Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Passieve zonne-energie

Natuurkunde

Opdracht

Zonne-energie

6.2 / 10
2e klas vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 462 woorden
  • 9296 keer
    8 deze maand
  • 6 november 2001
Bron: Informatie boekje over zonne-energie geschreven door Drs. H.G.
Altevogt van het centrum voor energiebesparing en schone
technologie.

Zonne-energie is een onuitputtelijke bron van energie uit licht en warmte uit de zon. Zonne-energie is eigenlijk lichtenergie. De zon straalt meer energie in de vorm van licht naar de aarde dan we met zín allen op aarde gebruiken. De zon is de "motor" van het leven op aarde.

Aangezien er tekorten ontstaan op het gebied van fossiele brandstoffen, hout en splijtstoffen is men gaan zoeken naar een andere vorm van energie. Om ook het milieu zo min mogelijk te belasten wordt er nu energie opgewekt uit wind, water en zonlicht.
Bij zonne-energie spreken we over actieve en passieve zonne-energie.

Het verschil tussen actieve- en passieve zonne-energie is dat bij actieve zonne-energie gebruikt gemaakt wordt van een zonnecollector of een ander apparaat.
Een zonnecollector is een apparaat die met de warmte van de zon water verwarmd. De straling van de zon wordt geabsorbeerd door de zwarte bodem van de zonnecollector en de warmte wordt via metalen buizen in de collector aan het water door gegeven.
Passieve zonne-energie daarentegen maakt geen gebruik van apparaten.

PASSIEVE ZONNE-ENERGIE

Passief betekent: zonder iets te doen.
Passieve zonne-energie wordt gebruikt zonder een speciaal apparaat.
Toch is het moeilijk om passieve zonne-energie te gebruiken, er is veel denkwerk voor nodig om alle energie optimaal te gebruiken. Als je een huis hebt waarbij dat het geval is woon je in een PZE-huis .
PZE is de afkorting voor Passieve Zonne-Energie.

Wat is een PZE-huis?

Een PZE-huis heeft aan het zuiden grote ramen van dubbelglas, omdat de zon van het oosten via het zuiden naar het westen gaat. Dus als er zon is, is de zon aan het zuiden.
Ook heel belangrijk bij een passieve zonne-energie huis is isolatie.
Als de warmte via het raam naar binnen gestraald is moet de warmte nog allemaal vast gehouden worden. Om de warmte vast te houden moet je, je huis isoleren.

Een huis dat economisch met warmte omgaat heeft een aantal dingen die belangrijk zijn bij het vasthouden van warmte.

∑ grote ramen met dubbel glas

∑ een goed geÔsoleerde vloer

∑ dikke muren die de zonnewarmte goed vast houden

∑ bomen of iets anders aan de noordkant die koude wind tegen houdt.

Een ander voorbeeld van passieve zonne-energie is een broeikas. De planten die in deze kassen staan en dus extra verwarmd worden door de zon en niet afkoelen door de koude wind, groeien sneller en ook op tijden dat er buiten geen planten kunnen groeien. Ook planten die niet in ons klimaat thuis horen kunnen dan hier geteeld worden.
Exotische planten hebben niet genoeg aan passieve zonne-energie en hierbij wordt dan wel gebruik gemaakt van andere energie. Dit kan een actieve zonne-energie zijn, maar ook elke andere vorm van energie.

Zonne-energie is veruit de beste bron van energie.
Het is onuitputtelijk, milieuvriendelijk en goedkoop.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3793

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer