Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vergelijk tussen de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 3038 woorden
  • 22 oktober 2017
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
47 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Wat is mijn bedoeling met dit verslag?

    Ik heb in de voorgaande jaren ook al verslagen gemaakt voor verschillende vakken waaronder geschiedenis. Dit jaar is mijn bedoeling om minder te prutsen meer bezig te zijn met de begrippen in het verslag en zo alles duidelijk neer te zetten. Ik heb voor dit jaar een zelfcursus Word gedaan wat er hopelijk in heeft geresulteerd dat de pagina's goed ingedeeld en opgemaakt zijn.

     Ik moet zeggen dat de duidelijke tekst en het uitleggen van de begrippen goed gelukt zijn. Ook de opmaak is geslaagd (erg duidelijk en goed ingedeeld) op twee kleine foutjes na De hele kritische ziel onder ons zal die wel kunnen opmerken.

     Echter is er wel een ding dat echt net zoals in de vorige jaren   niet is gelukt, de reden waarom dit stuk over mij gaat. Het is: de samenwerking! Mijn samenwerkingspartner Tygran heeft ondanks dat zijn naam boven elke pagina (behalve deze) staat het voor elkaar gekregen om niets aan dit verslag te doen. Hij had namelijk nooit tijd en geschiedenis ¨daar heb ik niets aan in mijn beoogde vervolgopleiding¨ Ik heb hem gezegd dat ik geen instrument was en dat hij het zelf maar uit moest zoeken . Laten we afsluiten met een passende quote:

¨het is goed verlopen met het verslag het is duidelijk en overzichtelijk geworden en de tekst is bij de leest gebleven met Tygran is het helaas niet zo goed gelukt¨ –

Nout Schouten

 

  1.  

 

 

  1. verslag van Nout en tygro

We houden dit verslag elke week bij over het onderwerp wat in de lessen is behandeld de bedoeling is dat het duidelijk en overzichtelijk wordt wat opmaak en tekst betreft.

Politiek in de oudheid.

De eerste plekken waar geavanceerde samenlevingen ontstonden in de oudheid lagen aan zee of  aan een rivier. Onder andere in Irak China Italië en Griekenland ontstonden geavanceerde landbouw-samenlevingen. Op de laatste twee zullen we hierna meer inzoomen.

Griekenland:

Griekenland is een uniek voorbeeld om de vroege soorten politiek uit de oudheid te kunnen onderscheiden. Dit komt doordat alle denkbare vormen van politiek in de oudheid voorkwamen Democratie,oligarchie,monarchie,aristocratie en dictatuur. Deze vele vormen kwamen allemaal voor naast elkaar terwijl je zou denken dat een land  meestal toch echt maar één bestuursvorm heeft. Dit kwam omdat Griekenland toen nog niet echt een land was het was eerder een lappendeken van stadsstaatjes (polissen) die geheel los van elkaar stonden.

Sterker nog het waren vaak de grootste vijanden omdat een polis niet groot was – het bestond vaak uit een stad en een beetje land eromheen werd er vaak gestolen bij een andere stadstaat als bijvoorbeeld een oogst tegenviel.  Maar hoe konden de oude “Grieken” überhaupt zo verdeelt raken in de eerste plek? Het antwoord op deze vraag vind je in de geologie van Griekenland het is een erg bergachtig gebied wat vooral in de oudheid – toen er nog niet zulke moderne vervoermiddelen waren contact tussen stadstaten bijna onmogelijk maakte. Laat staan een centraal gestuurde staat. Door deze afzondering ontwikkelden zich vele soorten bestuur (politiek) en we hebben de hamvraag beantwoord! Maar de geologie speelde er  niet alleen een rol in dat er verschillende vormen van bestuur ontstonden maar ook een beetje in wat waar ontstond. Zo ontstond in het veilige op een berg gelegen Athene een relatief losse democratie en in het altijd bedreigde Sparta (lag in een vlakte) een militaire Aristocratie.

Belangrijke gegevens:

  • Verschillende bestuursvormen in het oude Griekenland(Aristocratie, Democratie, Oligarchie, monarchie en ­__________
  • geologische invloed op het ontstaan van stadstaten.

Hoe de verschillende bestuursvormen tegenover elkaar stonden

Woordenlijst:

polis

 stadstaat

 

Wekelijks verslag van Nout en Tygo

We houden dit verslag elke week bij over het onderwerp wat in de lessen is behandeld de bedoeling is dat het duidelijk en overzichtelijk wordt wat opmaak en tekst betreft.

Sociaaleconomische verhoudingen in het romeinse rijk

Het Romeinse rijk had al sinds het punt in de geschiedenis waarop het voor het eerst beschreven stond rangen en standen. De bestuursvorm van Rome was een aristocratie het was een republiek die werd geleid door twee consuls. Deze consuls werden gekozen door en geadviseerd door de senaat waar ze zelf uitkwamen. Dit model met weinig mensen zou later leiden tot corruptie. De normale burgers hadden in het begin een  goed leven in Rome ze hadden vaak bezit zoals huizen en kleine stukjes land. Ook hadden ze invloed op de politiek via twee volksvertegenwoordigers konden ze een veto opleggen tegen besluiten die de consuls hadden genomen. Toch lukte het de consuls vaak  wel om het volk te misleiden. Dit valt goed te zien in de veroveringen die in de naam van Rome werden gemaakt. De door de senaat gekozen consuls wilden snel scoren om roem te verwerven (een parade in de straten van Rome….. een plek in de geschiedenis boeken..) maar vooral ook door een bijzondere actie boven hun 400 conculega’s in de senaat te staan. Hier hadden ze maar een jaar de tijd voor want daarna werden er weer twee nieuwe consuls uit de senaat gekozen. Een snel en voor de hand liggend middel waren vaak oorlogen/veroveringen. Het was echter de vraag of deze veroveringen in de naam van Rome werden gedaan. Vaak waren de overwonnen gebieden helemaal geen bedreiging voor het Romeinse rijk. De Consuls vertelden dit wel maar het was pure onzin.

Maar waarom dan die veroveringen?

Het antwoord ligt  in corruptie senatoren deden veel omkopingen om te worden gekozen. Veel senatoren werden omgekocht maar ook het volk dat stemde op de volksvertegenwoordigers koos werd omgekocht. De allerarmsten werden vaak onderhouden door een consul-kandidaat in ruil voor een stem voor een bevriende volksvertegenwoordiger. De consuls (die later ook vaak generaals waren) moesten hun omkoopgelden snel terugverdienen ­- ze zaten vaak diep in de schulden. En een generaal mocht het nieuw veroverde gebied een jaar uitbuiten……

belangrijke gegevens:

  • Twee consuls uit senaat voor een jaar gekozen
  • twee volksvertegenwoordigers gekozen zij hebben beide vetorecht.
  • Corruptie in de senaat en de volksvertegenwoordiging.
  • Belang bij de veroveringen buiten de Republiek

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Veto

Veegt elk besluit van de kaart

Consuls

Twee uit de senaat gekozen leiders.

volksvertegenwoordigers

Twee door het volk gekozen mannen met vetorecht.

Wekelijks verslag van Nout en Tygo

We houden dit verslag elke week bij over het onderwerp wat in de lessen is behandeld de bedoeling is dat het duidelijk en overzichtelijk wordt wat opmaak en tekst betreft.

  1. en kunst in het romeinse rijk

De Romeinse kunst en cultuur waren gebaseerd op wat eerder de oude Grieken hadden bereikt. Dan kun je denken aan de Goden, de beeldenkunst en de tempels. Vaak borduurden de Romeinen hier op voort met bijvoorbeeld: wat levendigere beelden of tempels met moeilijkere constructies. Een groot verschil tussen de Romeinen en de oude Grieken was het bereik dat de cultuur had. Terwijl de Griekse cultuur kunst en wetenschap meestal in Griekenland bleef namen de Romeinen het overal mee naar toe. Doordat de Romeinen voor hun leger rekruten uit de veroverde volkeren haalden kwamen deze manschappen in aanraking met de Romeinse cultuur die ze later weer mee zouden nemen naar hun eigen volkeren. Op deze manier werden de overwonnen volkeren geromaniseerd. Ook op de gebieden van kunst en cultuur verspreidden de Romeinen hun ideeën over het hele rijk. De twee waren vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden: In een romeins badhuis waren de vloeren en wanden vaak versierd met prachtige vormen van mozaïek(bron: kunstgeschiedenis). Ook in tempels waren prachtige beelden en prachtige muur­- schilderingen(vaak gemaakt van eigeel) te vinden. Het grote verschil in godsdienst tussen de Grieken en de Romeinen was dat de Romeinen I.T.T niet alleen tempels neerzetten voor en beelden  maakten van goden zoals Zeus. Ook keizers werden goddelijk vereerd door de Romeinen, en natuurlijk ook zo worden afgebeeld.

Minder succes:

Niet in alle aspecten of in alle gebieden bloeide de romeinse cultuur zo goed.  De Romeinse keizers wilden worden vereerd als goden, Dit cultuur ­- element ging niet zo geweldig samen met het jodendom of het latere christendom waar er maar een god was. Toen het romeinse rijk het christendom in 374 tot staasgodsdienst benoemde, was dit het einde van een groot stuk van hun cultuurgoed.

Belangrijke gegevens:

  • Romeinen borduurden voort op Griekse cultuur en bouwkunst.
  • Griekse goden opgenomen door de Romeinen.
  • Romanisering in het hele Romeinse Rijk

Woordenlijst:

romanisering

Romeinse invloeden op onderworpen volkeren

godsdienst

Verering van het bovennatuurlijke

cultuur

Algemeen gebruikte gebruikte manier van leven

volkeren

Groepen met een bepaalde cultuur en taal

 

 

 

Inleiding politiek in de vroege Middeleeuwen:

De vroege middeleeuwen beginnen bij 500 N.C. Dit is het punt waarop het west – Romeinse rijk is gevallen. Dit is gekomen door verschillende redenen : corruptie, een langdurige economische depressie en zwakke keizers. Maar wat het west – Romeinse rijk uiteindelijk de das om heeft gedaan was het binnentrekken van Germaanse stammen die aan het plunderen sloegen. Er was al snel weinig meer over van het Romeinse Rijk en alle structuren waren ontwricht(handel, kunst, wegen…..) en op dat punt komen we aan in de vroege middeleeuwen! Een duistere chaotische periode van de geschiedenis….

En nu: politiek in de vroege middeleeuwen:

Na de val van het west – Romeinse rijk beginnen de vele Germaanse stammen stukjes land te veroveren. Als al het land al is bezet beginnen ze elkaar te bevechten om hun bezit uit te breidden uiteindelijk komt hier één grote winnaar uit: de Franken en hun koning was Karel de Grote. Het rijk van Karel de Grote  was bijna net zo groot als het oude west­-Romeinse rijk Karel zag zichzelf dan ook als de opvolger van de eerdere Romeinse keizers. Als je oppervlakkig kijkt lijkt dit er dan ook wel op maar als je meer in de stof duikt begin je grote verschillen te zien tussen Karel de Grote en het Frankische rijk en hun Romeinse voorgangers.  In het oude Romeinse rijk was alles strak georganiseerd de keizers in Rome bepaalden wat er in het rijk gebeurde, ze oefenden macht uit via: soldaten,geld en wetten. Karel had het allemaal niet zo strak in handen. Omdat het geld was verdwenen was daar moeilijk mee macht mee uitoefenen…… En ook de methode van de wetten was niet meer zo effectief want als je wilt dat daaraan gehouden wordt zul je toch een drukmiddel moeten hebben. Vaak was dit drukmiddel het leger, mocht het nou net zo zijn dat die zich niet meer goed kon verplaatsen omdat er geen wegen waren…. Maar voor al deze problemen had Karel één oplossing: Het feodale stelsel. Hierin werden vazallen gepromoveerd door Karel tot bestuurders van de verschillende regio’s van zijn land (Hertogen) . Deze hadden ook weer bestuurders benoemd voor deelgebieden (Hertogen) iedere laag zwoer trouw aan de laag boven hen. In het begin werkte dit OK maar toen de titels erfelijk werden verviel de trouw.

Belangrijke gegevens:

  • Hoe en wat val westRomeinse rijk.
  • Feodale stelsel
  • verschillen Frankische en Romeinse Rijk

Woord:

Betekenis:

structuren

machchtsverhoudingen

vazallen

Trouwe dienaren

Feodale stelsel

Verdeling onder de Adel

 

Wekelijks verslag van Nout en Tygo

                1. houden dit verslag elke week bij over het onderwerp wat in de lessen is behandeld de bedoeling is dat het duidelijk en overzichtelijk wordt wat opmaak en tekst betreft.
                2. inleiding:

Zoals ik al heb uitgelegd in de vorige paragraaf politiek in de middeleeuwen was de grote factor die de middeleeuwen inluidde de val van het west-Romeinse rijk, Toen heb ik het erover gehad hoe zich dat uitte in de machtsverhoudingen. In deze paragraaf gaan we het hebben over hoe het vervallen van die structuren zich uitte in de verhoudingen tussen mensen van verschillende standen van die tijd.

 Sociaaleconomische verhoudingen in de vroege ME

In de vroege middeleeuwen verdwenen alle Romeinse structuren waren weg uit Europa. Dit betekende in praktijk geen wegen geld of bestuur meer. Later kwamen er wel rijken zoals het Frankische Rijk.  De heersers van deze rijken hadden echter geen gezag of ambitie  om dingen zoals een munteenheid in te voeren of wegen aan te leggen. Daarom hadden ze weinig directe macht in de gebieden die ze in ¨bezit¨ hadden want  de middelen waarmee je directe macht kon uitoefenen waren er niet meer.  Tegelijkertijd was de handel hierdoor ook volledig stilgevallen. Daarom moest iedereen die niet bij de adel hoorde zijn eigen eten regelen dus: iedereen was boer. Echt een geweldig bestaan was dat boeren niet want het was niet veilig in die tijd op het platteland. Er werd op verschillende schalen geplunderd alles van een groepje plunderaars tot een hele vikinginvasie. Daarom begonnen de boeren te zoeken naar bescherming bij de lokale vorsten. Deze vonden dit een goede deal omdat ze dan niet meer zelf hun eten hoefden te verbouwen. Ze eisten namelijk voortaan in ruil voor de bescherming die ze de boeren gaven een deel van hun oogst op net zoals herendiensten,  klussen van de vorst. Als boeren deze afspraak hadden gemaakt waren ze niet echt meer vrij: ze mochten niet meer zomaar van hun land af. Omdat meerdere boeren in een gebied dit deden ontstonden er zogenoemde domeinen met een kasteel in het midden en daaromheen de beschermde landerijen waar de horige boeren woonden en werkten.  

 Belangrijke punten:

  • Verhouding boer en vorst en de domeinen.
  • Onrust in Europa verdwijnen structuren

Woordenlijst:

structuren

Manieren van organiseren.

Domeinen

Kastelen met landgoed

horigen

Boeren verbonden aan landgoed

vorst

Aangesteld adellijk persoon

Wekelijks verslag van Nout en tygro

We houden dit verslag elke week bij over het onderwerp wat in de lessen is behandeld de bedoeling is dat het duidelijk en overzichtelijk wordt wat opmaak en tekst betreft.

Kunst en cultuur in de vroege middeleeuwen:

  In dit stuk zal het vooral over de cultuur gaan, want over de (vroege) middeleeuwen en kunst is bijzonder weinig te zeggen. Omdat er gewoon bijna niets meer was. Het enige waar de kunst die er nog over was vaak over ging was  het geloof. Terwijl niemand  in West-Europa meer kon lezen of schrijven (laat staan tekenen) werden er prachtige bijbels geschreven en geïllustreerd door monniken. Ook het enkele schilderij dat in deze tijd is gemaakt gaat over  het christelijke geloof.

  Cultuur:

   Het geloof was eigenlijk het enige echte stukje cultuur dat er was in de vroege middeleeuwen. Na de val van het west-Romeinse rijk was het Christendom in de verdringing geraakt. Dit kwam doordat het Christendom geen staatsgodsdienst meer was in West-Europa en het  niet zo diep geworteld was als het was in het oosten waar het vandaan was gekomen. Om het tij te keren en het christendom weer te verspreiden gingen missionarissen op pad om de heidense volkeren te kerstenen. De kerstening van de Germaanse volkeren ging niet van een leien dakje. De ¨heidense volkeren¨ hadden geen interesse in het Christendom. Het mislukken van de kerstening op veel plaatsen valt te verklaren door de insteek van de missionarissen: Ze keken neer op de heidense stammen en hun geloof. Een goed voorbeeld hiervan is Bonifatius die na het omhakken van een heilige eik door de Friesen werd vermoord. Toch won het Christendom het uiteindelijk van de natuurgodsdiensten, dit kwam niet omdat de Germaanse stammen er opeens iets in gingen zien. Het kwam namelijk van bovenaf, de koning Clovis zag in het Christendom een manier om zijn macht over het volk te vergroten. Het is namelijk goed als iedereen in het land hetzelfde geloof heeft als jij. Want: tegen iemand met hetzelfde gedachtegoed in opstand komen is een moeilijk te verdedigen zaak. Toen Clovis zich liet dopen was zijn volk meteen ook Christen. Maar onofficieel werden er nog jarenlang heidense rituelen uitgevoerd. Het Christendom heeft van deze heidense godsdiensten zelfs behoorlijk wat overgenomen: feestdagen,relikwieën…………belangrijke punten:

Ø Kerstening van West-Europa

Ø Belang van heersers bij het Christendom

Ø Lezen...schrijven...enne??? Christendom!

Woordenlijst:

missionaris

Verspreider van het geloof

kerstening

Bekeren van heidense volken

natuurgodsdienst

Godsdienst die de natuur vereert

Heidens

Niet-christelijk geloof

 

 

Paragraaf:

Paragraaf:

 

 

 

tussen politiek in de romeinse tijd en de middeleeuwen is duidelijk sprake van discontinuïteit, het bestuur decentraliseerde. Er was niet meer een leiding in de vroege middeleeuwen die het land bestuurde. De functies waren nu verdeeld met het feodale stelsel. Dit verschilde helemaal met het Romeinse systeem omdat de lokale autoriteiten niet meer onder het directe gezag stonden van de keizer maar onder de laag recht boven hen. Dit zorgde er in praktijk voor dat de politieke situatie minder duidelijk werd. Het waren niet alleen meer buitenlanders die vijanden waren  maar bijvoorbeeld ook graven die een eigen koninkrijk uitriepen.

tussen politiek in de romeinse tijd en de middeleeuwen is duidelijk sprake van discontinuïteit, het bestuur decentraliseerde. Er was niet meer een leiding in de vroege middeleeuwen die het land bestuurde. De functies waren nu verdeeld met het feodale stelsel. Dit verschilde helemaal met het Romeinse systeem omdat de lokale autoriteiten niet meer onder het directe gezag stonden van de keizer maar onder de laag recht boven hen. Dit zorgde er in praktijk voor dat de politieke situatie minder duidelijk werd. Het waren niet alleen meer buitenlanders die vijanden waren  maar bijvoorbeeld ook graven die een eigen koninkrijk uitriepen.

 

Tussen  de sociaaleconomische verhoudingen in de Romeinse tijd en de middeleeuwen is er sprake van continuïteit. In de Romeinse tijd had je een selecte club mensen die het land bestuurden(generaals,landeigenaren) Aan het einde van de Romeinse tijd begonnen deze door contracten het gewone volk aan zich te binden. Zo mochten boeren niet meer van het land van hun heerser weg en werden burgers door cliëntelaverhoudingen gebonden aan senatoren. In de vroege middeleeuwen werd dit alleen maar meer met de domeinen waar horige boeren werkten op de domeinen van de adel.

 

Tussen de religieus-culturele kenmerken van de romeinse tijd en de vroege middeleeuwen is sprake van discontinuïteit. De godsdienst veranderde van een een veel-goden godsdienst naar een een gods religie(het christendom). Ook werd de tolerantie van andere godsdiensten een stuk minder: het waren nu heidenen.                 Op cultureel gebied gebeurde er in de vroege middeleeuwen weinig meer. Er werden geen prachtige gebouwen meer gebouwd of prachtige kunstwerken gemaakt. Het schrift ging in de middeleeuwen verloren behalve bij de monniken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.