Module 5 kunst, de verleiding
1 Vrijwel alle afbeeldingen op deze pagina zijn kunst, met uitzondering van de ‘Pepe Jeans’ reclames, afbeelding uit de Hema folder, het Centraal Beheer huisorgaan en de Chrysler Atlantic Coupé. Hoewel deze laatste zo mooi is dat hij eigenlijk ook wel als kunst zou mogen beschouwd worden.
2 Ik vind dat de wereld van de kunst ook een geconstrueerde wereld toont. De kunst laat de wereld zien van de creator. Dit is de wereld die hij in zijn eigen gedachten heeft gecreëerd. Het geen kunst kunst maakt, is juist dat geconstrueerde.
3 Een overeenkomst bijvoorbeeld dat geconstrueerde. Het verschil in de kunst zit hem in het doel; reclame heeft een commercieel doel, wat niet het uitgangspunt van kunst moet zijn.


4 Op het schilderij hangt een beetje surrealistisch dromerig sfeertje. De vriendelijk pastel tinten zijn aantrekkelijk Bovendien lijken alle personen op het schilderij gelukkig te zijn.
5 - het donkere bos
- de cherubijntjes
- de laaghangende wolken
6 Alles is zo perfect, opgemaakt en geposeerd.
7 Het kleurgebruik (primaire kleuren), de combinatie van een palmboom en een zwempak, de houding van de vrouw en de blik die ze erbij trekt.
8 Door de simpele vormgeving en het kleurgebruik.
9 Lichtenstein weet de clichés hier zo te gebruiken dat het net iets teveel van het goede is, en daardoor nep wordt.

§1 hoe worden de zinnen geprikkeld

10 Kijk naar 6 reclame’s op tv en noteer welke zintuigen het meest gebruikt worden
reclame zintuig11 Noem drie aspecten waaruit de gedaanteverwisseling van de nimf Chloris in de godin Flora duidelijk blijkt.
-dezelfde figuur
-ze staan vlak naast elkaar
-de bloemen uit de mond van de een,
komen overeen met de bloemen op de
jurk van de ander.
12 Uit welke aspecten blijkt het ‘hic et nunc’ en ‘carpe diem’ die zo karakteriserend zijn voor de renaissancistische levenshouding.
De drie gratiën staan symbool voor het ‘carpe diem’; het is zomer laat je hormonen hun gang gaan.
13 Welke verleidingen behalve het blonde haar, toont de maker nog meer in dit portret?
de hangende ogen en de houding van de lippen. Een onopvallende neus en duidelijke jukbeenderen.
14 Voor welke doelgroep zijn de afbeeldingen 4 en 6 bedoeld?
volwassen vrijgezellen
15 Geeft voorbeelden en argumenten van naar jouw mening ‘typisch mannelijk’ of ‘typisch vrouwelijk’ fruit.
een vrouwelijke vrucht vind ik de perzik, door de zachte uitstraling en het zachte huidje. Typisch mannelijk vind ik de peer, omdat deze een grove structuur heeft, en de schil is ook nooit echt egaal.
16 Geef aan waarom Jeroen Bosch in zijn schilderijen juist vruchten gebruikt met een verleidelijke uitstraling, maar ook snel bederven.
Hij vindt dat de liefde ook snel vergaat. Op dat moment lijk het heel mooi en goed, verleidelijke uitstraling, maar het kan snel vergaan.
17 Wat zijn de overeenkomsten tussen de aloude liefdesfontein en hedendaagse zwemparadijzen.
De drijvende objecten in het water, de drukte in de zwembaden.
18 Maak een collage van verleidelijk fruit en voedsel afbeeldingen. Maak er een slogan bij die jouw standpunt ten opzichte van de consumptie maatschappij laat zien.
Zie bijlage
19 Schrijf een verleidelijke tekst met woorden zoals ‘knabbelen’ en ‘sabbelen’.
Sluit uw ogen, en denk even mee. Je trekt de diepvries open, en onder een paar pakken met ijs ligt hij. De verpakking springt naar voren. Met een soepele beweging maak je de kartonnen doos open.
Je schuift hem in de oven... en dan, na slechts 15 minuten gewacht te hebben, komt daaruit die heerlijk geurende pizza, met een knapperige bodem. De gesmolten kaas druipt er vanaf, terwijl jij een punt snijd en deze in je mond steekt.
20 Wat overdrijft Toulouse-Lautrec in zijn tekeningen?
De zwoele gezichtsuitdrukking is er op afb. 9 veel minder. Ook wordt de bewegelijkheid van de vrouw sterk overdreven. Er is geen vrouw die met zo’n korset aan en zo’n grote, en dus zware, hoeveelheid stof op haar benen, haar benen nog zo hoog kan optillen.
21 Waarom kan hij dat doen?
Omdat het slechts een tekening is die publiek aan moet trekken. En met zo’n been in de lucht ziet het er natuurlijk wel aantrekkelijk uit.
22 Waarom is froufrou een goede benaming voor een dergelijk koekje?
De hoeveelheid lijnen waaruit het koekje bestaat doet aan de rok van de vrouw denken. Het is ook een heel charmant koekje.
23 Welke tekening geeft het best het citaat weer?
A Voor afbeelding 10 zou ik kiezen, omdat hier de lagen in de rokken goed naar voren komen. Maar op afbeelding 11 lijkt ze minder geposeerd, ze lijkt wel op haar plaats op die dansvloer.
Is dit citaat proza of poëzie?
B Poëzie. Hoe Jane Avril danst wordt op een zeer dichterlijke manier beschreven, terwijl proza juist meer een verhaal moet zijn.
24 Zoek een reclame foto met tekst van waaruit de verleidelijk werking van textiel gaat- beschrijf kort het verschil tussen die tekst en het citaat Jane Avril.
Bij de reclame foto is de tekst veel commerciëler, gericht op de verkoop van het product. Bovendien is bij een reclame foto meer informatie over het product, dan over de toepassingen. Er is ook geen sprake van proza of poëzie.
25 Op welke manier bouwt de schrijfster de
26 verleidelijkheid op in de tekst De eerste zoen.
Ze bouwt de spanning op; zal de fles bij haar stoppen? Wie draait hem op dat moment? Het verhaal bestaat uit stapjes die genomen worden. Rustig aan, zodat het spannend blijft.
27 Welk lot staat Odysseus te wachten wanneer hij zich niet aan zijn mast zou laten vastbinden?
Hij zou zich naar de sirenen bewegen, en daar aangekomen zou hij sterven.
28 Beschrijf het verleidelijke van track 16.
Het is een vriendelijke en zachte stem. Mij deed het een beetje denken een een slaapliedje of een kerstliedje denken, dit geeft dus een prettig gevoel omdat ik prettige herinnering hebt aan kerst.
29 Vouw een servetje op een bijzondere wijze en plak hem in.
Zie bijlage
30 Waarom is afb. 14 een typisch voorbeeld van popart?
De consumptie maatschappij wordt belachelijk gemaakt met een onpersoonlijke techniek (foto’s bewerken). De afbeelding is ook erotisch getint (hetgeen kenmerkend is..)
32 Verklaar de titel van ‘lola cola’
Deze naam is heel eenvoudig te verklaren. Het cola flesje is natuurlijk een typisch Amerikaans product. De borsten zijn natuurlijk best wel naakt/ nude. Vandaar de titel American nude.
33 Zoek een voorbeeld van een kunstuiting waarbij een consumptieartikel wordt gebruikt.
Zie bijlage
34 Verklaar de titel van de armband/ring ‘La Nature’.
De ring bestaat uit natuurlijke vormen, daarom is de naam heel simpel te kiezen.
35 Van welk materiaal is het sieraad gemaakt, en waarom zijn juist deze materialen gebruikt?
Goud, omdat het een zeer warme uitstraling heeft, waardoor het sieraad gelijk iets levendigs krijgt. Verder is er nog emaille gebruikt en edelsteentjes, om het diertje kleur te geven.
36 Waarom leent kleding zich zogoed voor de vormentaal van de art nouveau of Jugendstil?
Omdat het heel soepel valt, dus soepele, organische lijnen geeft.

§2 Thema’s in verleiding

37 Met deze stelling ben ik het wel eens. Je ziet hoe de meester in gedachte wegzinkt, en dan eigenlijk door het praten van het meisje weer beseft dat hij hier te maken heeft met iemand waarop hij toezicht moet houden, dus geen relatie mogelijk is.
38 Door de verveelde houding van het meisje, en de saaie eentonige kleuren die zijn gebruikt. Bovendien valt er ook niet meer aan het schilderij te ontdekken dan er te zien is. Er zijn geen geheime doorgangetjes naar buiten te zien of iets dergelijks.
39 Volgens mij is het vrij warm in het vertrek. Als ik het warm heb ben ik ook maar wat aan het rondhangen, en vind ik het moeilijk mijzelf te motiveren, dus ben ik snel verveeld. Ze heeft blote benen, en de zon schijnt naar binnen via een ander raam.
40 Er ontstaat spanning dor de broeierige hitte. Het is een jong meisje, in een kamer met alleen maar oude kleuren.
41 Ik vind dat een ‘homme fatale’ niet bestaat. Misschien bestaat er wel zoiets als een man die een soort van universele aantrekkingskracht uitstraalt.
42 Maar een homme fatale, zou dan zeker wel een andere naam hebben. Dit rolt niet lekker over je tong. Het heeft niet de kracht impact die het woord ‘femme fatale’ wel meekrijgt.
43 Zie bijlage
43+ 44+ 45
Ricky Martin – popster- De aantrekkingskracht van deze man hangt samen uit zijn rijkdom, het zich constant laten omringen door mooie vrouwen in zijn video-clips en de latino sprit van de man. Dat pittige wat je totaal mist mij de Nederlandse man.
George Clooney- acteur- Ook deze man heeft een deel van zijn aantrekkingskracht te danken aan zijn geld. De rollen die hij speelt in de serie ER, een dokter, doet weer danken aan van die dokters romannetjes, en geeft hem status mee. Je gelooft meteen dat hij zeer intelligent is. En daarbij heeft hij net als de voorgenoemde, en hierna genoemde een zeer sexy smile.
Robbie Williams - popster- Deze jongen heeft, voor zover blijkt uit zijn interviews een ontzettend gevoel voor humor, en daarbij een heel boef- achtige uitstraling. Je verwacht heel wat van zo’n man. Dat hij je van je voeten zal trekken en je mee slepen naar andere werelden.
Dus eigenlijk is vooral het beeld dat
je zelf om zo’n personage heen
creëert nog het meest aantrekkelijke.
En dankzij de onbereikbaarheid van
acteurs o.i.d, zijn zij hier uiterst
geschikt voor.
47 Op het ene moment kan de muziek een heel snel ritme en een vrolijke melodie hebben, terwijl op het volgende moment het ritme veel langzamer en de melodie veel rustiger is.
48 Bij het begrip ‘losbol’ denk ik aan een soort Don Juan, terwijl vrijdenker meer klinkt alsof je het over een filosoof hebt. Bij het woord libertijn, denk ik aan een aanhanger van de liberale partij, waarbij ik dan het begrip vrijdenker beter vind passen.
49 Zie bijlage
50 Door het duistere van afbeelding 22 en het feit dat deze persoon in zijn eentje is weergegeven maakt deze afbeelding veel uitdagender en mysterieuzer. Nog een verschil zijn uiteraard de kleine duiveltjes van afbeelding 24. Daarbij is 22 voor commerciële doeleinden. Overeenkomst zijn de mannen die allebei naakt zijn, maar het geslacht is dan nog wel bedekt op een manier die bijna toevallig lijkt te zijn.

§3 waardering van verleiding

51 Het schilderij en het bijbel verhaal passen niet echt bij elkaar, want volgens het bijbel verhaal was zij niet opzettelijk aan het verleiden, terwijl dit wel duidelijk het doel is van die Sünde.
52 De wellustige houding van de lippen, de zichtbare tepels van de vrouw, en de wijze waarop ze zo schaars is gekleed in een doorschijnende doek.
53 Op afbeelding 28 is ze een verleidster, en op afbeelding 29 een gewelddadige vrouw.
54 Striptease (tease = ties) m (-s) vermakelijkheid waarbij een vrouw zich ontkleedt. –prisma woordenboek.
en andere benaming voor striptease is tergend uitkleden.

55 Wanneer de naakte realiteit wordt getoond, blijft er niets meer te fantaseren over. Alles is te zien voor je neus, de naakte waarheid.
56 De sigaret en de make-up zij typische producten uit de 20e eeuw, terwijl de hoed, de waaier en het shirtje uit de 19e eeuw lijken te komen.
57 Het doet aan ballet denken, door de gestrekte houdingen, d strakke kleding en de gracieuze bewegingen.
58 Zwaar opgemaakt, strak gestyled , dunne lichamen.
59 De modellen moeten voor zich uit blijven kijken, terwijl wij snel geneigd zijn om ook aandacht te geven aan de ondergrond waarop je loopt. Het lopen op een catwalk is veel geforceerder.
62 Ik vind dit nog steeds kitcherig, die overdaad aan goud en roosjes. Omdat het nou toevallig een popmusikant is die je ziet, vind ik het nog geen kunst.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.