Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Curacao en de cultuur

Aardrijkskunde

Spreekbeurt

Cultuur

6.5 / 10
2e klas vwo
  • Fleur
  • Nederlands
  • 940 woorden
  • 56314 keer
    45 deze maand
  • 20 februari 2005
Curašao en de cultuur
Mijn hoofdvraag is: Hoe ziet de cultuur van Curašao eruit?
De definitie van cultuur is de manier waarop mensen denken en doen. Het is een manier van leven. Er zijn heel veel culturele dingen te vertellen over een land. Ik heb er een paar uit gezocht bij Curašao. Dat zijn mijn 4 deelvragen geworden:
1. Wat voor taal spreken ze in Curašao?
2. Welke godsdienst hebben ze er?
3. Hoe is het onderwijs geregeld in Curašao?
4. Wat voor muziek (en dans) hebben ze in Curašao?

Maar eerst vertel ik nog even wat over Curašao in het algemeen:
Curašao is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. Het heeft een oppervlakte van 472 km▓, met 141.766 inwoners. 85% daarvan is van Nederlands-Antilliaanse afkomst. 10% bestaat uit Nederlanders en de rest bestaat uit veel Portugezen, Fransen en Engelsen. Curašao ligt op 60 kilometer van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Vanaf hier is het ongeveer 9 Ó 10 uur vliegen.

Nu ga ik verder met de deelvragen.

Deelvraag 1: Wat voor taal spreken ze in Curašao?
In Curašao is voor de meeste mensen Papiamento de moedertaal. De naam Papiamento is waarschijnlijk ontstaan uit het Portugese "papear" wat "gepraat' betekent. Het Papiaments is een mengtaal met Portugese en Spaanse grammatica en met veel woorden uit het Engels en het Nederlands. Het is waarschijnlijk in de zeventiende eeuw ontstaan, om de communicatie mogelijk te maken tussen slaven en meesters en tussen slaven onderling. De meeste mensen op Curašao spreken naast Nederlands en Papiaments ook nog Spaans en Engels.
Ik heb een paar voorbeelden van zinnetjes in het Papiaments:
Bon binÝ - Welkom
Kon ta bai? - Hoe maakt u het?/Hoe gaat het met u?
Mi ta bon - Met mij gaat het goed.
Pasa un bon dia - Prettige dag.

Deelvraag 2: Welke godsdienst heeft Curašao?
De Nederlandse kolonisten op Curašao waren bijna allemaal protestant. Zij bemoeiden zich nauwelijks met de lokale bevolking en lieten het zendingswerk over aan katholieke missionarissen. Als gevolg hiervan behoort de overgrote meerderheid, namelijk 87% van de huidige bevolking tot de rooms-katholieke kerk. Kenmerkend voor Curašao is een aanzienlijke gemeenschap joden, afstammelingen van de Portugese joden die in 1654 arriveerden vanuit BraziliŰ. Verder nog diverse kleine groeperingen zoals Jehova's getuigen, islamieten, methodisten.

Deelvraag 3: Hoe is het onderwijs geregeld in Curašao?
Het Nederlandse systeem met kleuterschool, basisschool en voortgezet onderwijs op verschillende niveaus, wordt in Curašao ook gebruikt. Naast de vakken die wij in Nederland krijgen, wordt er ook Papiaments gegeven. Er wordt ook op veel scholen in de hogere klassen Engels en Spaans onderwezen. De voertaal is Nederlands, wat vooral in de eerste jaren van de lagere school voor veel kinderen problemen oplevert. Ze horen namelijk de eerste jaren van hun leven bijna alleen maar Papiaments. Uit een onderzoek in 1999 blijkt dat het aantal kinderen die de school niet afmaken erg stijgt. In de jaren tachtig was dat 26%, in begin jaren negentig 42%, en meer dan de helft, ruim 55%, in 1999. Sinds 1979 heeft Curašao een eigen universiteit met o.a. een juridische, een technische en een economische faculteit. Verder is er een pedagogische academie en een lerarenopleiding. Veel studenten studeren in Nederland of de Verenigde Staten.

Deelvraag 4: Wat voor muziek (en dans) hebben ze in Curašao?
Antillianen zijn vrolijk, muzikaal en dansen graag. Ze dansen vooral de salsa, rumba en de merengue. De vrouwen dragen lange, zwierige jurken, ook wordt er vaak muziek gemaakt op lege olievaten, die geven namelijk speciale klanken. Een voorbeeld van een muziekstijl is tamb˙, die ontstaan is in de slavengemeenschappen. De tamb˙ vormde een prettige onderbreking tijdens het loodzware werk op de velden en werd een belangrijk cultureel element van een volk dat onderdrukt werd. De basisinstrumenten van de tamb˙ zijn de trommel (ook wel bekend als tamb˙) en de chapi (hak); beide slaginstrumenten worden gebruikt in een ingewikkeld ritmisch patroon. De teksten werden vroeger meestal door de vrouwen gezongen, maar tegenwoordig zijn er ook veel mannelijke tamb˙ zangers. Openbare tamb˙-feesten worden vaak gehouden bij snackbars aan de kant van de weg in december en januari (volgens een regel die de regering heeft ingesteld mogen de tamb˙-feesten alleen in deze maanden plaatsvinden).
Er wordt elk jaar Carnaval gevierd in Willemstad. Die feesten zijn kleurig en feestelijk. Ze dragen prachtige kostuums en gaan dansend en zingend de straten door. Bij ons in Limburg duurt Carnaval maar een paar dagen, maar op Curašao neemt Carnaval een hele maand in beslag. Je hebt dan allerlei parades, iedere dag wel ÚÚn. Zo is er een kinderparade, een tienerparade en een grote parade. Carnaval is dan ook zeker het mooiste feest van Curašao.

Nog wat weetjes

Eten
Het eten op Curašao lijkt veel op de Zuid-Amerikaanse keuken, met vis als terugkerende specialiteit. Een typisch gerecht is de keshi yenß; een uitgehold ronde kaas gevuld met vlees of vis. Nog een voorbeeld is Pasteetjie. Dat is een halfmaanvormig gerecht van bladerdeeg. Daar zit kaas of gehakt in.

Kleding
Antillianen dragen altijd zomerse kleding, want het is eigenlijk altijd warm op Curašao. Geen kleding zoals toeristen dragen, want die willen graag bruin worden, maar dat hoeven de Antillianen natuurlijk niet. Nog iets bijzonders is dat ze met oud & nieuw geel ondergoed dragen, want brengt voorspoed en geluk in het nieuwe jaar.

Conclusie
In dit onderzoek naar Curašao heb ik de indruk gekregen dat Curašao vrolijk is. Het is ontstaan doordat allerlei volkeren zich er hebben gevestigd. Daaruit is weer de taal ontstaan. Er wonen nu nog veel Nederlanders. Op scholen wordt goed lesgegeven, in allerlei vakken. De Antillianen houden ook van feesten.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6069

reacties

Ik vind je werkstuk vet mooi!
door Stacey (reageren) op 27 september 2006 om 9:06
hey, ik vindt je werkstuk heel master, maar Keshi yena is echt niet een curacaose specialiteit er zijn heel veel andere en lekkere. De tambu feesten worden seu genoemt en is eingelijke een oogst feest waar mensen vieren dat ze weer oogst hebben of te eten het komt uit de tijd van de slavernij. Ik hoop dat het de bedoeling was om het zo kort mogelijk te houden want er is veel meer te vertellen over de dans en muziek van Curacao. Er zijn heel veel verschillende dansen en er is verschil in muziek. (Ik weet het want ik woon er en ik speel de muziek) groetjes cindy
door cindy (reageren) op 18 september 2007 om 3:03
het was heel erg goed gedaan en ik heb er veel aan gehad echt bedankt fleurxxx
door zul je wel willen weten he (reageren) op 25 september 2007 om 17:56
Curacao had in 2007 137.094 inwoners en geen 152.000. Zie: http://www.cbs.an/population/population_b2.asp
door Gisella de Groot (reageren) op 9 december 2007 om 14:00
Ik ben een curacaoenaar en ik vind dat de informatie bij eten niet klopt . Typisch eten van Curacao is Yambo met funchi, tutu, banana stoba, sopi yuana, bonchi kora. Er zijn nog veel meer. Wat ik ook erbij wil zeggen is dat wij ook typische lekernijen hebben bv panseiku, kokada, ko'i lechi, leter, enz. Ik zou graag willen dat men deze informatie verbeteren, keshi yena en pastechi is een pasapalo (weet niet hoe ik het in nederlands moet zeggen, maar de naam is gederiveert van spaans, google it)
door Jenevre Gumbs (reageren) op 4 december 2008 om 18:33
het is een heel erg leuk werkstuk!!!
door jolijne (reageren) op 2 januari 2011 om 18:42
in de tekst staan dinge die niet allemaal kloppe maar voor de rest top xd geintje ziet er mooi uit
door kaj (reageren) op 17 maart 2011 om 14:49
tja ik ben zelf Antilliaans en ik ben 14 zit in de 3e en ik vindt het wel goed maar niet fantastisch. wel leuk hoor.
door Liito (reageren) op 5 oktober 2011 om 18:33
het is eg leuk
door lina (reageren) op 18 maart 2012 om 14:51
leuk
door venaty (reageren) op 13 november 2012 om 11:06
Ik snap het niet zo goed naar het zal wel goed zijn volgens je jufvrouw
door prescious (reageren) op 4 november 2014 om 18:33
okee maar je heb gewoon uit internet gehaald
door thansha (reageren) op 16 maart 2016 om 17:49
@thansha: het is op internet slimmerd
door sint (reageren) op 19 februari 2017 om 10:10
je werkstuk is erg mooi en goed maar je kunt paar dingen wel wat uitgebreider vertellen ( bijvoorbeeld over het eten, de slavernij en het muziek ) maar ondanks dat is het een super werkstuk ik heb er veel van geleerd
door sara (reageren) op 22 april 2016 om 13:31
geachte mevrouw of heer ik heb een vraag? ik woon all 20 jaar hier in Nederland ik probeer mijn Nederland te verbeter maar ze weiger mij zeg me ik moet ga werken maar hoe kan ik dit Nederland taal goed beheersen zonder diploma breek mij rug hier all goeie ideeen EN UITVINDING kan ik niet uit voeren omdat ik heb geen school afgemaakt maar dat wil ik maar ze stop me altijd in een HOEK hoe morgen geen school geen werk dan word ik alleen dief nu heb ik zelf paar kruiden plant jerba die hole geplant thuis hier in Nederland 150 PLANTJES maar geen school geen winkel opleiding dan moet ik die jerba nan die hole op straat verkopen als je zeg dat er zij egt mensen die zwarte mensen onder hou kijk nan mij ik wil als goed proberen maar 0 help DANK U
door humphery (reageren) op 2 juni 2018 om 23:32

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer