Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hip- Hop PTA

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vwo | 2237 woorden
  • 31 oktober 2007
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
20 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
HIP HOP
[CKV PRW]

1. Rap is rijmend praten over het ritme van een beat.
2. Hiphop is een cultuur, een levensstijl voor een groep mensen die zich identificeren met vier grondbeginselen:
· Rap
· Breakdancing
· DJ en
· Graffiti

Om te beginnen een inventarisatie van belangrijkste muzikale stromingen die uiteindelijk tot hiphop hebben geleid.

Aansluitend een schets van de wereld die hiphop heet, met daarin de ontstaansgeschiedenis van de hiphopcultuur en de impact die deze cultuur heeft op andere gebieden als film, mode en het “zwarte bewustzijn”


HET BEGIN
Afrika à Amerika

In die Afrikaanse cultuur draait het om vier elementen:
· religie,

· taal,
· dans,
· muziek.
Het hele leven van de Afrikaan vult zich met rituelen. Rituelen die te maken hebben met het leven, de dood, angsten, verlangens…
En dit alles geuit in taal, dans en muziek

De drum heeft daarbij in Afrika een belangrijke functie. Het is een religieus instrument. Maar ook
Naast de belangrijke rituele functie die muziek speelt in de Afrikaanse cultuur, is er nog een ander typisch - met name West-Afrikaanse gebruik - dat zich via een omweg ook later in hiphop voordoet.

Toast: verhalende gedichten die vooral door mannen onder elkaar verteld worden om elkaar af te troeven. Vol met grootspraak en gewelddadige, obscene vrouwonvriendelijke teksten.
(Een van dat soort gedichten is bijvoorbeeld de Signifying Monkey, waarin een aap en een leeuw de hoofdrol spelen. De aap daagt de leeuw uit en overwint hem omdat hij zo rap van tong is…)
Griotten: professionele lofzangers die gespecialiseerd zijn in het zingen van liederen om mensen af te kraken (ruzies op te lossen).

De Afrikanen die tijdens de slavernij in Amerika en in het Caribische gebied terechtkwamen, namen natuurlijk hun eigen specifieke cultuur mee. Hun religieuze instrument, de drum, werd verboden. De slavenhouders waren bang dat ze via de drum met elkaar konden communiceren.


De drum was dan weliswaar verboden, maar de Afrikaanse ziel bleef natuurlijk gewoon bestaan. Het principe van communiceren via een drum werd omgedraaid.
Met behulp van stem en zang werden drums en geluidseffecten geïmiteerd.
De voorloper van sampling en beatboxen…

Tijdens de gedwongen werkzaamheden die de slaven moesten uitvoeren, zongen ze liederen om het werk te verlichten. Door gezamenlijk in een ritme te werken raakten ze elkaar ook niet met hun bijl of hamer.
Hetzelfde principe zie je trouwens in kinderliedjes, instructieliederen in het leger of in dansinstructie video’s.

Ook in gevangenissen moesten (meestal) zwarte gevangenen gedwongen arbeid verrichten
In de blues, die ook uit deze Afrikaanse roots ontstaat, komen deze principes terug, Je ziet bijvoorbeeld de beurtzang (om de beurt zingen, waarin de een op de ander reageert), en het afwisselen van zang en gesproken woord.
Vooral dit laatste komt ook terug in de gospel kerkceremonies waar voorganger en kerkpubliek een samenspel hebben tijdens de dienst.
Dit principe komt voort uit het feit dat het in Afrikaanse cultuur onbeleefd is om zwijgend, zonder reactie een verhaal aan te horen.

GOSPEL, SOUL, BLACK POETRY

Het overdreven en opzwepende stemgeluid van de voorganger in de kerk. Eerst alleen en daarna een andere opname van een priester samen met de leden van z’n parochie. Hier is al duidelijk sprake van een Master of Ceremony: een MC, zoals we dat nu noemen..

Het gemak waarmee gesproken woord en muziek in elkaar overgaan, loopt door de hele Afro-Amerikaanse traditie. Maar dit wordt pas echt duidelijk als je luistert naar de vaak spiritueel getinte soul. Veel van de soulzangers kwamen dan ook rechtstreeks uit het kerkkoor. De muziek is opgebouwd uit een ingetogen intro met veel priesterachtig gesproken woord en werkt naar een uiteindelijke climax toe


Diezelfde traditie van de orerende priester, met z’n typische zangerige geluid, komt terug in de speeches van de grote Afro-Amerikaanse politieke leiders als Malcolm X en Martin Luther King.

Het sociale klimaat van Amerika in de jaren ’60, vol tegenstellingen tussen zwart en blank, en het racisme waar Martin Luther King en Malcolm X elk op hun manier een einde aan probeerde te maken, was voor de zogenaamde urban poets aanleiding om hun vaak politiek subversieve, gezagsondermijnende teksten en onderwerpen naar buiten te brengen.

De zogenaamde Black Poetry met als begeleiding wat conga’s of een jazztrio.


JAZZ MUZIEK & SCAT

Jive Talking:
· scat (onzin woorden verzinnen die rijmen met de laatste lettergreep van een woord)
· slang (gewoon wat in het rond schelden)
· toast (verhalende gedichten die vooral door mannen onder elkaar verteld worden om elkaar af te troeven. Vol met grootspraak en gewelddadige, obscene vrouwonvriendelijke teksten.)

De Jive is een, voor blanken, vaak niet te begrijpen soort geheimtaal. Het werd allemaal nog onduidelijker toen er door lettergrepen samen te voegen abstracte klanken werden gebruikt, de zogenaamde Nonsence Syllables.

Een goed voorbeeld waarin de imitatie en improviserende mogelijkheden van de menselijke stem gebruikt kunnen worden in een jazzstandard is te horen in Parkers Mood door scatzanger Eddie Jefferson

Het nummer Parkers Mood van Charlie Parker, afwisselend door Parker zelf en in een versie van scatzanger Eddie Jefferson.


DE DUB

Dub-effect: echo-effecten en het weghalen en weer toevoegen van de baspartij of de drums

De dub-producers maakten hun eigen versies van bestaand materiaal, voorzien van hun eigen handtekening.

Tijdens de Jamaicaanse dancehall feesten werden deze dubs gedraaid op een Sound System; een muur van metershoge versterkers en boxen.

De dubplaten werden live voorzien van tekst. Dit werd gedaan door de zogenaamde Deejays (niet te verwarren met de bij ons bekende diskjockey of dj)

Master of Ceremony : een vocalist die de muziek voorziet van rijmende teksten om het puibliek op te zwepen.

De dub vocalisten haalden hun inspiratie voor een gedeelte uit de Jive talk van zwarte Amerikaanse radiostations, die ze op Jamaica konden ontvangen.

Eind jaren ’60 krijgt de hele wereld te maken met maatschappelijke en politieke veranderingen. Van grote invloed op de muziek- en jongerencultuur waren de seksuele revolutie en de Vietnam oorlog.
De basis voor de hiphop: Clive Cambell alias Kool Herc, Joseph Sadler alias Grandmaster Flash en Africa Bambaataa.


1973 : THE BREAK

Kool Herc draait in dat jaar 1973 voor het eerst zijn platen op het verjaardagsfeestje van z’n zusje. Aanvankelijk draait hij veel reggae uit zijn thuisland Jamaica. Maar dat slaat niet echt aan.
Gemodelleerd naar de manier hoe er op Jamaica een feestje wordt gegeven, heeft Kool Herc een enorme muur van versterkers en boxen opgebouwd (zijn herculoids).


Als hij merkt dat de feestgangers de obscure funkplaten uit zijn collectie veel leuker vinden, past hij zijn stijl aan. Hij merkt dat vooral ‘The break’ populair is.

‘The break’ is het gedeelte waar alle instrumenten behalve de drums stoppen met spelen.
Door die break van twee versies van dezelfde plaat achter elkaar te draaien kon hij het populairste stuk langer maken. De meest bekende plaat waar hij dit mee deed was Apache van de Jamaicaanse discogroep ‘the Incredible Bongo Band’.
Het werd Herc’s signatuurplaat en later een hiphop anthem.
De stijl van Kool Herc was totaal vernieuwend, maar zijn techniek liet te wensen over. De overgang van de ene naar de andere plaat liep niet ritmisch in elkaar over. Een doorn in het oog voor Joseph Sadler, later bekend als Grandmaster Flash.
Flash sluit zich op in zijn kamer en komt na een paar maanden met een oplossing. Door zijn technische achtergrond kan hij zijn mixer zo aanpassen, dat het mogelijk is om terwijl de ene plaat loopt, de andere van tevoren af te luisteren en zo het goede punt op te zoeken om de overgang te maken. Op zich bestond dit principe al op professionele mixers, maar die waren veel te duur.

Tenslotte Africa Bambaataa: voormalig bendeleider van de Black Spades. Na de ondergang van de bendes in The Bronx, richtte hij een idealistische organisatie op; de Zulu Nation. De Zulu Nation is toegewijd aan vrede en overleving en heeft zich uiteindelijk ontwikkeld tot een internationale organisatie. Naast leider van de Zulu Nation is Bambaataa ook DJ.

Kool Herc was de uitvinder van het krachtigste geluidssysteem, Grandmaster Flash de technicus die streefde naar de perfecte overgang en Bambaataa was de beeldenstormer die door alle gebaande paden heen brak met zijn elektrische manier van draaien (van de Rolling Stones tot de tienerband The Monkees).
Voor alle drie geldt echter dat ze vooral gebruik maakten van de breaks in funkplaten.

Zo zijn ze verantwoordelijk voor wat hiphop in essentie is: het losweken van muziek uit de originele context en de losse ingrediënten samenvoegen, zodat er iets ontstaat dat de som der delen overstijgt.

Graffiti: hoewel de eerste graffiti al in 1967 in Philladelphia getagd werd, kreeg het fenomeen pas echt bekendheid rond 1971 in New York.


THE RAP als element van de HIPHOP
De rol van de rapper werd naarmate de tijd vorderde steeds groter. De rapper stond voor op het podium en uiteindelijk betekende dit, dat hij belangrijker werd dan de DJ. Eerst was er één rapper op het podium, maar later werden dat er vaak meer. Er worden leuke danspasjes toegevoegd voor nog meer show en de raps zelf worden ingewikkelder.
Nog even ter herinnering de 4 elementen van hiphop:
DJ-ing, rap, graffiti en breakdance.
Rap en DJ-ing zijn de bekendste van de vier elementen in de hedendaagse popcultuur. Maar voor die andere twee, graffiti en breakdancing, geldt dat ze begin jaren ’80 een cross-over doormaakten naar de meer ‘highbrow’ cultuur van de wereld van respectievelijk moderne kunst en moderne dans.
En dan is er in 1979 opeens de hit Rappers Delight van een onbekend trio de Suger Hill Gang. Ze komen niet uit The Bronx en hebben geen enkele credit in de hiphopgemeenschap. Maar ze hebben wel een plaat die ook nog een hit wordt.
De eerste echte grote hiphop hit!
Maar Rappers Delight is zeer zeker niet de eerste rap op plaat: enkele maanden voor deze release komt de Personality Jock uit van de Fatback Band met daarop een rap. En nog eerder, in 1978, zet producer Paul Winley zijn dochter Tanya in de studio en neemt met haarde Vicious Rap op, dat uitkomt op zijn obscure Winley Records.

ELECTRO; EEN NIEUWE SOUND
De eerste rapplaten worden met behulp van een studioband (bas, drum en gitaar) opgenomen. De opnamekwaliteit, maar ook die van de rappers in kwestie laat veel te wensen over. Het is dan ook moeilijk om in die eerste golf van de nieuwe rapmuziek het kaf van het koren te scheiden.
Hiphop betekende escapisme, een manier om je los te maken van de werkelijkheid.

De invloed van science fiction videogames, die in het begin van de jaren ’80 opkwamen, en de karatefilms van Bruce Lee, hadden diezelfde escapistische betekenis voor de jongeren in de achterstandswijken van New York.
Grandmaster Flash ontleende bijvoorbeeld zijn titel Grandmaster aan de karatefilm. De soundtrack van science fiction videogames, gekoppeld aan de technische ontwikkeling van drumcomputers en synthesizers, zorgden voor de nieuwe sound; Electro.

Kraftwerk. Op zich een grappig gegeven, vier Duitsers, die met hun robotmuziek en performance worden geïntegreerd in een cultuur die gebaseerd is op Afrikaanse ritmes. Ook hier zie je weer de kracht van de hiphop: de losse ingrediënten die met hun eigen context worden gemixt en die samenwerking (synergie) tot stand brengen.

THE MESSAGE

Messagerap: rap met een boodschap. (Bijv: The Message van Grandmaster Flash en The Furious Five)
Freestyle Rap: geïmproviseerde rap, die vaak de huidige situatie van de rapper aangeeft.
Battle Rap: het elkaar bevechten of afkraken met woorden. Proberen je tegenstander met de mond vol tanden te laten staan.

Rap moest ergens over gaan.

GOLDEN AGE OF HIPHOP

Run DMC is vooral bekend geworden omdat ze de rockers van Aerosmith, na een dip door drank- en drugsgebruik, er weer bovenop hebben geholpen met de hit Walk This Way.
Ze waren de eerste rapgroep die een volledig hiphop album produceerden. De inmiddels al geïnteresseerde grote internationale platenlabels waren er nu echt van overtuigd dat hiphop geen kortstondige rage was.
De financiële impuls betekende een enorme boost voor de hiphop producers. Nog een beetje geholpen door het goedkoper worden van de sampler leverde het voor hiphop de zogenaamde ‘Golden Age’ op.


De Jungle Brothers, De La Soul, EPMD, The Beastie Boys en Public Enemy zijn een aantal van de hiphopsterren die floreerden tijdens de zogenaamde ‘Golden Age’. Naast de op elkaar rijmende zinnen werd het rappen een kunstvorm vol met symboliek, alliteratie en zeggingskracht.
Vooral Public Enemy met zijn politieke ‘Black Panther boodschap’ springt enorm in het oog.

GANGSTA RAP

o Gaan over de dagelijkse beslommeringen van de gangster:
· Wiet roken
· Drinken
· Rondhangen op de veranda van een huis
· Seks met bitches en ho’s
· Driveby shootings
· Gescheld met name op politie en andere autoriteiten)
o Hoogtepunt: tussen ’87 en ‘92
· Begin jaren ’80: er wordt gerapt over hotels, limo’s en vliegtuigen. Meer een uiting van een wens dan het slechte leven van een gangster.
· Begin jaren ’90: rappers beschrijven hun echte leven (glamour&rijkdom)
Why hiphop sucks in ´96 van DJ Shadow.
En het antwoord op die vraag is wel duidelijk: It’s the money..

TURNTABLE-ISM EN SCRATCH

Turntableïsm

· begon midden jaren ‘90
· cutting
· scratchen
· spinnen
· juggling (afwisselen van beats van 2 platen)

Scratch: toevallige ontdekking.

Rock Steady Crew is een hiphop groep opgericht in New York in 1977. Ze werden bekend met het populariseren van breakdance. De naam Rock Steady werd bedacht omdat hiphop en breakdance niet dood mocht gaan.
Leden (o.a.):
· Jimmy D
· Jojo
· Mr. Freeze
· Frosty Freeze
· Crazy Legs
· Ken Swift
· EZ Roc
· Flo Master
· Super Dave
· Orko
· Steel Yeal

Floormasters: in principe het tegenovergestelde van RSC. Ze zagen RSC op televisie en dachten dat ze het veel beter konden. Later veranderden ze hun naam in The New York Breakers.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.