Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Am kürzeren Ende der Sonnenallee door Thomas Brussig

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Am kürzeren Ende der Sonnenallee
Shadow
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas havo | 2868 woorden
  • 25 mei 2017
  • 252 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
252 keer beoordeeld

Boekcover Am kürzeren Ende der Sonnenallee
Shadow
Am kürzeren Ende der Sonnenallee door Thomas Brussig
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting Am kürzeren Ende der Sonnenallee (easy reader versie)

Kapitel 1 samenvatting:

Micha Kuppisch woont in de Sonnenallee. Hij denkt dat dat Churchill zijn fout is, zijn theorie: Stalin wilde niet de volledige straat aan de Amerikanen geven omdat hij de naam Sonnenallee zo mooi vond. Stalin en Truman kregen er ruzie over, Churchill ging de beslissing nemen. Hij merkte dat zijn sigaar uit was, en Stalin gaf hem nieuw vuur. Churchill wilde Stalin daarvoor bedanken en deed dat in de vorm van het geven van 60 meter van de Sonnenallee aan Stalin. Micha’s vrienden dragen dezelfde kleding, luisteren dezelfde muziek en vinden hetzelfde meisje leuk.

Kapitel 2 samenvatting:

Micha en zijn vrienden gaan naar de speelplaats met verboden muziek. De ABV(wijkagent) komt, ze praten zich eruit. De ABV neemt hun radio in beslag.

Kapitel 3 samenvatting:

Micha vertelt over zijn liefde voor Miriam. Haar verhouding met mannen is niet duidelijk. Ze is wel vaak op een motor gezien.

Kapitel 4 samenvatting:

Mario had een A aan ‘Vorhut’ toegevoegd, Micha nam de schuld op zich omdat Mario anders niet kon studeren. Hij moest een diskussionsbeitrage doen. Op de schooldisco danste Miriam met iemand uit West-Berlijn. Zij moest ook een diskussionbeitrage doen.

Kapitel 5 samenvatting:

De ontmoeting tussen Micha en Miriam vond achter het podium plaats in het donker. Miriam vroeg wat Micha verkeerd had gedaan. Miriam vertelt dat ze in het Westen anders kussen. Ze wilde het graag iemand laten zien. Miriam werd op dat moment naar het podium geroepen. Miriam zag Micha’s teleurgestelde gezicht en zei: “ooit zal ik het je laten zien!” Miriam zegt op het podium dat ze haar vriend trouw zal blijven als hij voor 3 jaar het leger in moet, maar Micha ziet dat Miriam haar vingers gekruist heeft. Micha zijn toespraak ging heel goed omdat hij enthousiast was over het bijna-kus-moment van Miriam. Hij zei dat de ideeën van de theoretici uit liefde voorkwamen. Micha vertelt Miriam dat hij zag dat Miriam haar vingers gekruist had, Miriam zegt dat ze dan nu een geheim hebben. Miriam verdween vervolgens achterop de motor.

Kapitel 6 samenvatting:

Micha’s moeder heet Doris. Hij heeft een broer en een zus, Bernd en Sabine. Bernd zit in het leger. Bernd was jarig op 29 Februari, hij werd nooit uitgenodigd om bij het leger te komen, Frau Kuppisch vond het te riskant het vond dat hij zich toch bij het leger moest aanmelden. Micha’s vader is treinconducteur en heeft onregelmatige werktijden. Daarom weet Micha vaak niet wanneer Micha’s vader vrije tijd heeft. Sabine heeft voortdurend een nieuwe ‘vaste’ vriend. Onkel Heinz is Micha’s oom. Micha’s vader las de Berliner Zeitung (veel lokaal nieuws), dus niet de Neue Deutschland (krant van de Partij). Micha’s moeder kwam erachter dat in alle kranten in principe hetzelfde stond als in ND, maar in ND stond het een dag eerder. Ze wilde haar man overtuigen om ND te gaan lezen, lukte niet. Micha’s vader denkt dat de buurman bij de Stasi zit, hij heeft een telefoon. Hij wil een klacht tegen hem indienen.

Kapitel 7 samenvatting:

Heinz woont op het lange eind van de Sonnenallee. Heinz smokkelt chocolade en gummibeertjes mee. Heinz vindt het huis een ‘Toddeszelle’ omdat het asbest bevat waar je longkanker van kan krijgen. In de krant staat dat na je 15 jaar contact met asbest longkanker krijgt. Micha’s vader wil er een klacht voor indienen, maar zijn moeder zegt dat hij voorzichtig moet doen want ze gaan Micha nooit in moskou laten studeren als ze maar blijven klagen. Micha wilde dit niet graag. Micha en Mario vonden het leuk om als er een toeristenbus kwam, er achteraan te rennen en “Honger, Honger!” te roepen.

Kapitel 8 samenvatting

In ruil voor een auto had Micha van Miriam's kleine broertje de informatie gekregen dat Miriam zich had aangemeld bij een dansschool. Hij was zo dom geweest om dat ook tegen zijn vrienden te vertellen, die zich vervolgens ook aangemeld hadden. In eerste instantie wilde Micha zich niet aanmelden omdat hij niet kon dansen, maar als hij zich zou aanmelden zou dat wel betekenen dat hij heel dicht bij Miriam kon zijn, dus meldde hij zich toch aan. Hij moest van zijn moeder in pak gaan. Het lukte hem om Miriam voor de eerste dans als danspartner te krijgen. Micha merkte alleen dat hij écht niet kon dansen, hij trapte telkens op Miriam haar voeten. Bij de dans moest je in een rij steeds van partner wisselen. Micha kreeg het idee om het aantal platen die gespeeld werden te tellen, en ook het aantal meisjes tellen. Hierdoor wist hij met welk meisje hij moest beginnen met dansen, om zijn laatste dans met Miriam te kunnen dansen. De meisjes voor Miriam kon hij dan als oefenmateriaal gebruiken. ZIjn plan slaagde, Miriam vroeg zelfs of hij met haar naar het schoolfeest (Abschlussball) wilde.

Kapitel 9 samenvatting

Wuschel ging niet naar de dansschool, zijn enige interesse was muziek van de Rolling Stones. Hij wilde de dubbelplaat Exile on Main Street bemachtigen, hij had het adres van een hippie die de plaat had. De hippie had de plaat al uitgewisseld met ene Bergmann. Bergmann vreesde voor huisdoorzoekingen, dus had hij de plaat in een onschuldig platen omhulsel gedaan (van het Sovjetleger). Toen Bergmann in zijn vakantie niet naar huis mocht, en zijn vriendin op hem aan het wachten was met wijn, was ze zo gefrustreerd dat ze de Sovtjetleger-plaat kapot sloeg en zich door haar tranen heen niet realiseerde wat eigenlijk de inhoud was van die omslag. Wuschel was verdrietig door dit nieuws.

Micha had geen westerse platen want oom Heinz was altijd te bang om ze mee te smokkelen. Als Heinz bij de grensovergang is denkt hij dat hij gearresteerd wordt omdat hij zo vaak de grens overgaat, maar de grensbewaker vertelt hem juist dat hij denkt dat Heinz echt van het land houdt. De grensbewaker laat zien dat hij stiekem een westerse radio heeft en dat die radio veel te gecompliceerd is, dat de oosterse radio veel beter is.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Kapitel 10 samenvatting

Frau Kuppisch maakt zich 20 jaar ouder met make-up omdat zij het paspoort van Helene Rumpel gevonden heeft. Daarmee zou ze naar het westen kunnen, alleen is Helene 20 jaar ouder dan haar. Op een avond wil ze naar het westen gaan, maar ze doet het toch niet omdat ze zich niet als een west-persoon voelt. Heinz kwam weer op bezoek en bracht onder zijn pak nog een pak mee voor Micha, voor zijn schoolfeest. Op het schoolfeest danst Micha met Miriam, maar uitgerekend bij de Tango, die Micha nu het beste kan, hoort hij het geluid van een motor en gaat Miriam weg. Een paar dagen later vindt Micha een brief in zijn postvak zonder naam of afzender, maar wel met hartjes. Micha nam de brief mee naar huis, maar waait uit zijn hand. Hij komt de ABV tegen, die zijn paspoort moet checken. De brief belandt in de Todesstreifen.

Kapitel 11 samenvatting

Micha wilde niet aan Miriam vragen of de brief afkomstig was van haar, want dan zou hij moeten toegeven dat de brief in de Todesstreifen lag en dat was belachelijk en ook een belediging. Als dan zou blijken dat de brief niet van Miriam was zou het nog belachelijker zijn. Mario en Micha gingen hengelen naar de brief met een hengel en een spiegel. Aan de hengel hadden ze een gummetje vastgemaakt met lijm. Micha was moe en hengelde twee keer een plastic tasje op.

Kapitel 12 samenvatting

Mario en Micha moesten drie weken later bij de schooldirecteur komen, ze wisten niet waarom. Daar aangekomen zat er iemand die zij niet kenden. De schooldirecteur zat in een west-tijdschrift te bladeren. De vreemde zei dat dat bij de plichten van een secretaresse van de SED hoort. Mario zei dat dat de harde kanten zijn van een mooi beroep. Mario zei dat eigenlijk als grapje, maar dat hadden ze niet door. Er werd een krant gepresenteerd aan Micha en Mario met een foto van hun en als kop “Die Not im Osten - wie lange hält das Volk noch still?” Micha redde zich eruit door te zeggen dat het Westen blijkbaar die leugen nodig had als propaganda.

Mario verpestte het toen voor zichzelf opdat hij zei: “de honger naar vrijheid is groter dan de honger naar brood”. Hij noemde alle illegale woorden (mensenrechten, vrijheid). Mario was gehersenspoeld door zijn vriendin die gelooft in het existentialisme (filosofische en literaire stroming die individuele vrijheid, verantwoordelijkheid en subjectiviteit vooropstelt). Mario werd van school gestuurd en Micha dacht dat voor Mario nu de mooiste tijd van zijn leven begon, hij kan zoveel slapen als hij wil, hij had een vriendin en niemand die regels voor hem opstelde.

Kapitel 13 samenvatting

Micha en Miriam namen vaak dezelfde weg naar school. Miriam vertelde hem dat ze de jongen op de motor niet meer zou zien want hij was voor 3 jaar in het leger gegaan.

Miriam zou in de vakantie naar het deel van het land gaan waar Micha vorig jaar geweest was en andersom. Op de avond van de laatste schooldag zei Micha tegen Miriam dat zij hem wat beloofd had. Miriam zei dat ze het ‘ooit’ gezegd had. Micha wil niet eeuwig wachten, maar Miriam vind dat hij dan iets heeft om naar uit te kijken. Micha vond dat hij volwassen moest worden om de kus te krijgen.

Op ‘pakjesavond’ kreeg de familie Kuppisch een telefoon. Ze waren er erg trots op maar ook een beetje bang voor omdat ze niet goed wisten hoe het werkte. Op een gegeven moment ging de telefoon en Miriam belde hen op. Micha kwam aan de telefoon maar zijn familie praatte er door heen dus hij hing maar weer op en ging snel, zonder jas, naar buiten naar de telefooncel om haar op te bellen. Miriam vroeg of hij kort op bezoek wilde komen, Micha rende uit de telefooncel maar liep tegen de ABV aan die zijn paspoort moest controleren, die zat nog in zijn jas. Het ging de ABV natuurlijk niet om hoe hij heette, maar omdat hij geen onder luitenant geworden is. Pas de volgende ochtend mocht Micha naar huis. De ABV en Micha staan dan weer quitte.

Kapitel 14 samenvatting

Micha had zijn eerste dag in het Rote Kloster. Ook zijn laatste dag. Hij was te laat. De scholieren en de directrice keken naar een poster van de schaakclub met een koning. De directrice was boos op de leerling die de poster had opgehangen, aangezien een boer evenveel betekent als een koning. Daarnaast zijn symbolische dingen van het christendom op die school ook verboden (de koning had een kruis). Aangezien Micha te laat was moest hij weg, hij ging naar huis. Zijn moeder was erg verdrietig aangezien ze van alles geprobeerd had om Micha in het Rote Kloster te krijgen om vervolgens in Rusland te kunnen studeren. (op alle feestdagen de vlag buiten hangen, ze had 2 gasten van de FDJ opgenomen, was lid geworden van de ouderengroep, had zich geabonneerd op de ND en ze had Heinz zn plastic tasjes omgedraaid zodat ze geen westers reclame zou maken). Zijn vader ging dit keer echt een aantekening maken. Na 2 weken was er antwoord en Micha zou terug mogen naar het Rote Kloster, maar Micha wilde het niet en maakte zichzelf slordig. Hij kauwde kauwgom, deed zijn haar door de war, en deed de bovenste drie knoopjes van zijn blouse open. Micha liep uiteindelijk weg uit het kamertje en uit de school. Zijn moeder was toch wel blij want fatsoenlijke ouders horen hun kind niet op zo’n school te doen.

Kapitel 15 samenvatting

Miriam had Micha genegeerd in de afgelopen weken aangezien hij niet was komen opdagen op hun afspraak. Miriam ging maar weer met westerse jongens afspreken. Elke week stond er een andere auto bij haar voor de deur. Miriam haar jongere broertje vertelde Micha dat het anders zat, het was steeds dezelfde jongen. Micha dacht dat hij de sjeik van Berlijn was. Hij was in werkelijkheid de parkeerwachter van een hotel. Als de gasten in het hotel waren, kon hij de auto gebruiken. 1 dag ging het mis, op een dag had hij een lamborghini meegenomen, maar hij had moeilijkheden bij de douane. In de kofferbak lagen vier machinegeweren. De auto was van de Maffia. Hierdoor werd hij natuurlijk verhoord door de Stasi, dagenlang. Hij werd vrijgelaten, maar de auto en de machinegeweren kreeg hij niet terug. Bij de grensovergang zag hij dat de maffia hem daar opwachtte. Hij was bang en keerde terug en vroeg of hij geen burger mocht worden van de DDR. De derde keer kwam hij huilend op zijn knieën en bedelde hij of hij inwoner mocht worden van de DDR. Het mocht, maar tussen hem en Miriam was het voorbij.

Miriam had Micha genegeerd in de afgelopen weken aangezien hij niet was komen opdagen op hun afspraak. Miriam ging maar weer met westerse jongens afspreken. Elke week stond er een andere auto bij haar voor de deur. Miriam haar jongere broertje vertelde Micha dat het anders zat, het was steeds dezelfde jongen. Micha dacht dat hij de sjeik van Berlijn was. Hij was in werkelijkheid de parkeerwachter van een hotel. Als de gasten in het hotel waren, kon hij de auto gebruiken. 1 dag ging het mis, op een dag had hij een lamborghini meegenomen, maar hij had moeilijkheden bij de douane. In de kofferbak lagen vier machinegeweren. De auto was van de Maffia. Hierdoor werd hij natuurlijk verhoord door de Stasi, dagenlang. Hij werd vrijgelaten, maar de auto en de machinegeweren kreeg hij niet terug. Bij de grensovergang zag hij dat de maffia hem daar opwachtte. Hij was bang en keerde terug en vroeg of hij geen burger mocht worden van de DDR. De derde keer kwam hij huilend op zijn knieën en bedelde hij of hij inwoner mocht worden van de DDR. Het mocht, maar tussen hem en Miriam was het voorbij.

Kapitel 16 samenvatting

Mensen die dichtbij de muur wonen vonden het niet meer zo speciaal, het was een deel van hun dagelijkse leven. Aangezien Micha niks kon doen tegen de relatie tussen Miriam en de Sjeik, ging hij maar weer op zoek naar de liefdesbrief. Micha kreeg het idee zich aan te melden bij het leger zodat hij vanaf de wachttoren met een verrekijker en een telescoop de brief kon lezen. Hij kwam op een dinsdagavond Wuschel tegen bij de Todesstreifen. Micha vertelt Wuschel over de liefdesbrief. Wuschel had het idee om met een verlengsnoer en een stofzuigerslang de brief te pakken te krijgen. De brief zou zich vastzuigen aan de stofzuigerslang.

Kapitel 17 samenvatting

Het licht viel uit in het grensgebied. De existentialist smeekte Mario of hij haar en de baby niet alleen wilde laten, hij werd vader. De stroomuitval werd veroorzaakt omdat de grenswachter de gecompliceerde stereo aansloot op het oost-duitse stroomnet. Er ontstond kortsluiting. Het diende als een paard van Troje. Er werden als waarschuwing kogels met licht in de lucht geschoten. De stofzuiger was uitgevallen voordat ze de brief gevonden hadden. De grenssoldaten zagen hun toen ze de slang terug trokken. Wuschel werd neergeschoten door een grenssoldaat. Hij bleek geschoten te hebben op Exile on Main Street. Wuschel was erg verdrietig. Een luchtkogel was op de brief gevallen en had hem in de brand gezet. Door de hitte was de brief opgestegen en weer over de muur gevlogen. Miriam zag ook hoe de brief verbrandde, en ze had door dat die gebeurtenissen iets met haar te maken hadden.

Kapitel 18 samenvatting

Miriam en Micha ontmoeten elkaar op straat. Miriam luchtte haar hart bij Micha. Miriam voelde zich schuldig tegenover Micha over wat ze deed met de Westerse jongens. Ze legt uit dat ze dat deed omdat ze dan het gevoel hadden dat de mensen met macht (schooldirectrice etc.) niet de macht over haar hadden aangezien dit verboden was. Micha vroeg of Miriam met hem naar de bioscoop wilde (In achtzig Tagen um die Welt). Micha was onzeker, hij durfde zijn arm niet om Miriam te leggen, hoewel Miriam haar hoofd op zijn schouder had gelegd. Toen ze uit de bioscoop kwamen zagen ze een militärische wagen voorbij rijden, die aan het oefenen was voor 7 oktober. Miriam was van streek door de kleurrijke film en de tank, dat ze dagenlang in bed moest huilen. De film had haar kwetsbaar gemaakt. Miriam zei niets. Micha’s wens was om Miriam te redden. Hij zegt dat hij zich ook soms zo voelt en dat dan opschrijft in dagboeken, daar kan hij Miriam dan uit voorlezen. Hij had echter nog geen dagboeken, dus hij moest ze die nacht allemaal gaan schrijven. Hij schreef expres met zijn linkerhand zodat zijn eerste dagboek lelijk zou worden. Zijn eerste dagboek begon toen hij op school begon want hij leerde de ß schrijven. Miriam lachte daarom, en liet hem zien hoe ze in het Westen kussen.

Kapitel 19 samenvatting

Toen Micha thuis kwam zei Frau Kuppisch tegen hem dat Onkel Heinz dood is, door longkanker. De buurman komt het lijk halen, hij blijkt begrafenisondernemer te zijn, hij hoort niet bij de Stasi. Er viel nog een doosje smarties uit zijn broekspijp. Micha dacht dat Onkel Heinz ooit een goede smokkelaar had kunnen worden, maar aangezien hij nooit wat illegaals meenam was hij dat niet. Micha hoopte dat hij ooit een bom of een plaat meenam. Frau Kuppisch mocht naar West-berlijn voor de begrafenis van Onkel Heinz. Ze smokkelde koffie mee terug, wat de as van Heinz bleek te zijn. De lofrede was erg kort, Herr Kuppisch zei dat Heinz de zwager, broer, oom en west-familie was.

Kapitel 20 samenvatting

Mario en de existentialist hadden een oude Trabi gekocht waar veel aan markeerde, maar zolang hij geen 18 was en geen rijbewijs had mocht hij er niet in rijden. De weeën begonnen dus met de auto reden ze naar het ziekenhuis, maar ze verloren de uitlaat. Een rus kan onderweg helpen en zorgt ervoor dat de regen stopt, dat de auto weer werkte, en hij bracht het kind ter wereld.

Belangrijke zin:   “Glückliche Menschen haben ein schlechtes Gedächtnis und reiche Erinnerungen” =

Gelukkige mensen hebben een slecht geheugen en goede herinneringen.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Am kürzeren Ende der Sonnenallee door Thomas Brussig"