Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Bruce Lee

Nederlands

Spreekbeurt

6.6 / 10
 • anoniem
 • Nederlands
 • 683 woorden
 • 10661 keer
  7 deze maand
 • 12 oktober 2002
Zijn leven
Volgens de chinese astronomie werd Bruce Lee geboren in het jaar en in het uur van de draak. Volgens hun brengt dit samen ongeluk.
Bruce Lee werd geboren in San Fransisco op 27 november 1940. Zijn echte naam is Lee Jun Fan (=terug gaan) maar later werd hij Bruce genoemd, zijn bijnaam was vooral kleine draak. In 1941, 3 maanden na zijn geboorte ging het gezin Lee terug naar hun woonplaats Kowloon, in Hong Kong.

Vanaf 1953 kreeg Bruce Lee training in Wing Chun Kung Fu. Hij bleek er erg talentvol in te zijn. Dat kwam er goed uit want hij had vaak ruzie met de palatselijke jeugdbendes. Hij was niet goed in school, hij haalde slechte punten. De eninge dingen waar hij in uitblonk waren Kung Fu en stijldansen, hij is ooit kampioen van hong kong geweest met de dans de cha cha cha.
In 1959 ging bruce lee terug naar San Fransico. Daar ging het goed op school en werd Bruce snel een bekende Kung Fu leraar. Hij gaf onder andere les aan Kareem Abdul Jabar, die later met hem in de film "Game of Death" speelt, Steve McQueen, James Cobum en de scenarioschrijver Stirling Silliphant, die hem af en toe een rolletje in zijn films gaf.
In 1964 trad hij in het huwelijk met Linda Emercy. In februari kreeg zij een zoon, Brandon.
Omdat hij erg goed in Kung Fu was kreeg hij een rol aangeboden in de serie "The Green Horneet". Hij moest de personage Kato spelen. Door veel mensen werd de serie "the Kato show" genoemd.
Zijn acteerwerk in de VS bleven bij slechte rollen die hem geen enkel succes boden. Met hoop op betere rollen ging hij in 1971 terug naar Hong Kong.
Een van zijn betere films, hij heeft er met series erbij ongeveer 25 gemaakt, was "The way of the dragon" in 1972. Zijn tegenspeler in deze film was Chuck Norris. In hetzelfde jaar nam hij de vechtscenes op van de film "Game of Death", met Kareem Abdul Jabar en Danny Inosanto. Daarna stopte de opnames om plaats te maken voor zijn nieuwe film, "enter the dragon". Door vele mensen word deze beschouwd als zijn beste film. Een week na zijn dood ging "enter the dragon" in premiere. Het werd een enorm succes. "Game of death" werd afgemaakt met een stand - in.

2. Zijn dood
Naast zijn films trainde bruce lee ook nog steeds. Hij trainde hard en hij trainde veel. Hij had het enorm druk. Hij moest dag en nacht opletten. Hij vocht niet alleen in films maar ook voor in het echt, hij had vaak te maken met de Chinese maffia. Omdat hij overdag moest opletten, trainen, acteren, kortom druk bezig was, zou je normaal 's nachts goed moeten slapen, maar dat lukte ook niet, hij moest 's nachts ook opletten. Op den duur word je daar ook niet helemaal goed meer van. Bruce kreeg hoofdpijn. erge hoofdpijn die maar niet over wilde gaan, daarom nam hij maar een pilletje. Hij wist niet dat hij er allergisch voor was.
De onverwachte dood van Bruce Lee op 20 juli 1973 schokte de hele wereld. De Chinese pers kwam aan met allerlei theorieen over hoe de koning van Kung Fu aan zijn eind zou zijn gekomen. Was het moord? Wraak? Het was onduidelijk.
Na onderzoek bleek dat Bruce Lee aan hersenletsel was gestorven, veroorzaakt door de pil die hij had geslikt.
De kleine draak stierf aan een klein pilletje.

3. Zijn wapen.
Bruce Lee maakte in zijn films vooral de Nunchakku (noenchakoe) dodelijk berucht. De Nunchaku werd oorspronkelijk gebruikt als gereedschap in de landbouw. In de Japanse bezettign werd hij ontwikkeld tot wapen.
Het ziet er misschien wel simpel uit, je kunt het zelf gemakkelijk maken. Maar dit is wel een erg gevaarlijk wapen.
de Nunchaku ( ook wel rijstvlegel of chucks genoemd ) kan worden gebruikt om wapens stoten en slagen te blokkeren en om de aanvaller op afstand te houden, maar er kunnen ook dodelijke klappen uitkomen. Het kettinkje dat er tussen zit kan ook worden gebruikt als wurgkoord.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8039

reacties

Er klopt bijna niks van deze hele lap tekst! Het zijn er teveel om op te noemen, maar in elk geval was Bruce Lee niet erg talentvol toen hij begon met Wing Chun. Hij was gemiddeld. Zijn vrouw heet Linda Emery (geen Emercy). Dat Lee "moest opletten" dag en nacht, slaat al helemaal nergens op. Hij werd niet door maffia in de gaten gehouden ofzoiets. Er zitten nog meer fouten / onvolledigheden in, maar dat is nogal veel om op te schrijven.
door Carlo Kapojos (reageren) op 6 juni 2007 om 14:01
hebben jullie werkstuk over kung fu
door Aya (reageren) op 11 juni 2014 om 22:11

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?