Hoofdstuk 6 Valt er wat te lachen?1. Humor komt oorspronkelijk van "humores", dit stond voor de vier lichaamssappen bloed, slijm, gele gal en zwarte gal waaruit volgens Hippocrates een mens zou bestaan en die in evenwicht met elkaar moesten zijn.

2. Nee, in de geneeskunde zijn deze opvattingen niet meer terug te vinden. Echter, er zijn uitdrukkingen die hierop zijn gebaseerd: "zwartgallig" "gal spuwen" "melancholisch" en "sanguinisch".

3. Cabaret, moppen, fouten van leraren, komische reclames, plaatjes van beroemde personen waaraan dingen veranderd zijn, sommige leraren (bijv. leraren die leerlingen uitschelden), grappen over elkaar of anderen.4. Cabaret spreekt mij het meest aan, omdat je een hele avond een show ziet en grappen te horen krijgt, en je er later nog over kan navertellen en bij sommige cabaretiers weer om kan lachen. Goede cabaretiers vind ik bijvoorbeeld Herman Finkers, Bert Visscher, de Vliegende Panters, Freek de Jonge e.a.

5. Ik ga moppen vertellen en grappen maken en daarbij gekke bekken trekken en met een rare stem praten.

6. De stichting Cliniclown willen kinderen met een heel ernstige ziekte die lang in het ziekenhuis moeten blijven en veel onderzoeken moeten ondergaan weer plezier in het leven brengen.

7. Verfrissend, eigen, origineel, vaart, lef, gestileerde bewegingen, ontwapenend toneelbeeld.

8. Clown Nar

Pak Pak

Hoed Muts

Schmink Geen schmink

Rode neus Geen rode neus

Grote schoenen Puntschoenen

Attributen/handelingen Alleen woordgrappen

9. Cabaretier, acteur, (strip)tekenaar, verkoper van feestartikelen.

10. Guust: Onhandig, grappige invallen, rare recepten (ijs met vis), rare uitvindingen.

11. Zijn gekke bek, zijn gekke, meestal tegenovergestelde gedrag in bepaalde situaties (slapen in de achtbaan), zijn gekke kleding, zijn anti-sociale gedrag, de dingen die hem overkomen, de domme dingen die hij doet, zijn gekke stem en zijn tekst.

12. Een striptekenaar kan tekst bij een plaatje zetten ter uitleg, dit kan Mr. Bean in een film natuurlijk niet. Omgekeerd kan Mr. Bean snelle, gekke bewegingen maken en bepaalde acties combineren met geluiden en kan hij met een gekke stem praten.13. Hij gebruikt een komische situatie, zo af en toe staat er een zinnetje die niks met het onderwerp te maken heeft, hij gebruikt een spraakgebrek voor een humoristische situatie, hij overdrijft, hij maakt van de leraar een karikatuur door overdrijving van de eigenschappen.

14. Rijmschema: AABBA

Er was eens een kaasboer uit Gouda

Die zat om de tafel zijn vrouw na.

Maar zij riep heel vief

Alles is relatief

Als ik iets harder loop zit ik jou na.

Wat mij aanspreekt is de originaliteit van de tekst.

15. Roald Dahl, Sue Townsend, Herman Finkers.

16. Ongeveer anderhalf jaar geleden hield ik nog heel erg van cola. Toen ik de reclame van Dr. Pepper zag werd ik nieuwsgierig en heb ik dat gekocht (en ben ik lang blijven drinken).

17. Een humoristische tekst, onverwachte dingen, leuke handelingen, een goede slogan. Voorbeeld: de cup-a-soup reclame, en de reclame van Maaslander: "Vlaggetje is ook lekker!"

18. Bij de ontwerpen van Boulée en Ledoux vormen de vorm en de functie één geheel.

19. De reclames van Cup-a-Soup vind ik heel goed omdat daar altijd humor in zit: een persoon drinkt het zodat hij de hele dag scherp en alert is, maar dan gaat er iets mis (er valt een kast op zijn hoofd of komt tussen een automatische deur) doordat een ander géén cup-a-soup heeft gehad en dus niet alert is. De slogan: "dat zouden meer mensen moeten doen" werkt hier heel humoristisch.

20. We zijn enthousiast over zowel de reclame als het product.

21. Omdat lang niet alle mensen behoefte hebben aan dit product: er zijn genoeg gezinnen zonder baby’s, geen man heeft behoefte aan maandverband, en er zijn ook genoeg mensen die niks met de was te maken hebben.

22. Omdat "liberté égalité fraternité" heel bekend is, daarom is dit misschien pakkender.

23. Molens, eiken, water, grauwe lucht.

24. Ja, want de "wieken" van de molen geven aan dat de cartoon over het Nederlandse drugsprobleem gaat.

25. Er is sprake van sarcasme, want er wordt wel heel gemeen met het verliezen van een hand gespot. Het confronteert inderdaad.

26. Zodat het echt uitbeeldt hoe vervelend het is om een hand kwijt te zijn, en dat het niet het omgekeerde effect tot gevolg heeft, het meer gaan afsteken van vuurwerk met een te kort lont.

27. Vuurwerk. Niets aan de hand.

De dubbele betekenis erachter is natuurlijk duidelijk, en de negatieve betekenis erachter is bovendien confronterend.

28. Coco Chanel, Jan Schrijver, Angelique Berkhout

29.

30. Het blijkt dat kleren die in de mode zijn, erg leuk worden gevonden door anderen.

31. Ik zou het formaat ongeveer op ware grootte doen, de mond van leer, de neus van porselein en het haar van stof.

32. Het is surrealistisch.

33. Ballet op klassieke muziek met de oorspronkelijke bewegingen erin verwerkt. Vb: Het Zwanenmeer.

34. Mager, lange benen, lang opgestoken haar, moet goed op de punten van de tenen kunnen dansen, sierlijk en lenig zijn.

35. In normaal ballet zijn de dansers en danseressen zeer slank, maar in Groosland zijn ze door deze pakken heel dik. Dit is de wisselwerking.

36. Stereotiepen zijn meningen over personen of volkeren die niet op waarnemingen maar op vooroordelen gebaseerd zijn. Voorbeelden:

Nederlanders lopen op klompen, Belgen zijn dom en eten altijd patat, Duitsers drinken bier, eten worst en graven kuilen op het strand.

37. Nee, deze horen alleen bij dat bepaalde land, want stereotiepen zijn vaak op ras gebaseerd.

38. Omdat we vinden dat een ziende minder goed kan inschatten hoe grappen overkomen bij blinden, het kan op een belediging lijken. Blinden zelf kunnen dit beter inschatten omdat ze weten hoe het overkomt, en hoe ver ze kunnen gaan.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.