Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Berlijnse Muur

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 949 woorden
  • 8 maart 2004
  • 202 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
202 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
1 De geschiedenis van voor de muur De geschiedenis begint al ver voor 13 augustus 1961 toen de muur werd gebouwd. Op 7 mei 1945 kwam er een eind aan de 2e wereld oorlog. Duitsland kreeg al meteen de rekening gepresenteerd. Al voor het einde van de oorlog waren daarover door de toekomstige overwinnaars van de oorlog (de bondgenoten Amerika, Rusland, Engeland en Frankrijk) afspraken gemaakt. ’t Gebied ten oosten van de oder en Leisse kwam onder Pools en Russisch bestuur. De Duitsers werden verdreven. De rest van Duitsland werd in 4 geallieerde bezettingszones verdeeld. In het door de oorlog grotendeels verwoeste hoofdstad Berlijn gebeurde hetzelfde. De achterliggende gedachte was daar een verdeeld Duitsland nooit in staat zou zijn om nog eens een oorlog te beginnen, het zou daarvoor te zwak zijn. Het was niet de bedoeling om Duitsland voorgoed te delen, maar oost en west wilde allebei een van fascisme bevrijd en gezuiverd democraties Duitsland opbouwen. Dus niet 1 leider maar het volk beslist en is gelijk. De Russen zagen de vorming van een communistisch Duitsland als ideaal, maar de westerse geallieerde wilde een parlementaire democratie. De Sovjets begonnen hun bezettingszone steeds meer te isoleren, in 1946 was Duitsland zoneklaar. Een definitieve deling van beide Duitslanden zou niet meer lang op zich laten wachten. In juni 1948 zette de russen blokkades langs alle door de Sovjets bezette wegen en spoorverbindingen. Op 12 mei 1949 gaven ze de blokkades al weer op. Kort daarop werd het stadsbestuur gesplitst. Oost- Berlijn kreeg een communistische raad. Terwijl het westen Duitsland weer probeerde te herenigen. De Sovjets riepen begin oktober 1949 hun bezettingzone uit tot de Duitse Democratische Republiek. 2 Wie waren er aan de macht In West- Duitsland waren de geallieerde aan de macht, (dat zijn de landen Engeland, Amerika en Frankrijk). Chroesjtsjov was aan de macht in het oosten (dat was een communistische man uit Rusland).
3. hoofdpersonen Wat was de reactie van de Duitse bevolking? Opwinding en verontwaardiging creëerden de stemming in het Westen, toen het nieuws, dat er een muur werd gebouwd tussen Oost- en West-Berlijn, bekend werd gemaakt. De burgemeester van Berlijn, Willy Brandt, bekeek op zondagmorgen de muur. Nu konden degenen die familie hadden in het oostelijke deel van Berlijn daar geen kontact meer mee leggen want 70% van de West-Berlijners had familie in het oosten. Met de overlevingskansen van West-Berlijn leek stond het er niet goed voor, dit kwam onder andere door de Oost-Berlijners die niet meer konden inkopen in West-Berlijn. Niet dat ze zoveel geld uitgaven, maar alles bij elkaar leverde het West-Berlijn veel geld op. Op 1 mei 1962 kwamen honderdduizenden West-Berlijners naar het plein voor het gebouw van de voormalige 'Rijksdag' om er te demonstreren tegen de muur met de leuze: 'Vrijheid kent geen muur'. Onder de sprekers was de burgemeester Williy Brandt. Wat vond het oostelijke deel van Berlijn van de muur. Anders was de stemming in het oostelijke deel van de stad, daar klonk het overwinningsgejuich uit de luidsprekers en daar dreunde de marsmuziek. Soldaten en arbeiders werden geïnterviewd en de ene propagandaspreker na de andere sprak zijn instemming uit over de oprichting van de 'antifascistische beveiligingsmuur'. Maar ook hier had de bevolking angst voor een oorlog. De Oost-Berlijners realiseerden zich snel dat de situatie hopeloos was, niet de West-Berlijners, maar zijzélf waren opgesloten. Door dit idee bracht probeerden veel mensen nog snel de grens over te vluchten naar het westelijke deel. Westerse zones Russische zone
Vrije verkiezingen Schijnverkiezingen
Parlementaire democratie Volksdemocratie (dus o.l.v. communisten) Vrije markt economie: kapitalisme Geleide economie: communisme
Financiele steun (vooral vanuit de VS) Duitse herstelbetalingen als enige inkomsten
Nikita Chroesjtsjov
Chroesjtsjov was sovjet-leider in de SU. Hij was ook degenen die het voor het zeggen had over het “stuk” Berlijn wat van de SU was. Hij kwam met het idee om een muur te bouwen, hij zei: (nikki) Ik weet dat de Muur een bijzonder nare zaak is. Hij zal in de toekomst wel weer verdwijnen, maar dat kan pas nadat de oorzaken van de bouw verdwenen zijn. Wat had ik anders moeten doen. In juli verlieten ruim 30.000 mensen, en nota bene de beste, de meest ondernemende, de DDR. Men kan gemakkelijk uitrekenen wanneer de Oost-Duitse economie ingestort zou zijn als we niets gedaan hadden tegen deze massale vlucht. Ik wil niet verhelen dat ik degene was die de bouw van de Muur heeft bevolen. 4 Waarom is de muur gebouwd De muur is gebouwd om Berlijn te scheiden in 2 stukken met een andere politiek. Rusland was communistisch en de geallieerde democratisch. Zo konden ze geen overeenstemming krijgen. In november 1958 stelt Chroesjtsjov de westerse geallieerde het Berlijn ultimatum. Hij eiste een vrije en neutrale stad. De muur door Berlijn was 45 km lang en werd op 13 augustus 1961 in 1 nacht gebouwd. 5 wat waren de gevolgen Veel mensen raakten hun baan kwijt want 60.000 Oost- Berlijners werkten in West- Berlijn en 13.000 West- Berlijners werkten in het oostelijke deel. Oost- Berlijn kwam achter met hun modernisatie. Er was een steeds slechtere economie. Er was dus geen geld voor huizenbouw, industrie, wegen enz. Alles raakte verouderd.
6 De val van de muur en de gevolgen daarvan 9 november 1989 is de dag van de val van de muur, eigenlijk is de val van de muur een politieke verspreking geweest. Een politicus versprak zich in een politiek debat: hij zei dat iedereen vrij was om te reizen. Een andere politicus vroeg of dat voor iedereen gold en wanneer dat inging. Hij zei dat hem dat niks uit maakte, zo kwam het dat iedereen massaal naar het westen ging. Op 31 augustus 1990 werd in het paleis “unter die linde” een overeenkomst getekend door de regering van de Bundes Republiek Duitsland en de vrij gekozen regering van de DDR (Duitse Democratische Republiek). 3 oktober wordt de dag van de Duitse eenheid genoemd.

REACTIES

E.

E.

mooi

13 jaar geleden

N.

N.

HAHA! Dit is gewoon van de Engelse Wikipedia gehaald...
Zeer professioneel werktstuk voor iemand van 3VWO. Je zou beter moeten weten...

12 jaar geleden

L.

L.

Veel spellingsfouten!

9 jaar geleden

A.

A.

val van de muur mocht iets langer

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.