De stad, Opdracht 24, 25, 26

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 4e klas havo | 1363 woorden
  • 12 augustus 2008
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Opdracht 24

Vraag 2
Bij afbeelding 10a:
Het is een haven met een groot schip. Het gebouw lijkt een beetje op het ruim van een schip. Het is een modern gebouw, dat past ook erg bij Flevoland, want dat is onze nieuwste provincie.

Bij afbeelding 10b:
De diverse onderdelen van het gebouw lijken luchtig op elkaar gestapeld, vloeren lopen schuin en een aantal hellingbanen doorkruist het geheel. De Kunsthal ligt precies tussen het Museumpark en de Westzeedijk en fungeert op die manier niet alleen als tentoonstellingsgebouw maar ook als verkeersknooppunt. Een schuin oplopende hellingbaan loopt dwars door het gebouw heen en overbrugt het hoogteverschil van zes meter - ook voor passanten die niet naar binnen gaan. De Kunsthal vormt zowel een afsluiting van het park als een toegangspoort. Eronder door loopt een ventweg, die is gehandhaafd.

Bij afbeelding 10c
Tweeëntwintig verdiepingen telt de Watertoren van Amsterdam. Het vormt een sluitstuk op de woningbouw van Entrepot-west. De toren bevat 3 woningen per laag, in totaal 50 appartementen. Het volume is over de bestaande kademuur geplaatst waardoor het voor een groot deel in het water staat. Vandaar de naam Watertoren. Achter de gebogen gevels hebben de bewoners een prachtig uitzicht op de stad.
De toren is in een lijn met de bebouwing aan weerskanten van het water geplaatst. De entree hal draait als een doos van glazen bouwstenen over 2 lagen door de rooilijn heen en is hierdoor goed zichtbaar en vindbaar. Vlak boven waterniveau zijn op de bergingenlaag steigerdelen aangebracht aansluitend aan de sfeer van de haven.

Bij afbeelding 10d
Opvallend is dat tussen alle oude gebouwen een paar moderne gebouwen staan. Je kan duidelijk zien dat de gebouwen van elkaar verschillen, maar er zijn ook overeenkomsten. Allebei de gebouwen zijn heel hoog. Het verschil is dat die moderne gebouwen veel meer ramen hebben dan de oude gebouwen. De architect heeft de nieuwe gebouwen aangepast op de al bestaande gebouwen.

Vraag 3

Bij afbeelding 10a:
Bij deze afbeelding kan de duidelijk zien dat het gebouw veel moderner is dan de omgeving. Het heeft wel met de omgeving te maken, doordat het een bij een haven staat en het gebouw in de vorm van een ruim van een schip is. Alleen dat schip is niet modern en het gebouw wel.

Bij afbeelding 10b
Het gebouw is erg complex, terwijl er gewoon een simpele snelweg onder door loopt.

Bij afbeelding 10c
Hier kan ik niet zo snel een duidelijk verschil noemen.

afbeelding 10d
Hier kan je ook duidelijk zien dat de nieuwe gebouwen veel moderner zijn dan je al bestaande gebouwen. Er zitten veel meer ramen in en is anders van kleur. De gevels zijn ook anders en dat is juist zo typisch aan de oudere gebouwen.

Vraag 4

Ik vind dat H. van Beek het beste is geslaagd in zijn aanpassing. Ik vind dat het gebouw heel goed bij een water omgeving past. Vooral door het glas dat weer weerspiegelt in het water. Ik vond het bij vraag 3 ook moeilijk om een duidelijk verschil op te noemen, dus vind ik dat Entrepot-west het beste is aangepast aan de omgeving.

Vraag 5

Omdat het zo een hoog gebouw is, (hoogste van Nederland) is het natuurlijk erg mooi dat hij van glas is. Zo kan je altijd de weerspiegeling van de lucht en wolken zien in de toren. Dat past erg goed bij de omgeving.
(plaatje)
Delftse Poort

Opdracht 25

Vraag 1
Ik denk dat er sprake is van een goed geplaatst object wanneer het functioneel is en er behoefte aan is op die plaats. Ook vind ik dat het moet passen in het beeld waar het staat.

Vraag 2

Ik heb gekozen voor het Vondelpark. We moesten een interessant gebied kiezen en ik weet zeker dat het Vondelpark wel interessant is.

A :Straatmeubilair in het Vondelpark:

Wat? : Bankjes
Functie? : Je kan er op zitten, rusten
Waar ? : Aan de rand van het pad

Wat? : Vuilnisbakken
Functie? : Daar kan je je afval ingooien
Waar? : Aan de rand van het pad

Wat? : Lantaarnpalen
Functie? : Verlichting in het donker
Waar? : Aan de rand van het pad

Wat? : Wegwijs bordjes van de ANWB
Functie? : De weg wijzen
Waar? : Net buiten het pad in het gras bij kruispunten

Wat? : Bloembakken
Functie? : Staat leuk en gezellig
Waar? : Naast het pad in het gras

B
Bij de bankjes
Materiaal : Goed en stevig materiaal
Kleurkeuze : De kleur en donker en geeft een sober beeld
Object op die plaats : Hij staat goed op die plaats
Vormgeving : hij zit lekker en ziet er echt uit als een bankje
Omgeving : Past goed bij de vuilnisbakken
Onderhoud : Het onderhoud is een stuk minder, er is op gespoten met graffiti.
Cijfer : 5.5

Bij de vuilnisbakken
Materiaal : Stevig materiaal
Kleurkeuze : Zelfde kleur als de bankjes, ziet er een beetje armoedig uit.
Object op die plaats : Handig naast de bankjes
Vormgeving : Het is erg duidelijk wat de bedoeling van deze vuilnisbak is en het gat is groot genoeg om je afval in te gooien.
Omgeving : Het past goed bij de bankjes
Onderhoud : Het onderhoud is niet slecht, de zakken worden regelmatig geleegd, alleen zou een extra verfbeurt ze geen slecht doen.
Cijfer : 7.0

Bij de lantaarnpalen
Materiaal : Standaard materiaal voor een lantaarnpaal, niets bijzonders.
Kleurkeuze : ze zijn grijs, erg lang en vallen niet erg op.
Object op die plaats : Goed, want het pad moet natuurlijk verlicht zijn.
Onderhoud : Ze doen het bijna allemaal, en er is weinig graffiti opgespoten.
Cijfer : 7.5

Bij de wegwijs bordjes van de ANWB
Materiaal : Zoals alle ANWB bordjes.
Kleurkeuze : Lekker opvallend, dat is ook de bedoeling
Object op die plaats : Het is handig dat het op een kruispunt staat.
Vormgeving : ANWB bordjes zijn overal in Nederland het zelfde
Onderhoud : Goed onderhouden, ze zien er fatsoenlijk uit.
Cijfer: : 7.5

Bij de bloembakken
Materiaal : Steen
Kleurkeuze : Ook een grijze kleur
Object op die plaats : Staat wel leuk en fleurig in de zomer in dat gras
Onderhoud : Onderhoud is goed.
Cijfer : 7.5

C
De bankjes vond ik het slechtste omdat ze slecht onderhouden waren.
(2 plaatjes)
Het leukste vond ik de bloembakken, toen ik er was was het niet veel bijzonders. Ik denk alleen dat het in de lente en zomer wel heel leuk is met al die bloemen.

Opdracht 26

Vraag 2
A Die uitgebalanceerde eenheid is verkregen door telkens met dezelfde materialen te werken en dezelfde rustige en een beetje futuristische sfeer aan te houden. Hij heeft op een hele aparte manier gebruik gemaakt van licht, waardoor de voorwerpen beter tot hun recht komen. Er zit ook een symmetrie in, de lantaarnpalen en de bomen. De banken en vuilbanken zijn op een speelse manier geplaatst over het plein, ze lijken in een soort halve cirkel geplaatst te zijn.

B Helemaal op de voorgrond van foto 11 c zie je een soort lichtgevende bank. Het is een heel breed ding waar je alle ruimte hebt om lekker op te zitten of te liggen in de zon, en ’s avonds geeft het een sfeervolle verlichting.

C Er is heel veel verlichting gebruikt. Verlichting van lantaarnpalen, onder banken, door banken en dat licht wordt ook nog via de aluminium (?) vloer weerkaatst waardoor het nog heftiger lijkt. Het krijgt een beetje een futuristische sfeer, inderdaad duidelijk versterkt door het licht.

Vraag 3

A Die eenheid in 11 D is ontstaan door de symmetrie en het telkens herhalen van dezelfde voorwerpen.

B Ik zie hier hele aparte lantaarnpalen, verlichting in de fonteintjes en verlichting in de bollen in de lucht. De bollen zijn denk ik niet van Bakker, maar vormen toch een geheel met de rest, met name door de symmetrie die klopt met het werk van Bakker.

C Ik vind die van Starck heel mooi, ook al is die van Bakker wel wat warmer. Ik vind die van Starck gewoon mooi strak en ik vind het erg leuk dat door de aluminium vloer het licht zo weerkaatst.

D Ik denk in beide gevallen in Parijs, daar is meer rust en oogt overzichtelijker. Verder zijn de banken e.d. breed en staan verder van elkaar. Je zit niet opgepropt, dus geeft dat een groter gevoel.

E Bakker heeft alles recht naast elkaar en dicht op elkaar geplaatst, terwijl Starck alles verder uit elkaar heeft geplaatst en ook niet recht naast elkaar, maar eerder in een soort halve cirkel. Starck heeft ook als bedoeling gehad het park idee te creëren en dus vooral rust uit te stralen, terwijl Bakker rekening heeft moeten houden met heel veel reizigers die even kort zitten om te wachten op vrienden of vervoer.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.