Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

❤️❤️ NU BEZIG van 16:00-17:00 uur: chatten met Sense.info. Heb jij een vraag over seks, liefde of relaties? Stel nu je vragen. ❤️❤️

Martha graham dans

Kunst

Opstel

7.3 / 10
  • nini
  • Nederlands
  • 525 woorden
  • 2928 keer
    21 deze maand
  • 21 januari 2010
Onderwerp: Dans Martha Graham Dans Kunst Algemeen

Martha Graham (1894 - 1991) was een beroemde choreografe en danseres. Haar hele leven bestond uit dans. Zo genoot ze van een opleiding in Denishawn, de eerste professionele dansopleiding in Amerika en in stichtte ze in 1929 haar eigen dansgroep, “The Martha Graham Dance Company” op, wat tot op de dag van vandaag zeer bekend is.

Martha Graham wordt gezien als de grondlegger van de moderne dans. Ze ontwikkelde een nieuwe danstechniek, genaamd de Graham-dans, waarmee ze zich afzette tegen de strenge regels van het klassieke ballet. Graham is echter niet de eerste choreografe die afstand neemt van het klassieke ballet, maar ze was wel de eerste die hiervoor een volledig systeem of programma van bewegingen heeft ontwikkelt. Haar techniek bestaat vooral uit expressionistische en experimentele bewegingen, de techniek gaat uit van het ritme van de ademhaling. De buik staat centraal, want dat is het centrum van je lichaam en daar komt het gevoel vandaan. Graham nam het gevoel als drijfveer.
Met haar opvoering van de dans “Lamentation”uit 1930 die zij zelf ook heeft gechoreografeerd, laat ze een heel andere dans zien dan wat de mensen uit die tijd gewend waren. Wat deze dans zo anders maakt, is dat er geen duidelijke verhaallijn in zit, maar er wordt op puur gevoel gedanst (er worden (directe) gevoelens geuit). Een ander punt is het schoeisel, bij de academische dans (klassieke ballet) dansen de ballerina’s op spitzen die ervoor zorgen dat ze met de tenen van de vloer af komen. Graham danste echter op blote voeten om het contact met de grond zoveel mogelijk te behouden.

Het plaatje uit het boek, hiernaast afgebeeld, geeft mooi twee kenmerken van de Graham dans aan:
- Grote expressieve bewegingen
- Dansen op blote voeten

Het Triadisch ballet (1924-1926) was een balletstuk gemaakt door de Duitse kunstenaar Oskar Schlemmer. Het stuk is onderverdeeld in drie stukken en 12 dansen. Het stuk werd maar door twee dansers en één danseres uitgevoerd. Hieronder het schema:

Deel 1: Geel Deel 2: Roze Deel 3: Zwart

In deel één is alles erg vrolijk, springerige bewegingen en gele gordijnen. Deel twee is een soort van feestelijke gebeurtenis en er wordt veel gedanst, het toneel is nu roze en in het laatste deel, deel drie, hangt er een mysterieuze sfeer en is het meer fantasievoller dan de eerdere delen. Er is nu ook een zwart toneel. Zijn stuk gaat van heel luchtig tot meer serieuze dans. Hij heeft dus goed nagedacht over wat hij wilde laten zien en hoe hij dat als beste kon laten zien.
De kostuums zijn zeer opmerkelijk. Door stilering, het vereenvoudigen van vormen, en maskers maakte hij de dansers tot abstracte bovennatuurlijke figuren. De kostuums werden gemaakt van gewatteerde stof en grote metalen geometrische vormen die het lichaam voor een groot deel bedekte. Door deze, soms wel reusachtige, kostuums konden ze zich beperkt bewegen.

Het plaatje van het kostuum uit het boek, hiernaast afgebeeld, geeft mooi twee kenmerken van het Triadisch ballet aan:
- Het gebruik van geometrische vormen
- Beperkte bewegingsmogelijkheden (deze danser kan de armen niet naar beneden bewegen)

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4750

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer