgebruik krijgt het schilderij wel een andere uitdrukking. De kleuren zijn best apart en niet-werkelijk. Hierdoor word ook het schilderij aparter. Ik weet alleen niet wat de betekenis is van de kleuren in het schilderij.

2c) Het gezicht lijkt een beetje op een masker. Het heeft een andere kleur dan de rest van de schilderij. Alleen het gezicht heeft een blauwe kleur gekregen. Hierdoor lijkt het meer een apart element binnen het schilderij.

3a) Ze heeft eerst met potlood de lijnen van de figuur geschetst. Dit is vooral goed te zien bij de handen. Daarna heeft ze het gezicht, de hals en de armen in kleur geschilderd. Hierna het zwarte haar en het zwarte truitje. Als laatste heeft ze volgens mij de achtergrond ingekleurd.

3b) Ja, het portret en de schilderstijl vormen wel een geheel. Ik vind dat het wel bij elkaar past.

4) Gedeeltelijk. Via de titel kon ik opmaken dat de persoon heimwee heeft naar het land waar ze oorspronkelijk vandaan komt. Het heeft dus wel te maken met verschillende culturen. Maar als er geen titel bij had gestaan had ik dit er niet uit op kunnen maken. Dan kon het schilderij best niets te maken hebben met verschillende culturen. In dit geval zou het dus niet binnen het thema van deze afdeling passen.

5) In Zuid-Afrika, het land waar ze vandaan komt, wordt volgens mij veel kunst gemaakt. Het is voor haar dus een voortzetting van het ritueel van haar moederland.

Opdracht 7

1) Beide gebouwen zijn modern. Er wordt gebruik gemaakt van strakke vormen. Ook zijn er bij beide gebouwen vierkanten te zien. De wanden zijn als het ware opgebouwd uit allemaal vierkanten. Ook komt het materiaalgebruik redelijk met elkaar overeen. Bij beide is er staal ververwerkt in de gebouwen.
Een verschil is te zien in de vormen. Het nieuwe gebouw bestaat vooral uit ronde, doorlopende vormen. Het oudere gebouw bestaat juist vooral uit rechte kubusvormen. In het nieuwe gebouw spelen de kleuren een belangrijkere rol. Het gebouw is paarsachtig. En als het donker is zijn er allerlei kleuren licht te zien.

2) Op de website van het ‘van Gogh museum’ kon ik helaas geen informatie vinden over de materialen van het nieuwe gebouw van Kurokawa. Maar ik denk dat het dan waarschijnlijk van marmer zal zijn gemaakt of van een andere dure steensoort. Dit is namelijk erg duur. Een groot voordeel van dit materiaal is dat het erg duurzaam is. Het kan eigenlijk niet verweren.

3) Op zich vind ik de combinatie apart, maar ik zie toch nog niet genoeg samenhang. Ze zijn nog te verschillend. Er komen een aantal elementen van de gebouwen met elkaar overeen maar ik vind dat vooral de vormen te verschillend zijn. Ik vind dus niet dat je goed kan zien dat de gebouwen bij elkaar horen. Als je er snel langs loopt zal je dit vast niet goed zien, dan zou je de gebouwen eerst aandachtig moeten bekijken.

4a) Ik denk dat dit een tuin is waarin de rust overheerst. Dus een tuin met eenvoudige lijnen waardoor een grote harmonie ontstaat. Zo’n tuin zou, zo als de naam het al zegt, dus best geschikt kunnen zijn om te mediteren.

4b) Dit is een vraag naar aanleiding van de cd-rom Hotel Palet. Ik kan hem dus niet beantwoorden.

4c) Mijn meditatietuin zou dan ook wel oosterse elementen bevatten. In de oosterse landen is de meditatie tenslotte tot stand gekomen en een belangrijk element van de cultuur. Maar ik zou de oosterse elementen denk ik ook combineren met westerse elementen. Anders word het toch wel iets té.

5) Nee, ik zou eigenlijk niet zo’n voorbeeld in mijn omgeving kunnen noemen. Ik kan wel een voorbeeld noemen in Parijs, namelijk het Louvre. Voor dit oude gebouw hebben ze glazen piramides gebouwd. De twee bouwwerken vind ik ondanks dat ze totaal verschillend zijn, toch goed bij elkaar passen. Hierdoor wordt het Louvre wat minder ‘truttig.’

Opdracht 8

1) Ruth heeft moeite met het bepalen van haar identiteit. Ze heeft namelijk een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Ze weet nu niet of ze bij de Surinaamse cultuur of bij de Nederlandse cultuur moet horen.
Ik herken mezelf hier niet in. Het is niet zo dat (een van) mijn ouders uit een andere cultuur komen.

2) Jackie vindt dat Ruth niet zo moeilijk moet doen. Ze vindt dat Ruth gewoon maar moet kiezen waar ze bij wil horen. Ze vindt dat Ruth veel te ingewikkeld doet.

Opdracht 9

1) Iedere kunstenaar heeft weer een andere achtergrond. De een komt uit het buitenland en de ander komt gewoon uit Nederland. De een worstelt met zijn identiteit en de ander doet dit juist weer niet. De een wil graag wat van zijn cultuur door middel van woorden, en de ander doet dit juist door middel van schilderijen. De een kijkt positief naar de Nederlandse cultuur en de ander doet dit juist weer minder positief. Zo zijn er dus grote verschillen tussen de verschillende kunstenaars.

2) In deze zes werken geeft iedere kunstenaar iets weer van zijn cultuur. Ze doen dit allemaal weer op hun eigen manier.
Het thema van deze afdeling is de contacten tussen verschillende culturen en de wijze waarop ze elkaar weten te beïnvloeden

3) Ik vind dat het thema het best naar voren komt in het gedicht van opdracht 3. Het gedicht van Kader Abdolah. Ik vind dat de botsing tussen culturen hier gewoon heel goed beschreven wordt. En ook de gevolgen worden goed weergegeven door de schrijver. Het geeft een duidelijk beeld van de situatie.

4) Het is het minst het geval bij het schilderij van opdracht 6. Dit is het schilderij ‘Genetiese heimwee’ van Marlene Dumas. Ik vind niet dat je hier goed het onderwerp cultuur in terug ziet. Het is namelijk vaak moeilijk om de bedoeling eruit te halen, die de kunstenaar had met een bepaald schilderij.

5) Het verhaal van Kader Abdolah sprak mij het meest aan. Ik vind dat hij zijn visies en ervaringen goed weergeeft in dit verhaal. Het is mooi geschreven, en het verhaal ging echt voor me leven. Ik zag het voor me.

Afdeling 2

Opdracht 1

1a) Bij afbeelding 1a zijn er heel veel edelstenen en goud gebruikt voor het vervaardigen van de matara. Deze materialen zijn natuurlijk schitterend en ‘schitteren’ letterlijk in het licht. De voorwerpen maar ook de moskee zijn dus allemaal heel mooi versierd, waarbij veelal heel dure materialen zijn gebruikt. Dit vindt iedere persoon natuurlijk ‘schitterend.’

1b) Afbeelding 1a en 1b hebben allebei een soort rond ‘centrum.’ Ik weet niet precies wat hier de betekenis van is, maar het zou best een bepaalde betekenis kunnen hebben.

2a) Kalligrafie betekent schoonschrijfkunst. Kalligrafieën zijn dus teksten die op een hele mooie manier zijn geschreven.

2b) Ze zijn te zien op afbeelding 1b en 1c. Bij 1b zie je allerlei van deze ‘letters’ onder het bolle gedeelte van de koepel in een soort lange strook.

2c) Vooraal bij afbeelding 1b, bij de moskee. De teksten zijn in dezelfde stijl als de versieringen op de koepel, de vormen komen redelijk overeen met elkaar. Ook is het kleurgebruik goed op elkaar aangepast.

3a) Ornamenten zijn versierde bijwerken oftewel versierselen. Hieronder heb ik de ornamenten per afbeelding (gedeeltelijk) weergegeven:

1a:

1b:

1c:

1d:

3b) Een overeenkomst is dat rondom het midden van de afbeelding vaak een rand is aangebracht van cirkels of andere vormen. Deze rand is erg gedetailleerd.

3c) Bij 1a en 1d is bij allebei gebruik gemaakt van dure materialen zoals goud. Bij 1d is er daarentegen weer geen gebruik gemaakt van edelstenen. Afbeelding 1b en 1c komen overeen qua kleurgebruik. Bij beide afbeeldingen is gebruik gemaakt van groen en blauw. Ook komen sommige vormen overeen met elkaar.

4) Ja, ik vind ook dat de Islamitische kunst erg mooi is en ook wel iets paradijselijks uitstraalt. Dit mede door het gebruik van de vele details en de mooie, vaak heldere, kleuren. Het straalt veel sierlijkheid en rijkdom uit.

5) Afbeelding 1b spreekt mij het meest aan. Ik vind dat moskeeën altijd een mooie vorm hebben, zo ook deze. Ook is de kleur mooi en het gebruik van de gedetailleerde versieringen en patronen vind ik erg mooi.

Opdracht 16

1a) zie afbeelding 9a

1b) De geborduurde afbeeldingen die erop staan vind ik vooral typisch Japans. Er worden vaak van die huisjes op kleding afgebeeld maar ook op andere voorwerpen als bijvoorbeeld serviezen. Dit ook vaak in combinatie met allerlei bloesemtakken en andere natuur. Ook het materiaal, zijde, vind ik kenmerkend voor de Japanse cultuur. Veel van de Japanse kleding werd van zijde gemaakt.

2a) Mijn andere klasgenoten hadden ook dit soort kenmerken die typisch Japans zijn. Maar iedereen haalt er natuurlijk weer andere dingen uit die hij/zij typisch Japans vindt.

2b) Ja, je krijgt er toch wel zicht op. De kenmerken die in kleding vaak voorkomen zoals kleurgebruik en geliefde onderwerpen, komen ook weer in andere voorwerpen terug. Dit bijvoorbeeld bij serviezen en schilderijen.

3a) De kimono is een lang gewaad van Japanse origine met wijde mouwen. Van voren is de kimono openslaand en om het middel wordt hij gesloten door middel van een gordel, de obi. Tegenwoordig wordt de kimono vaak gebruikt als ochtendgewaad voor vrouwen.

3b) Zijde is een glanzende stof. Het dessin komt er hierdoor niet zo goed ‘uit’ omdat de zijde stof door zijn glans van zichzelf al veel opvalt. Het ontwerp zal vaak eenvoudig zijn omdat de kimono anders te kitsch wordt.

4a) Bij bijna alle afbeeldingen stellen de decoraties een soort landschap voor. Ook komt het kleurgebruik redelijk overeen. Vooral afbeelding 9a, lijken op elkaar. Het materiaal is bij allebei zijde en ook de vormgeving lijkt op elkaar. Zowel bij a als b zijn er plooien te zien. Afbeelding d lijkt dus minder op de anderen.

4b) Afbeelding d vind ik er wat minder op de andere afbeeldingen lijken want deze kleding is gemaakt van ander materiaal. Ook is het kleurgebruik is wat anders. Er worden vooral wat fellere kleuren gebruikt.

4c) De verschillen hebben vooral te maken met het verschil in tijd. Die van 9a is eind 18e eeuw gemaakt en 19b rond 1980. Het jasje en de rok van afbeelding 19d zijn gemaakt in 1997.

4d)
- Tekenen op de stof met zwarte inkt: 9a,b,d
- Borduren: 9a
- Bedrukken met behulp van sjablonen: 9d
- Knoopverftechniek: 9b,9d
- Laagjes stof over elkaar heen bewerken: 9d
- De stof rimpelen, smocken 9b,9d

5a) Met deze technieken zal vast nog wel geëxperimenteerd worden door westerse kunstenaars. Ik denk dat borduren en de stof rimpelen tegenwoordig nog het meest voorkomt. Maar tekenen op de stof met zwarte inkt zal waarschijnlijk niet zo veel meer voorkomen.

5b) Ik vind ze geen van allen eigenlijk mooi. Maar als ik moet kiezen, dan vind ik 9a denk ik het mooist. Het is gemaakt van een mooie stof (zijde) en ook de afbeelding die erop geborduurd is vind ik wel mooi gemaakt.

5c) Nee, ik zou een dergelijk kledingstuk niet willen dragen. Tenzij ik echt naar een bepaald themafeest moet waar Japan het thema is. Maar ik zou zoiets echt niet zomaar naar school aantrekken.

Opdracht 18

1a) De dakjes op de lantaarns vind ik typisch Japans. Ook staan er Japanse tekens op de ‘voeten’ van de lantaarns. Dit is natuurlijk ook typisch Japans.

1b) Ik denk dat ze iets boven het hoofd van de voorbijganger branden. Zo schijnt het licht niet recht in hun ogen.

1c) Het zal vast een erg gezellige sfeer geven. Al die brandende lantaarns bij elkaar geven toch een mooie sfeer van gezelligheid, warmte en veiligheid.

1d) Ik denk dat ik dan zou willen dat ze of bij de kerk of aan de lekdijk geplaatst zouden worden. Het geeft bij de kerk denk ik een erg mooie sfeer. Deze stijl past toch bij een wat ouder gebouw zoals een kerk. Maar aan het water, bij de lek, geeft het toch ook wel een erg leuke sfeer. Zeker als je op een warme zomeravond langs de lek loopt of zit.

2a) De lamp is gemaakt van metaal en rijstpapier.

2b) Het straalt eenvoud uit, maar zorgt toch voor een warme sfeer. Dit is vooral het geval als de lamp brandt.

2c) Ja, Japanners maakten volgens mij ook veel gebruik van rijstpapier. En ook de vierkante vorm vind ik goed in een Japans interieur passen.

2d) Ja, het kan ook bij een Nederlands interieur passen. Maar natuurlijk niet bij alle Nederlandse interieurs. Ik vind dit soort lampen vooral mooi in een wat eenvoudiger en moderner interieur, maar in principe zijn ze overal toepasbaar. Het is dus een internationaal toepasbaar design, omdat het in de interieurs van verschillende landen en culturen te gebruiken is.

3) Qua materiaalgebruik wel. Vroeger maakte men in Japan ook altijd al lampen met een buitenkant van papier. Ook de vierkante vorm zie je weer terug in de traditionele lantaarn.

4) Bij de Ikea hebben ze vooral veel goedkope lampen van rijstpapier die nageaapt zijn van het werk van Noguchi. Ze hebben bij de Ikea niet alleen lampen van vierkante vormen maar ook van de meest uiteenlopende vormen. Sommige zijn qua vorm zelfs op een kroonluchter gebaseerd.

Opdracht 26

1) Verdriet over de vermoordde indiaan Manuel. Maar het toont ook respect voor hem omdat hij heeft gestreden voor het behoud van zijn land.
2a) Het gedicht bestaat uit vier delen:

Deel 1: Op de vochtige aarde……ogen van lavagas (regel 1-6)
Deel 2: Op de vochtige aarde……wierrook en verdriet (regel 7-10)
Deel 3: Op de vochtige aarde……hem eens hadden nagelaten (11-14)
Deel 4: Naar de vochtige aarde….van Indo Manuel (regel 15-19)

Ieder deel begint met (bijna) dezelfde zin. Ook geeft ieder deel een bepaalde fase weer uit het leven van Indio Manuel. Hierdoor kwam ik tot de bovenstaande indeling.

2b) Bij de onderdelen denk ik vooral aan de kleuren bruin (aarde) en groen (natuur).
3a) Bij een ‘huid van modder’ denk ik aan een bruine/rode huid, want Manuel is een indiaan.
Bij ‘ogen van lavagas’ denk ik aan heel scherpe en heldere ogen. Ogen die iemand heel indringend aan kunnen kijken.

3b) De dichter heeft deze beelden gebruikt om zijn gevoelens en denkbeelden beter weer te kunnen geven. Hij kan zijn ‘boodschap’ zo beter overbrengen aan de lezer.

4) Het was een erg heftige strijd maar Indio Manuel heeft de strijd uiteindelijk verloren. Ik maak uit het gedicht op dat hij is vermoord toen hij het gebied wilde verdedigen dat oorspronkelijk van de indianen was.

5) Ik vind dit een mooi gedicht. Het geeft goed de gevoelens van de dichter weer en hij schetst tevens op een mooie manier de gebeurtenissen tijdens en na het leven van Indio Manuel. Veel dingen worden op een mooie en bijzondere manier omschreven, zoals de ogen en de huid van Manuel.
Afdeling 4

Opdracht 1

opdracht onderwerp kunstdiscipline werkwijze
1 Islamitische kunst Bouwkunst, schrijfkunst (kalligrafie), edelsmeedkunst. Eerst de afbeeldingen bestudeerd en daarna de vragen beantwoord. Tussendoor dingen opgezocht in de encyclopedie.
16 Japanse kimono Mode design Eerst de afbeelding goed bekeken, dingen in encyclopedie opgezocht, vragen beantwoord.
18 Japanse lantaarns Interieurdesign Eerst de eerste afbeelding bekeken en daar de vragen over gemaakt. Daarna de andere afbeelding en die vragen.
26 Gedicht van Julio Solorzano Dichtkunst Eerst het gedicht aandachtig gelezen en hierna de vragen erover beantwoord.

Opdracht 2

1) Omdat we het gedeelte ‘aan de leerling’ niet hoefden te doen heb ik geen verwachtingen van dit katern opgeschreven. Ik kan dus ook niet beoordelen of die zijn uitgekomen.

2)

opdracht leerresultaat waardering
1 Ik weet nu dat in de Islamitische kunst erg veel gebruik word gemaakt van ornamenten en dat veel verschillende kunstvormen toch veel overeenkomsten hebben. 2
16 Ik heb geleerd hoe Japanse mode in de loop van de tijd kan veranderen, maar dat je sommige dingen nu nog steeds terug ziet in de huidige westerse mode. 3
18 Ik weet nu dat veel huidige ontwerpen als basis de oude ontwerpen als basis hebben. 3
26 Ik weet nu hoe deze dichter zijn gedachten overbrengt aan de lezer. 3

3a) Ik had mijn tijd helaas niet zo goed ingedeeld waardoor ik nu aan het eind een beetje krap kwam met dit katern. Het moest opeens al wel weer erg snel af zijn. Ik had het met andere vakken op school erg druk gehad en daardoor was CKV wat achterop geraakt. Maar gelukkig heb ik dit themakatern toch nog aardig op tijd af weten te ronden.

3b) Mijn aanpak was behalve dat ik het wat minder uit had moeten stellen best effectief. Alles ging verder eigenlijk allemaal best goed.

3c) De volgende keer zou ik dus wat eerder moeten beginnen met het maken van de themakaternen. Dan hoef ik minder te haasten om alles nog op tijd af te krijgen. Maar dit is het laatste katern, dus er komt geen volgende keer meer!

4) De opdrachten die ik heb gedaan vond ik vrij gevarieerd. Ik heb opdrachten gemaakt die over allerlei verschillende kunstdisciplines gingen zoals dichtkunst, bouwkunst, schrijfkunst, grafische vormgeving, en interieurdesign. Dit vond ik best leuk.

5) Ik heb deze keer niet met een groepje gewerkt. Dit omdat ik de vorige keer het katern ook alleen heb gemaakt. Dat beviel me best goed omdat je dan niet gebonden bent aan een ander.

6) De tip die ik mezelf geef voor een volgende themakatern is om eerder te beginnen. Maar omdat ik hierna dit vak afsluit komt er geen volgende katern meer. Deze vraag is hier dus niet echt van toepassing meer.

Opdracht 3

1a) Ik heb uitingen van de Islamitische kunst, Japanse kunst en van de Mexicaanse kunst bekeken en gelezen.

1b) Vooral de vormgeving van de Islamitische kunst vond ik erg mooi. Al die sierlijke motieven en heldere kleuren vind ik erg mooi.

1c) Ik heb niet echt bijzondere gevoelens ervaren. Wel ging het bij mij een beetje kriebelen om ook eens deze landen te bezoeken. Deze zomervakantie ga ik naar Turkije dus vooral bij opdracht 1 dacht ik hier alvast aan vooruit. Ik ben erg benieuwd hoe het er in Turkije uitziet en hoe het er allemaal aan toe gaat.

Opdracht Culturele en emotionele waarde
1 2
16 4
18 3
26 3

Opdracht 4

Mijn balansverslag:

Hierbij blik ik terug op de afgelopen periode waarin ik het themakatern ‘west-oost’ heb behandeld. Het was een periode waarin ik eigenlijk geen culturele activiteiten heb uitgevoerd. Ik ben bijvoorbeeld niet naar de film, het theater of naar een museum geweest.
Maar dit komt ook mede doordat ik deze themakatern in een vrij korte tijd heb afgerond. Ik kwam er opeens achter dat ik het al weer erg snel in moest leveren. De periode die ik nu bespreek is dus een vrij korte periode.
Ik heb geleerd dat kunst vaak per cultuur erg verschillend is, maar dat ze elkaar ook sterk kunnen beïnvloeden. Hierdoor zie je sommige aspecten bij bepaalde culturen toch weer met elkaar overeenkomen of sterk op elkaar lijken.
Ik ben eigenlijk geen dingen tegengekomen die mij erg hebben verrast. Er zijn wel dingen die mij hebben verwondert zoals de Islamitische kunst. Bijvoorbeeld de precisie waarmee de bladzijde op afbeelding 1c is versierd. En ook de ongelofelijke rijkdom die terug te zien is in afbeelding 1a. De matara is een en al edelsteen en goud.
Ik heb geen speciale dingen over mezelf geleerd of ontdekt. Ik heb nog steeds dezelfde smaak qua kunst als voor deze periode. Ook heeft dit vak mijn kijk op de wereld niet veranderd. Ik ben bijvoorbeeld niet met andere ogen naar bepaalde dingen in mijn omgeving gaan kijken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.