Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

De droom

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 5e klas vwo | 1400 woorden
  • 11 november 2006
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.4
  • 5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Methode
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Themakatern De droom

Opdracht 4
1. Het lijkt me een leuk thema. Ik denk dat het gaat om waar mensen over kunnen dromen. Hoe ze dit uitten in kunst en muziek. De opdrachten zullen wellicht gaan over dingen waar ik zelf van droom of dingen waar iedereen wel over droomt. Maar onder een droom valt natuurlijk ook de nachtmerrie en de slechte droom, dus daar zullen ook vast opdrachten aan gewijd zijn.
2. Welke aspecten zullen worden besproken heb ik denk ik hierboven al gezegd. Ik ken geen boeken of films waarin de droom een belangrijke rol vervult.
Voor de opdrachten zou ik makkelijk gebruik kunnen maken van verschillende audiovisuele middelen. Verder kan ik beschikken over materiaal uit een mediatheek of bibliotheek en informatie van het internet afhalen.


Afdeling 1

Opdracht 1
1a.
Fantasie +
Alles kan +
Perfecte wereld +
Angsten -
Onbegrijpelijk -
Ingewikkeld -
Waarheid +
Vergeten -
Verlangen +
Sprookje +

b.
Dreams can come trough +
Het was een droom en geen werkelijkheid -
Dat ziet eruit als in een droom +
Hij had het uiterlijk van een droomprins +
De meeste dromen zijn bedrog +
Gelukkig was het maar een droom +

Afdeling 2

Opdracht 1
1a. Op mtv zag ik het liedje ‘I just wanna live’ van Good Charlotte. Dit vond ik een geschikt liedje voor de opdracht. De clip heeft namelijk veel fantasie. De kleding is erg grappig, de bandleden dragen pakken in de vorm van eten. Een heeft bijvoorbeeld een tomatenpak en een andere heeft een aardbeipak.
Ik vind de muziek en de beelden allebei grappig.

b. De bandleden in de pakken zitten eerst op straat en daarna gaan ze naar een feestje en doen allemaal gekke dingen. Ik vind de clip wel goed bij de titel van het liedje passen.
c. De imaginaire wereld word verbeeld door de pakken van de bandleden, ze doen alsof ze ‘eten’ zijn.
2. Er zaten veel shots in maar ik kon ze niet heel goed bekijken want er zit geen pauze knop op onze afstandsbediening. Wat me opviel was een stukje dat een bandlid met een bananenpak op een viool speelt! Bij een ander stukje knuffelen twee bandleden elkaar met die grote lompe pakken. Verder zie je een bandlid in zo’n raar pak allemaal meisjes versieren.
3. Kwa vormgeving van de clip vallen eigenlijk alleen de kostuums van de bandleden op. De grappige pakken geven een uitbundig effect, het beeld uit dat je het leven niet te serieus moet nemen.

Opdracht 19
1a. Fado is dé nationale muziek van Portugal. De fado weerspiegelt de gemoedstoestand van de ziel, die in het Portugees "saudade" wordt genoemd (vertaling: heimwee, nostalgie).
Fado is een muziekvorm die specifiek gegroeid is in Lissabon en Coimbra. Ontstaan in het begin van de 19de eeuw in de ruige havenwijken van Lissabon waar nog de invloeden van de kolonies - voornamelijk Brazilië - voelbaar waren, gaf fado een kleurig beeld van het leven in de verpauperde wijken. Alle facetten kwamen aan bod: de nostalgie van de zeelui, verdriet, liefde, haat en vergankelijkheid.
Als decor waren er de bairros - de wijken - waar werd gefluisterd of geschreeuwd; waar armoede rook naar bacalhau en geroosterde sardines.
Tegen het eind van de 19de eeuw werd fado langzaam in burgerlijke kringen aanvaard en kwam hij op die manier in café-theaters terecht. Fado werd min of meer professioneel. Deze evolutie is te vergelijken met die van de Spaanse flamenco.
1b. Ik ken het want mijn ouders draaien het thuis best vaak.
2a. Vurige muziek met veel zang en opzwepende maar een beetje zeurderige trieste muziek.
b. Ik vind de zang en de muziek wel bij elkaar passen. De zang is een beetje melancholisch net zoals de muziek.
3a. Door zachtere stukjes in de muziek.
b. Het lijkt alsof de zang stopt, maar hij gaat nog door.
c. Hierdoor heeft het lied een aparte wending.
4. Het vurige en trieste, er zit veel gevoel in.

Opdracht 22
1a. Ik vind het aparte muziek, maar wel mooi. Het klinkt erg vanuit de natuur, wat je dan weer terug ziet op de schildering en de aboriginals zelf.
b. De kleuren, kleding, de patronen: rond, stippels en strepen. Het is simpel, maar betekend meer dan zo op het eerste gezicht zou verwachten. De kleuren komen allemaal uit de natuur, zoals het oker rood en geel.
2a. Je hoort een hond die verdwaald is. Door middel van blaffen roept hij zijn vriendjes.
b. Je ziet twee bomen, waar de vijgen duidelijk in groeien. Verder lijken er zaden op te staan en een soort borsten aan de bovenkant.
c. Het staat voor de vruchtbaarheid van de vrijg.
3a. Ja, de muziek doet denken aan het springen van de kangeroe.
b. Je springt van boven naar onder en af en toe blijf je staan en bukt of kijkt om je heen.
c. Hierdoor is de muziek echt een geheel met steeds dezelfde basis. De dansers bewegen daardoor steeds in hetzelfde ritme.
4a. De kleuren komen steeds terug en de achtergrond is geheel hetzelfde. Vreder passen de gebruikte vormen goed bij elkaar.
b De kleuren zijn bij allemaal hetzelfde. Het zijn kleuren van de natuur. Je ziet veel overeenkomst in vorm, er zijn bij allemaal veel strepen en puntjes gebruikt.
5a. Ik vind de schilderingen, zowel op het lichaam als op iets anders, erg mooi. Het is interessant om te zien hoe anders de aboriginals over dingen denken dan wij hier in het westen. Dat zie je goed terug in de schilderingen.

Opdracht 28
1a 11a: Een erg druk schilderij, overal staan mensen en gebeurd iets. Ik vind het niet echt een erg mooi schilderij. Het is vooral erg bizar. Het straalt dood, verderf en oorlog uit.
11b: Dit is een onderdeel van het vorige schilderij. Bij dit vergrote stukje van het geheel zie je pas echt goed hoe bizar het is. Zelfs als je lang kijkt zie je nog niet precies wat het allemaal voorstelt.
b. Door de kleding en de toren en de boot lijkt het inderdaad middeleeuws te zijn. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat de schilder gewoon een beeld wil maken van die tijd.
2a. De achtergrond loopt bijna overal door. Op de vroogrond zie je veel bruin, wat doorloopt op alle drie panelen. Verder is de lucht in dezelfde tinten geschilderd en zijn de zijpanelen op dezelfde manier geschilderd, veel mensen/dieren en veel drukt, geweld enz.
b. 11a: linksboven.
11b: op het 1e wezen.
c. Door jezus, je ziet jezus aan het kruis in de toren.
3. De ontploffing in het middenpaneel doet me denken aan een nachmerrie, het is erg angsaanjagend. Net zoals de afgebrokkelde toren, je verzint er vanzelf bij dat daar waarschijnlijk ook een bom op is gevallen. De figuren doen me denken aan dromen, je denkt dat je ziet wat ze voorstellen, maar als je beter kijkt zijn ze erg bizar.
4 Heilige Antonius is geboren in 251 of 252 in Kome, thans Keman. Dat ligt in Midden-Egypte. Hij begon op 20-jarige leeftijd een kluizenaarsleven in verschillende woestijnen van Egypte. Daar voerde hij volgens de tradities een strijd tegen demonen. Hij heeft veel leerlingen gehad die werden geïnspireerd door zijn persoonlijke leven. Hij vormde geen kloostergemeente. Eerst Pachomius is een vorm van kloosterleven (coenobitisme) gaan uitwerken. Maar hij bleef kluizenaar. Hij had een grote invloed op mensen die naar hem toe kwamen en van hem advies en leiding ontvingen.
5a. Zwevende wezens, een paar vissen, een soort vleermuis, een soort muis en nog iets wat op een vliegende muis lijkt. Verder zie je een mannetje die zijn billen omhoog steekt en tussen zijn benen doorkijkt. Een vis in een harnas zit op een andere vis en houd een vis in zijn vinnen. Op de vliegende vleermuis ligt een man in een zwarte jas met kap. Hij steekt z’n handen uit alsof hij aan het bidden is. De vleermuis die ernaast vliegt houd een tak met bladeren vast en dreigt ermee te meppen. Verder zei je een rond dik wezentje met een zeis, die zomaar door de lucht vliegt.
b. Het zijn grauwe kleuren, veel zwart, bruin, grijs. Het harnas van een van de vissen doet denken aan oorlog en de vleermuizen kijken gemeen.
c. Linksboven, het hele schilderij gaat over de verzoeking van Antonius, en dit is er 1 van.
6. Ik heb verder niets van hem gezien, dus het is lastig vergelijken. Ik vind het vooral erg bizar, daardoor is het wel interessant en bijzonder. Maar zelf kijk ik liever naar iets waar ik blij van word.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.