Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Kreta

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 7 | 1788 woorden
  • 26 maart 2011
  • 87 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
87 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Voorwoord
Hallo allemaal, ik houd mijn spreekbeurt over Kreta omdat ik er al 5 keer ben geweest en ik blijf het leuk vinden. Ik wil er ook wat meer over weten. Ik hoop dat jullie dit een leuke spreekbeurt gaan vinden.

Waar ligt Kreta
Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Kreta ligt in de Middellandse zee.
De hoofdstad van Kreta is Irákleion. Als je met het vliegtuig naar Kreta gaat kom je ook meestal in Irákleion aan.

De Geschiedenis van Kreta
De geschiedenis van Kreta begint ongeveer 6000 v.Chr. Toen werd het eiland voor het eerst bewoond. De belangrijkste periode is de Minoïsche tijd (3300-1450 v.Chr.) In deze periode werden de paleizen Knossos, Festos en Zakros gebouwd. De Kretenzers (bewoners van Kreta) waren heel rijk, op Kreta was namelijk veel vruchtbare grond. De Kretenzers voeren met handelsschepen over de Middellandse zee. Ze kwamen in veel verschillende landen. Hierdoor kwamen ze in contact met veel verschillende culturen. Al die verschillende culturen samen vormen de kretense cultuur die wij kennen. Nog een belangrijke periode is de Daedalische periode (700-600 v.Chr.), er waren toen 12 goden, ik noem ze hier op:

Zeus: Heerser van de hemel en van de aarde.
Hera: beschermster van het gezin.
Athena: godin van wijsheid.
Poseidon: god van de zee.
Demeter: godin van de landbouw
Apollo: god van het licht muziek en verhalen.
Artemis: godin van de jacht en de maan.
Hermes: god van de handel en ook verhalen.
Aphrodrite: godin van de schoonheid en de liefde.
Ares: god van de oorlog.
Hephaestus: god van vuur en smeedkunst.
Hestia: godin van het huishouden.

Nog een bekende periode is de Turkse heerschappij. In 1645 vielen de Turken Kreta aan en veroverden toen Chania en Rethymnon. Voor een langetijd waren de turken de baas. Veel Kretenzers verlieten het eiland. De Kretenzers die bleven werden gedwongen om moslim te worden. In 1821 kwamen de Kretenzers in opstand. Dat werd een bloederige strijd. Eind van de 19e eeuw verlieten de turken het eiland. Doordat ze gedwongen werden door andere Europese landen. De turken hadden als afscheid veel onschuldige mensen vermoord en huizen plat gebrand. In 1913 hoorde Kreta bij Griekenland.

Een heel ander maar interessant onderwerp in de geschiedenis is Spinalonga. Spinalonga was een lepra eiland in de 19e eeuw. Lepra is een ziekte waarbij lichaamsdelen wegrotten. Alle mensen die lepra hadden moesten naar Spinalonga toe om de ziekte niet verder te verspreiden. Op Spinalonga stonden geen huizen. De mensen op Spinalonga moesten het maar zelf uitzoeken. Vervolgens gingen de mensen zelf huisjes en een kerkje maken. Een paar keer per week kwam er een boot met voedsel naar Spinalonga toe zodat de mensen niet verhongerden. Rond 1950 werd er een medicijn uitgevonden tegen lepra. En in 1957 gingen er geen mensen meer naar Spinalonga toe.


Steden in Kreta
Zoals ik al vertelde is de hoofdstad van Kreta Iráklion. De bekendste steden van Kreta zijn Iráklion, Rethimnon, Chania, Souda, Agios Nikolaos, Ierapetra, Sitia en Chersonissos. Iraklion is bekend omdat het de hoofdstad is en het heeft het grootste vliegveld. Rethimnon is bekend omdat het een van de grootste steden is van Kreta en het heeft leuke winkelstraten. Chania is bekend omdat het een vliegveld heeft en je kan er leuk winkelen. Souda is bekend omdat het gewoon een grote stad is. Agios Nikolaos is bekend omdat je er naar Spinalonga kan gaan (Agios Nikolaos heeft een grote haven). Ierapetra is bekend als vakantieplaats net als Sitia. Chersonissos is bekend onder de jongeren vanwege de vele disco’s en bars.

Feesten in Kreta
Er zijn heel veel feesten in Kreta. Ik noem er een paar op:
25 maart: Griekse Onafhankelijkheidsdag, herinnering aan de opstand tegen de osmanische heerschappij in 1821.
1 mei: dag van de arbeid, wordt als lentefeest met uitstappen in de natuur en picknick gevierd.
15 augustus: Maria Hemelvaartsdag, een van de grootste orthodoxe feesten.
28 oktober:nationale feestdag als herdenking aan het “Neen” van de Griekse regering tegen de Mussolini’s bevel tot overgave in 1940.
7 en 8 november: Nationale feestdag van Kreta, herdenking aan de gebeurtenissen in het Arkadi klooster in 1866.
De mensen op Kreta zijn Christelijk Orthodox. Ze geloven in God, Christus en het heilige geest, maar ze geloven ietsje anders dan Katholiek.
Een trouwerij op Kreta wordt heel feestelijk gevierd. De mensen gaan allemaal naar de kerk waar de kerkdienst wordt gehouden. Na de kerkdienst gaat iedereen naar een afgesproken plaats om de gebeurtenis te vieren. Meestal is dat een café met Life muziek. Dat gebeurt ook met een doop. Als er een kind geboren wordt dan houden zijn ouders een groot feest bij hun thuis met familie leden en vrienden (de peettante moet er ook bij zijn).

Grootte en inwoners van Kreta
Zoals ik al vertelde is Kreta het grootste eiland van Griekenland. Kreta is een lang, smal eiland. Ongeveer 275 km in de lengte en inde breedte tussen de 20 en de 60 km. De oppervlakte van Kreta is 8.336 km². Dat is 5 keer zo klein als Nederland. Kreta heeft ongeveer 600.000 inwoners. Als Kreta net zo groot zal zijn als Nederland zal het maar 3 miljoen inwoners hebben terwijl Nederland wel 17 miljoen inwoners heeft.


Dieren en planten in Kreta
Er zijn ongeveer 2000 plantensoorten op Kreta. Van die 2000 plantensoorten komen de meeste alleen op Kreta voor. Ik noem er een paar op: De Kretenzische Ciste-roos, de Kretenzische iris, de Kretenzische pijpbloem, en de diktamo. De meest zeldzame plantensoorten groeien in de bergen. In de loop der tijd zijn er veel kale plekken op Kreta. Dat komt door de scheepsbouw en de geiten in de bergen die alles kaal grazen. Het zorgde voor een kaal steenlandschap (Phrygana). De dierenwereld van Kreta lijkt veel op die van Griekenland, alleen de steeds zeldzamere Kretenzische berggeit ook wel kri-kri en agrimi genoemd komt alleen in Kreta voor. Ook de Kretenzer stekelmuis komt alleen in Kreta voor net als de Kretenzische boskat en de Kretenzische das. Veel voorkomende dieren op Kreta zijn Vleermuizen, marters (dat zijn knaagdieren), egels en wezels (een wezel is ook een knaagdier), Schorpioenen, slangen hagedissen, krekels en zeeschildpadden op het strand.

Landschap in Kreta
Kreta heeft veel bergen. De hoogste berg van Kreta is het Idi of Ida gebergte. Er ligt op de top van de berg in de winter altijd sneeuw en de berg is 2,5 km hoog. In al die bergen zijn ook veel grotten. Er zijn maar liefst 3000 grotten in Kreta. De grotten ontstaan doordat regenwater scheurtjes in het kalk of in het korst maken, dat wordt dan steeds groter en groter tot dat er grotten ontstaan. Meestal zijn er in de grotten ook druipstenen. Je komt op Kreta veel loofbomen en naaldbomen tegen. Er zijn ook honderden kloven tussen de bergen in, bijvoorbeeld Samaria, Ardena en Imbros. De boeren in Kreta verbouwen het meest sinaasappels, olijven en druiven. Kreta staat ook bekend om de heerlijke honing. Er zijn in Kreta ook

Eten en drinken in Kreta
Veel Nederlanders maken de fout om op Nederlandse tijden al een restaurant op te zoeken op Kreta. Het word op Kreta pas druk in een restaurant als het 10 uur ’s avonds is. Je kan ook gewoon midden in de nacht eten als je wil. Bekende Griekse gerechten zijn: Giros (reepjes varkensvlees), Souflaki (vlees op een stokje met paprika en ui), Stiffado (stoofpot van lam of kip), Mousaka (een soort lasagne), Dolmades (gevulde wijnbladeren), tzatziki (yoghurt met komkommer en knoflook). Grieken drinken veel kretenze wijn en Ouzo.

Temperatuur en klimaat in Kreta
Kreta heeft een middenlands-zeeklimaat. Het is er best warm. In de zomer is het er gemiddeld 30 graden. Soms is het in de zomer wel bijna 40 graden! In de winter is het ongeveer 16 graden. De zee is ook lekker warm!

Handel en economie op Kreta
Op Kreta zijn er niet veel maar ook niet weinig industries zoals bijvoorbeeld meubel, kozijnen, papier, water, schepen en botenindustrie. De landbouw op Kreta ontstaat van het kweken van olijven, meloenen, tomaten, komkommers, druiven, aardappelen, sinaasappels en anderen verschillende soorten groenten. Kreta maakt ook veel wijn. Een bekende Kretenzische borrel wat “raki” genoemd wordt. De mensen in Kreta verdienen ook heel veel geld door toerisme.

Toerisme in Kreta
Kreta is veruit de populairste vakantie bestemming van Griekenland, daarna volgen de eilanden Kos en Rhodos. Het Griekse vasteland, met ook de hoofdstad Athene wordt veel minder bezocht. Per jaar bezoeken ongeveer 230.000 Nederlanders het populaire Kreta. Daarvan komt 85% van de Nederlanders aan in Heraklion en ongeveer 15% in Chania. Het totaal aantal toeristen dat jaarlijks Kreta bezoekt ligt ongeveer rond de 2 miljoen. Per dag landen er in Kreta ongeveer 5480 toeristen. De meeste toeristen bezoeken Kreta in het hoofdseizoen dat is van juni t/m september. Nederland is voor meer dan 11% van het totaal aantal toeristen dat Kreta jaarlijks bezoekt. Daarnaast bezoeken voornamelijk Engelsen en Duitsers Kreta. Het totaal aantal toeristen dat Griekenland jaarlijks bezoekt, met het vliegtuig, ligt rond de 6 miljoen. Het eiland Kreta zorgt dus voor ongeveer 33% van het gehele aantal toeristen dat Griekenland jaarlijks vanuit het buitenland bezoekt.


Toeristische plekken

Er zijn veel toeristische plekken in Kreta ik noem de bekendste op: Knossos: een heel groot paleis die gebouwd is in de minoïsche tijd. Het heeft allemaal mooie muurtekeningen en oude vazen. de Samaria kloof: dit is een kloof van 17 km lang. Je wandelt 1,2 km naar beneden en je komt allemaal waterbronnen tegen uit de bergen. Je kan er gewoon van drinken! Er lopen ook allemaal wilde geiten. Malia: net zoals knossos een paleis uit de minoïsche tijd, alleen ietsjes kleiner, ook heel mooi. Spinalonga: zoals ik al vertelde een lepra-eiland. Je kan er huisjes, een kerkje en de poort bezoeken die de mensen zelf bouwden. Aqua City: een heel groot waterpark met heel veel glijbanen en zwembaden. De snelste glijbaan is de zwarte glijbaan. Arkadi Klooster: Dit is een klooster dat nu nog steeds bewoond word door monniken terwijl het al heel oud is. Het is heel bijzonder om daar een keer naar toe te gaan. Vai: In het noordwesten van Kreta ligt het palmenstrand van Vai. Elke dag komen hier heel veel mensen om dit strand te zien en te fotograferen. Vai is beroemd om zijn palmbomen en wordt dan ook het Caribische strand van de Middellandse Zee genoemd. Het is ook bekend van de Bounty-reclame.

Weetjes
Wist je dat je op Kreta geen toiletpapier mag doorspoelen? Want dan raken de riolen verstopt. Je moet het toiletpapier in het prullenbakje gooien naast de wc.
Wist je dat er wel 130 unieke soorten bloemen in Kreta zijn?
Wist je dat van de 600.000 inwoners er wel 100.000 wonen in de hoofdstad iráklion?
Wist je dat alle Grieken een siësta houden? Dan houden ze een middagdutje, Alle winkels zijn dan gesloten.
Wist je dat er in de middellandse zee bij Kreta dolfijnen zwemmen? Alleen geen tuimelaar dolfijnen (dat zijn die grijze dolfijnen).
Wist je dat de huizen in Kreta wit, geel of beige zijn? (dat herkaatst de zon weg).

REACTIES

T.

T.

Super goede spreekbeurt!!! Ik heb hier veel informatie vandaan gehaald en ik heb een 10! heel erg bedankt! en leuk dat je deze spreekbeurt online zet!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.