Module 2 - Kunst toegepast
Oriëntatie
1. auto
a. essentie: -wielen -motorblok -stuur -portieren
b. suggestie: -spoiler -vorm -velgen -kleur -merk
Jack a. essentie: -rits -knopen -mouwen- zakken –kraag
b. suggestie: -kleur –model –materiaal –merknaam
2. essentie: de noodzakelijkheden om het gewenste doel met het product te kunnen behalen.
Suggestie: het idee dat wordt opgeroepen wanneer je het product ziet.
3. witte blouse –ik heb hem gekocht omdat het voor mijn werk noodzakelijk was er een te hebben. Belangrijk voor mij was dat de blouse niet door mocht schijnen.
Essentie- iets om het bovenlijf te bedekken
suggestie- een nette uitstraling.
Kaki broek -Voor deze broek heb ik gekozen omdat hij in de uitverkoop was, hij paste, de kleur beviel me en het model vond ik leuk.
Essentie- lange pijpen voor na de zomer, rits en tailleband voor goede sluiting
Suggestie – de kleur en het model, de gesp die aan de tailleband vast zit.
4. Het was noodzakelijk voor mij om deze blouse te kopen in verband met mijn werk destijds in de horeca. Voor deze blouse heb ik gekozen vanwege de lange mouwen, de grote manchetten en de leuke te lange kraag. Voor deze broek was de doorslag dat hij in de uitverkoop was, paste en de kleur had iknog niet in mijn kast liggen wat broeken betreft.
In beide gevallen gaf de suggestie de doorslag.
§1- gebruikswaarde en toegevoegde waarde
5. Noem 2 kenmerken van het exterieur die bepalend zijn voor de functie van het gebouw op afb. 3.
-veel glas -ronde raampjes -mooi uitzicht vanaf het dakterras
6. Noem twee kenmerken ven het interieur op afb. 4 die volgens jou te maken hebben met de suggestie.
- de bruinige uitstraling -de houten vloer -de krukken -het balken plafond
-de posters en schilderijtjes
7. Probeer. Eventueel in een groepje, de kleding van het bedienend personeel te bedenken. Beschirjf de kleding:
a. voor het café op afb. 3.
b. voor het café op afb. 4.
a. een mariniers kostuum (witte broek met blauwe streep, blauwe blazer, witte hoed met blauwe klep) of zo´n zeemans kostuum waar de ´shanty koren´in lopen (blauw, één geheel, blauwe scheve pet op)
b. lekker zittende vrijetijdskleding. Allemaal dezelfde poloshirts met een opdruk achterop.
8. Hoe heeft de architect de band tussen haven en stad zichtbaar gemaakt?’
- de grote witte pijp lijkt op die van een schip -golven -grauwige scheepskleur, ook het vele wit komt veel voor bij schepen -patrijspoortjes -loopbrug tussen cilinders -ligging
9. Een herberg was op de eerste plaats een ontmoetingsplek. Hoe is dat op dit schilderij te zien?
Je ziet er verschillende soorten mensen; kinderen, rijke mannen en armere mannen, lange tafels en banken waardoor je gedwongen wordt met elkaar op te trekken, je ziet duidelijke levendige gezichtsuitdrukkingen, het is niet geposeerd.
10. a. Welke suggestie geeft de schilder aan deze voorstelling?
b. Welke aspecten van de voorstelling wijzen daarop?
a+b gezelligheid, een ongedwongen sfeer; de man zit relaxed met een been op de bank, je ziet een lachend gezicht, pratende mensen, iedereen gaat zijn eigen gang.
11. Wat wordt in het literatuurfragment ‘Wally’s’ bedoeld met:
a. een Vlaamse Rubensvrouw?
b. archaïsch zwartbruine geverniste tafeltjes?
c. een His Master’s Voice hond?
a. Een dikke vrouw uit Vlaanderen afkomstig
b. De typische tafeltjes uit de ´bruine café’s´
c. Een ´dikke witte fox´(staat in het artikel)
12. beschrijf in ongeveer 200 woorden het café waar je het laatst geweest bent of jouw eigen favoriete café. Je moet in ieder geval de essentie en de suggestie beschrijven.
House of Billiards essentieel zijn natuurlijk de biljard tafels, de keuhouders, de tafels en de stoelen.
Veel interessanter is natuurlijk de suggestie - kerstversiering om de bar, typische bar krukken, de muur met graffiti erop, de dj-lounge, leren stoelen, en zoals bij onze school in de garderobe die ‘tafeltjes’ om die pilaren heen zijn gebouwd, zo hebben ze ze daar ook, maar dan bij de biljart tafels.
13. a. Zoek foto’s van cafés, restaurants, disco’s of andere gelegenheden.
b. Kies er twee uit die heel verschillend zijn e leg de verschillen uit.
c. Schrijf bij elk bijschrift waarin de essentie en suggestie verwerkt zijn.
In het eerste restaurant draait het vooral om de suggestie- alles ziet er verzorgd uit. De stoelen zijn leuk bekleed een prachtige zaak met een heel mooi uitzicht. Het doet erg chic aan met die kroonluchter. De mooi gevouwen servetten op de tafels en een bosje bloemen maken het geheel helemaal af. Als je dit plaatje ziet denk je gelijk aan Engelse dames die hier komen voor hun High-tea.
Het tweede restaurant lijkt meer op een afhaal service. Je zult er vast ook niet bediend worden. Het is echt zo’n restaurant aan de kant van een snelweg, met hordes gillende kinderen en een snackbar. De flesjes met aangekoekte mayonaise en ketchup staan al klaar.
14 bekijk afb. 6.
a. Noem de gebruiksvoorwerpen die je op deze afbeelding ziet.
b. Vind je het glas dat Bacchus vasthoudt met de essentie van het glas te maken hebben of met de suggestie ervan? Verklaar je antwoord.
a.een glas, een karaf en een fruitmand.
b. meer met de suggestie; het is een vrij ondiep glas, dus echt practisch is het niet; er kan niet veel in, en je zou je neus tegen de bodem kunnen duwen.
§2- de invloed van kunst
15. voor a en b, zie bijlage
c. Het glas moet gewoon goed aan je mond liggen, zonder dat je je lippen hoeft te tuiten of je mond extra breed hoeft te maken. Bovendien moet het glas over je neus heen passen, zodat je niet je hoofd achterover hoeft te kantelen als er nog maar een klein beetje in zit. Er mogen geen hoekjes in het glas zitten, want dit zou er onhandig zijn bij het schoonmaken. Doordat het glas een uitlopende vorm heeft is het stapelbaar, en het zal niet snel breken door de stevige ronde vorm.
16. voor a en b, zie bijlage.
c. Het glas is in de eerste plaats la niet stapelbaar of goed schoon te maken. Bovendien kun je niet lekker je lippen om iets recht sluiten, laat staan om een hoek van 90°. Er past niet veel in het glas, bovendien kun je niet eens echt drinken zonder een rietje, omdat de bovenkant van het glas al gelijk tegen je neus aan stoot, waardoor je je hoofd helemaal naar achter moet gooien om een slok te kunnen nemen.
17. zie bijlage voor plaatjes
1. Wijnglazen zij überhaupt een en al suggestie, waarom zou je een wijnglas nodig hebben om wijn uit te drinken. De vorm van de voet zijn ook suggestie.
2. De glazen zijn gigantisch versierd met allerlei kleurtjes en krabbeltjes en tekeningen erop. Tevens is het de bedoeling het glas te gebruiken als waxinelichtjes houder, dus gaat de oorspronkelijke essentie van het glas verloren.
3. Deze glazen zij helemaal versierd met een lief blauw kleurtje en mooie gouden krabbeltjes op de rand, totaal suggestief.
4. Deze wijn- en champagne glazen hebben een gekleurde bol onder de kelk en het glas zelf bestaat als het ware uit allemaal kleine vakjes. Mij lijkt het erg breekbaar.
18. Kenmerkend aan Bauhaus zijn de primaire kleuren en het grijzige, de functionaliteit staat voorop (opstapelbaar, goed vast te houden etc.), het zijn simpele vormen en de verziering past goed bij de materiaal soort.
19. Etruria-> Etrusken -> een volk dat leefde in de 5e/ 6e eeuw voor Christus. Zij zijn bekend om hun vele keramiek.
20. Als je deze stoel ziet denk je gelijk aan van die ´bruine café´s`. het is een oud model en heel herkenbaar. Bovendien hebben de nieuwe modellen steeds meer suggestie; de krullen e.d.
21. Ronde vormen zijn erg stevig. Het is massief hout, dus het zal niet snel breken. De helling van de ruggenleuning zorgt voor flexibiliteit. En de poten die een beetje uitlopen en de ring die ze extra bijeen hout zorgen voor een stabiel geheel.
22. De suggestie; het gedicht van Christian Morgenstern draagt duidelijk uit dat het veel interessanter is hoe je zit, dan het feit dat je zit. Hij hoeft niet comfortabel te zitten, als het er maar mooi uit ziet. ‘.. ik niet willen zitten zoals mijn zitvlees zit, maar zoals mijn opvatting zich over zitten zich met de stoel zou vervlechten.’
23.a. Het lijkt wat op een bed, door de kussens en het soort nachtlampje, maar het lijkt ook heel erg opeen boxring, door het podium, de flexibele banden; de ring, en de vier pijlers.
b. Het is wel een bijzonder en origineel ontwerp, maar het is totaal nutteloos. Het is niet functioneel.
24. Schijnkunst die van een vals sentiment getuigt. Het zij beelden die de pretentie hebben kunst te zijn, maar eigenlijk smakeloos en goedkoop zijn. Er wordt gebruikgemaakt van de onkunde, de gemakzucht en het sentiment van de beschouwer.
Kitch is kunst geschikt gemaakt voor een ‘ieders leven’ en voor ‘alle dag’ lijkt een logisch gevolg uit het ‘Er wordt gebruikgemaakt van de onkunde, de gemakzucht en het sentiment van de beschouwer.’
25 Behang roept een sfeer op. Hetzelfde geldt voor muziek. Je bent je er niet altijd bewust van, maar het zorgt toch voor een bepaalde sfeer.
26. Wel als ik mij omkleed om uit te gaan. Dan brengt het alvast een bepaalde sfeer.
In mijn toetsweek luister ik niet zo vaak naar muziek, omdat ik het dan als afleidend ervaar.
27. De muziek zorg voor de extra spanning of het uiterst romantische moment in een film.
28. Het staat ín dienst van´, maar het is toch functioneel. Het past bij de beelden, versterkt het gevoel.
29 Je koopt een identiteit. Je gaat voor de afbeeldingen en teksten die de cdrom geeft.
30 De muziek speelt de hoofdrol in deze tekst. Het gaat over de muziek, wat voor muziek er gespeeld werd. Het geeft een herkenbaarheid, want ook hedendagen ken je nog die orgels met oude hits die per uur van plek verhuizen.
§3-kunst als toegevoegde waarde
31 Omdat de film een heel nieuw fenomeen is. Omdat het idee van een film zo irrealistisch is, willen ze omgeving eraan aanpassen. Het idee van plaatjes die bewegen en hierdoor een film zijn, is zo magisch. Dit past goed in de magische wereld van kastelen met het bijbehorende idee van draken, prinsessen en feeën.
32 Het doormiddel wordt in16a versterkt door de rijkelijke gouden versieringen, het Perzisch tapijt en het vele licht. Het heeft een luxueuze uitstraling, en doet deken aan de sprookjes van duizend en één nacht.
16b geeft een sprookjes uiterlijk door de kasteelvorm, het entree, wederom met Perzisch tapijt, de glas in lood ramen en het vele licht. Zodra je op het gebouw afloopt krijg je het idee dat je echt een belangrijk persoon bent.
33 a. Het was een zeer eenvoudig gebouw, met wat moderne chromen stoelen en een bank. Er was een hippe doorschijnende bar. Om in de zaal te komen moest je eerst door lange gangen wandelen, die zwarte muren hadden, een enkel lampje, net genoeg, en een groen tapijt.
b. Het was een heel kille en onpersoonlijke sfeer. De aankleding was niet bepaald luxueus en het publiek zag er heel normaal uit. Er werd wat geroepen, hardop gelachen.
c. erg handig was het toilet naast het filmdoek, en de stoelen waren heerlijk zacht. De lichten dimden goed, alleen de luidruchtige sfeer was wat storend. Een echt uitgaan is de bioscoop niet meer. Het is meer iets wat je doet als je geen zin hebt om uit te gaan, maar ook geen zin hebt om alleen op de bank te hangen.
D. De hele ambiance en het publiek. Het Tuchinski is erg lux en mooi, hedendaagse theaters worden vooral gemaakt om praktisch te zijn.
34 a In 1826 maakte Joseph Nicephore Niépce de eerste foto op een geasfalteerde plaat.
Doch Louis Jacques Mandé Daguerre wordt vaak beschouwd als de uitvinder van de fotografie. In 1837 ontdekte Daguerre bij toeval de mogelijkheid van ontwikkeling van het latente beeld
b. Hoewel de eerste ontwikkelingen op filmisch gebied vooral in Europa en meer in het bijzonder in Frankrijk plaatsvonden heeft de speelfilm als industrie zich het eerst vooral in de Verenigde Staten ontwikkeld. De uitvinder heb ik niet kunnen vinden.
c. rond 1920 in Engeland door o.a. John Logie Baird
d. In Nederland kwamen al gauw na de oorlog regelmatige proefuitzendingen tot stand, die in okt. 1951 leidden tot de start van de officiële Nederlandse televisieomroep.
35. door de barok stijl; er is een overvloed aan versieringen en er wordt gebruik gemaakt van heel veel kleuren.
36. a. De gekleurde armleuning en de prachtige versierde lantaarnpalen die er langs staan.
b. Door de trap die vanuit 3 kanten bijeen komt in een hele brede trap met volop verlichting.
c. De weelderige jurken, kleurgebruik, verlichting en plafondversiering.
d. De balkonnetjes, de trap, de hal en het licht.
37. a. ze gaan een loge binnen, ‘gekreuk van satijn’, waaier er parelmoeren binoche.
b. Het ziet er uit als een chique jurk van een schijnbaar zware stof. Bovendien heeft ze een hele lichte huid en door de bloemen in haar haren en de ketting tussen haar borsten heeft ze een verzorgde uitstraling.
38. Om de mensen om hem heen te bekijken.
39. Door de uitgebreide manier waarop ze zit. Bovendien kijkt ze zelf niet door een verrekijker, hetgeen ze waarschijnlijk wel zou doen als mensen niet naar haar keken.
40. als je kijkt naar afb. 40 is het eerste wat je aan de ´dames´ opvalt dat ze opvallen. Ze zijn duidelijk er op uit zoveel mogelijk aandacht te vangen. Na al die aandacht aan hun lichaam geschonken te hebben door het opmaken in felle kleuren en het aantrekken van een latex pakje willen ze verbaasde blikken vangen, bewonderende blikken vangen, alle blikken vangen die er te vangen zijn. Anders zouden ze zich niet zo uitdossen.
41. uitdaging, zelfbewust, luxe, provocerend voor de ‘dames’ en verleidelijk voor de dame.
42. Het is een idee dat tijdens je jeugd wordt verteld, het gebruik van de witte jurk voor de bruid, dè kleur van maagdelijkheid, en omdat het de mooiste dagvan je leven zou zijn, moet je ook de mooiste jurk dragen. Dus met de meeste glitters en een jurk die het meest charmate figuur in je naar voren brengt. Je wilt je op zo’n dag als een prinsesje kunnen voelen, daarom dus ook een prinsessen jurk.
43. (toevallig dat ik in het stuk hierboven ook het woord prinses heb genoemd, terwijl ik de advertentie nog niet had gelezen) De foto is genomen vanuit het zognaamde kikkerperspectief. Het is een mooi symetrisch plaatje, alleen zonde van die rechter spiegel en die vlek rechtsbovenin. De warme rood tint die is gebruikt doet het natuurlijk erg goed bij zo’n gelegenheid, om de warme liefde te symboliseren. Het marmer lijkt haast goud, en de zuilen geven een heel rijk idee. Het is natuurlijk prachtig om die zuien te hebben, aangezien je ze waarschijnlijk ook tussen je taart hebt. De slogan komt overeen met mijn antwoord op vraag 42. De naam Madonna vind ik alleen vrij slecht gekozen, omdat deze naam veelal wordt gebruikt voor Maria met het babytje Jezus, heel wat anders dan zo’n bruidje. Hoewel een bij een bruidje ook wel aan maagdeljkheid word gedacht, maar ik denk dat het de droom van vrij weinig vrouwen is, alleen de last van de sex, en niet het plezier. Wel leuk zijn die d en o in elkaar gevlochten als twee trouwringen.
44. voor zakelijke aangelegenheden. Dit komt door het strakke zwart en de witte blouse.
uitgaanskleding, voor een avondje stappen in een discotheek. De kleurige wassing en het houding vanhet model wordt dit veroorzaakt.
nachtkleding, door het motiefje en de broek. Beiden zien er te ‘flodderig’ uit qua stof om echt gedragen te worden. Bovendien is het niet gebruikelijk een setje in zo’n patroontje te hebben.
Dit is een sprotieve outfit, te hetkennen aan de capuchon, de zakken, het materiaal en de houding die het model heeft aangenomen.
45. Het is absoluut niet noodzakelijk om voor zoveel verschillende gelegenheden zoveel verschillende kledingstukken te hebben. In de kleding die je naar school draagt kun je ook best uit eten gaan, of inje zomer kleding naar een discotheek. Alleen voor zo’n gelegenheid als sporten is het wel practisch speciale kleding te hebben, omdat deze kleding speciaal is gemaakt op het vele zweet en het comfort van het dragen. Maar in principe heb je zoveel verschilllende soorten kleding niet nodig. Het is alleen een tic, waarvan ik weet dat ik er zelf wel plezier aan beleef om mij kleding aan te passen aan de omstandigheden. Om naar een kerstfeest feestelijke kleding aan te doen, of om op 11-09-02 zwarte kleding aan te doen in verband met de zwarte bladzijde uit de geschiedenis een jaar hiervoor.
46. Vooral de laatste alinea gebruikt hij om aan te tonen hoe strak het wel niet zat, en het dekolletee lijkt ook per regel langer te worden. Het is op zo’n manier geschreven dat ik aan het eind denk dat hij het over een rugrollade heb.
47. door de kledingstukken druk bezig te laten zijn met babbelen en modewinkels binnen gaan.
§4- druk werk
48. Overduidelijk speelt Paul de Leeuw de hoofdrol, aangezien hij er twee keer op staat. Het plaatje moet lachwekkend zijn door de krab onder de helm en die vieze glimlach op het gezicht van dat varken die erbovenuit steekt. Het zal hoogstwaarschijnlijk ook spannend zijn, te zien aan de geweren met een gigantische gluidsdemper op de een en de Jetski waarop Paul de Leeuw wegvlucht.
49. Je kunt een pierro zien; de paraplu vormt het witte hooddeksel, de palmbladeren zijn trieste oogjes en de aankondiging zijn mond. Dan kun je nog een maan zien in het lichtgrijze gedeelte en de sterrtjes erboven. Bovendien kun je een paraplu uit het grijze opvatten, hierinder twee palmbomen zine de de paraplusteel als stam en de datum met het vakje als plantenbak.
50. Ik denk een cabarte gebeuren, door de veelzijdigheid van het affiche en de dubbele betekenis van het woord fool. Het kan hier gaan om een gek of om een nar.
51. De twee tongen die elkaar bijna raken zijn erg provocerend, en de zwarte strook om de ogen geeft een bandieten achtig uiterlijk.
52. Liefde en criminaliteit.-> lust
53. Om aandacht te trekken, om ze onder de aandacht te brengen, om een tipje op te lichten van de inhoud van het programma.
54. Veelal juist niet. Veelal wordt er goed over affiches nagedacht en zijn ze juist bewonderbaar in plaats van afstotend.
His Masters Voice (Tom Lanoye)
Vannacht ben ik bevallen van een kwaadaardig miskraam:
een halfgevormde Duitse herder schoof uit m'n lichaam
in een snijdende kramp van slijm en pijn.
En wat ik ook deed, de navelstreng kapotsneed,
hoe ik ook schopte en sloeg,
het keek me aan in dankbaarheid,
verdroeg wat het verdiende en
jankte als een kind.
Ik geloof dat het niet kon bewegen
onder de regen van mijn slagen,
maar het kwispelstaartte met haar blik
en genoot van onze wonden.
Het likte mijn hand en
waar ik gelikt werd, bleef ik verbrand.
Ik heb het leven geschonken aan een teef
en hoe leeg ik ook ben, ik zal haar moeten zogen
met m'n liefde en m'n etter;
van mijn zaad zal ze eten,
van m'n honger en
m'n grenzeloze haat.
His Masters Voice
Op marktplaats worden vaak "oude" grammofoons aangeboden (er verwijst zelfs een adverteerder naar deze site om de authenciteit te bevestigen. LET OP! Deze grammofoons zijn NEP en komen uit India waar ze aan de lopende band nagemaakt worden!
Op zoek naar informatie over wat nu eigenlijk die ‘His Masters Voice’ is kom ik talloze waarschuwingen tegen.
Hier een eenvoudige truc om te kijken of het hier om een echte hoorngrammofoon gaat of een nepper uit India:
Draai de slinger uit het apparaat, als de deksel zoals een motorkap omhoog gaat klopt dit niet! staat er op de veerwerkmotor Thorens dan gaat het hier om een veerwerkmotor geproduceerd tot ver in de 60'er jaren en is zeker geen vooroorlogse motor, vaak komen deze motoren uit koffergrammofoons die in India tot 1965 in produktie zijn gebleven.
Het beluisteren van muziek heeft een lange geschiedenis. Sinds de mens er is wordt er al muziek gemaakt en naar geluisterd, maar geheel nieuw was Thomas Alva Edison die het in 1877 lukte om woorden op een fonograaf te zetten. Toen der tijd was het natuurlijk heel magisch, wel geluid horen, maar niemand zien die geluid produceert. Twaalf jaar later was de technologie een stuk verder ontwikkeld; in 1889 ontwerpt Emile Berliner het systeem op platte plaat-schellak-(grammofoon).
Een jaar later ontwerpt Edison zijn cylinders. Hetgeen er nu heel erg ouderwets en onbegrijpelijk uit ziet, maar toen der tijd een cultureel hoogstandje was.
Hierna wordt al snel het platenlabel 'His Masters Voice' of 'La Voix de son Maître' gedeponeerd door Emile Berliner. Misschien wel het beroemdste platenlabel ooit!
Een grammofoonplaat had stalen naaldjes nodig. In de prille begin periode werden er houten naaldjes gebruikt. Eén naaldje was goed om twee of drie opnamen te beluisteren in goeie omstandigheden. Je kunt je toch niet voorstellen dat daar echt een mooi geluid uit zou komen. Dit moet nog veel zachter en krasseriger zijn geweest als met de naaldjes die later in gebruik werden genomen.
In 1908 verschijnen de éérste 78-toerenplaten met dubbele opname
De A-en de B-kant verschijnt op het Victor label.
Later is het label Victor opgegaan in het merk EMI
Het platen label Victor, dat vandaag de dag bekend staat als het merk EMI
Achter het logo van het platenlabel zit een leuke anekdote. Het hondje, Nipper genaamd, werd zo beroemd doordat hij via een fonograaf naar zijn baasje zat te luisteren.
Het werd op linnen doek gezet door Francis Barraud(11 februari 1899). Later verkocht deze laatste het schilderij aan de GRAMOPHONE COMPANY voor 100 pond.
Maar er was wél een voorwaarde aan verbonden.Het bedrijf wilde de fonograaf vervangen zien door een grammofoon.Francis schilderde over de fonograaf op het doek dan maar een grammofoon!
Barroud zelf had trouwens aan het schilderij de titel 'His Masters Voice' verzonnen wat dus later
door de Gramophone Company als huismerk werd uitgeroepen!
Het orriginele Barraud schilderij Bewerkte versie met grammofoon
éérst met een Edison-Bell cylinder verkocht op 15 september 1899
fonograaf voor 100(Engelse) ponden
Het United States trademark registration(nr.34.690)voor het 'His Master's Voice'patent voor Emile Berliner op 10 juli 1900.
Annekdote
Deze Russische platenspeler met Engelse HMV opwindmotor kocht ik in de zomer van 2000 bij een Duitse verzamelaar op een Nederlandse radiobeurs.(internationaal pick-upje!)
De speler werkt prima en is voorzien van een moderne voorziening n.l. automatische afslag!
De opwindmotor is in een goede staat (weinig kilometers gelopen) en vertoont geen overmatige slijtage en/of speling in assen en lagers. Het membraam van de aftastkop vertoont twee kleine scheurtjes...welke kop ik later e.v.t. vervang (waar vind ik zoiets???, ook vertoond de kop enige speling op de rest van de aftastarm. Het plateau is in redelijke staat, bekleed met stof (blauw).
De bekleding van de kast is heel, maar wel voorzien van enige slijtplekken.
De leeftijd van deze pick-up is mij onbekend.
Aan de rechterkant is de speler voorzien van een bakeliet draai-laadje(!) waarin de naalden opgeborgen kunnen worden.Het geheel is compleet met slinger en zelfs de plaat (van schellak) waarmee de speler gedemonstreerd werd is bijgeleverd....bij het horen van deze klanken waan ik me in de zomer op deze radiobeurs.
Kleur van de kast is blauw.
Van Claud kreeg ik meer informatie over deze speler;
De grammofoon waar het hier om gaat is een His Masters Voice model 102
uit 1935.
Het weergave-element moet type HMV nr. 4 zijn met Mica-membraam
Zelfs wist hij de tekst welke in de deksel staat te verklaren;
De tekst luidt: Lenin Medaille Fabriek (dat zijn de witte letters) HAMER
(dat is de bruine tekst). cccp
Mijn Russische vriend vertelde me ook nog dat HMV een eigen fabriek in
Moskou heeft gehad (tot 1937) en dat de best producerende arbeiders een
"Hamer" grammofoon kregen, Hamer is het Russische equivalent voor "Best
producerende arbeider" er zijn in heel Rusland van model 102 ongeveer
3000 uitgereikt.
Dat je zuinig moet zijn op dit apparaat spreekt vanzelf! Want hoeveel
zullen er nog over zijn?
REACTIES
1 seconde geleden