Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schooluniform en scholing in Engeland

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 4e klas havo | 373 woorden
  • 23 november 2002
  • 134 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
134 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Engeland is een land vol met rijke tradities, die al eeuwen lang met trots in ere worden gehouden. Zo ook het schooluniform. Nog steeds volgen alle scholieren in Engeland klassikaal onderwijs in hun eigen specifieke uniform.
Pas in de 19e eeuw zijn door toedoen van private schools mensen gaan leren lezen en schrijven. Omdat ouders en kinderen trots waren op hun op hun private school wilden ze dit met het schooluniform aan de omgeving tonen. Later zijn state schools ontstaan die het voorbeeld van schooluniformen hebben opgevolgd, zeker ook om het saamhorigheidsgevoel binnen de school te bevorderen.

Het Engelse onderwijs zelf, daarentegen, is flink gemoderniseerd en vertoont veel overeenkomsten met het Nederlandse onderwijs.


Er zijn echter ook kenmerkende verschillen. In Engeland bestaat, net zoals bij ons, het lager onderwijs, het middelbaar onderwijs en het hoger beroeps – en universitair onderwijs.
De zogenaamde state – schools bij het lager en middelbaar onderwijs zijn in principe voor iedereen toegankelijk en het best vergelijkbaar met ons eigen Nederlandse schoolsysteem. De kwaliteit van het onderwijs, leraren, klasgrootte van 25 à 30 leerlingen per klas en het leerprogramma zijn goed vergelijkbaar. Omdat Nederland een betrekkelijk klein land is en economisch voor een groot deel afhankelijk is van het zaken doen met het buitenland, is het onderwijs in vreemde talen zoals Engels, Duits en Frans belangrijker dan in Engeland, waar de moedertaal Engels tevens de meeste gesproken taal ter wereld is.

Voor een beperkte groep rijke Engelse families bestaat ook de mogelijkheid om van ‘’private’’ onderwijs op de zogenaamde public schools gebruik te maken. Dit is duur onderwijs met uitstekende voorzieningen en kleine klassen, waar individuele begeleiding van kinderen op de lagere en middelbare school maximale invulling kunnen krijgen.

Bij beide vormen van onderwijs bestaat het blijven zitten in de zelfde klas eigenlijk niet. De enige uitzondering vormt het laatste jaar van het voortgezet onderwijs. Hier kan een eindexamen in een volgend jaar opnieuw gedaan worden.

Op de Engelse universiteiten komen de beste leerlingen van de state en public schools samen. De uniformen zijn dan uitgetrokken. Studieprogramma’s zijn sterk afgestemd op een succesvolle loopbaan in bijvoorbeeld het bedrijfsleven of de politiek.
Oxford en Cambridge zijn 2 bekende universiteiten in Engeland die een lange historie hebben.
Rijke tradities en moderne scholing gaan hier uitstekend samen!

REACTIES

H.

H.

ja dan het onthoofden van saddam was toch geen eer dus het staat fout in de tekst (met trots in eren worden gehouden) a.u.b verbetrer dit

17 jaar geleden

R.

R.

Schooluniformen zijn uitgevonden door meneer benders

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.