opdrachten bij video 'de regelen der kunst'

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 4e klas havo | 444 woorden
  • 25 januari 2010
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
5 keer beoordeeld

Vragen bij de video 'De regelen der kunst'

1.Met welk voorbeeld begint Ramachandran zijn betoog?

Hij begint met een voorbeeld van een Indiaanse danseres met overdreven welvingen en rondingen en een hele smalle taille.

2.Wat is volgens Ramachandran de essentie van kunst?

Kunst moet niet echt zijn, geen realistische kopie. Het gaat juist om het overdrijven; bepaalde aspecten naar voren halen om een emotie op te roepen.

3.Hoe noemt hij dit?

Rasa


4.Beschrijf het experiment waarmee Ramachandran deze opvatting wetenschappelijk onderbouwd.

Je hebt een vierkant en een rechthoek en op de rechthoek leg je een stukje kaas en dat herhaal je een aantal keer.
De rat ontwikkelt dan een voorkeur voor grotere rechthoeken als steeds op de rechthoeken wordt beloont met een stukje kaas (=conditioneren) Ook al leg je daarna geen kaas meer op de rechthoek, geeft hij nog steeds zijn voorkeur aan de rechthoeken.

5.Hoe illustreren de schilderijen van Vincent van Gohg de kunstopvatting van Ramachandran?

Hij gebruikt vooral heldere en felle kleuren met een complementair kleurcontrast. En hij gebruikt duidelijke verftoetsen. De kleuren zorgen ervoor dat je er steeds maar naar wil blijven kijken; het prikkelt je hersenen.

6.Wat wil Ramachandran duidelijk maken met het voorbeeld van het meeuwenjong dat naar de rode stip op de snavel pikt van de oudermeeuw?

Jonge meeuwen pikken naar de rode vlek van de snavel van de oudermeeuw. Dat doen ze nog sterker naar een rood stokje met 3 witte ringen. Dat is dan hun 'superprikkel'. Hiermee wil hij duidelijk maken dat je de essentie van iets moet benadrukken en dat dat de extra prikkel is.

7.Waarom vind Ramachandran het urinoir van Marcel Duchamp geen kunst?

Ramachandran vind dat daar geen superprikkel van uit gaat. Het heeft het etiket kunst gekregen, maar dat is uit de cultuur gehaald.


8.Wat is volgend de video het ideale schilderij van de gemiddelde mens?

Een landschap met bergen, bomen en water. Met vaak ook een gezin bij het water of een historisch figuur.

9.Geef een voorbeeld van een actuele reclame waarin overdrijving een belangrijke rol speelt om de zintuigen van de consument te prikkelen. Licht je keuze toe.

De reclame van Listerine, dat de wangen van de man heel overdreven opgeblazen worden (nadat hij ermee begon te spoelen). Dat ziet er zo grappig uit dat je blijft kijken en dat je sterk het idee krijgt dat het echt werkt.

10.Ben je het eens met de opvatting van Ramachandran over de essentie van kunst?
Leg uit.


Ik ben het er in zoverre mee eens dat wat hij allemaal uitlegt in deze film, wel logisch klinkt en het wel waar zou kunnen zijn. Ook omdat die experimenten werken, maakt het allemaal heel geloofwaardig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.