Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Luipaarden

Biologie

Opdracht

5.5 / 10
2e klas havo/vwo
  • Saskia
  • Nederlands
  • 319 woorden
  • 6145 keer
    2 deze maand
  • 8 maart 2004
Bouw.

Jachtluipaarden hebben een flexibele ruggengraat waardoor ze snel kunnen lopen. Ze halen gemakkelijk een snelheid van 100 km. Luipaarden kunnen niet brullen, zoals leeuwen en tijgers, omdat ze een botje missen in hun nek.

Luipaarden hebben een kleine buik en kleine kop. Zijn scherpe klauwen, kan hij niet intrekken. Hij heeft ook lange poten waardoor hij nog sneller loopt. Om zichzelf in balans te houden heeft hij een dikke lange staart van ongeveer 75 cm lang. De lengte van het luipaard, van de kop naar de staart, is 175 tot 220 cm. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Een luipaard weegt tussen de 40 en 65 kilo.
De vacht van het jachtluipaard is ruw met zachte, zwarte, ronde vlekken die als camouflage dienen. Op het hoofd lopen strepen van de ogen naar de zijkanten van de bek als een soort tranen. Deze zorgen ervoor dat het luipaard geen last heeft van de zon als hij aan het jagen is.

Voortplanting.

Een luipaard is volwassen, en paart dus, na 20 tot 23 maanden. Paren doen luipaarden het hele jaar door net zoals mensen. Vrouwtjes paren niet met mannetjes die ze kennen omdat ze die zien ze als hun broers.
De draagtijd van een luipaard is veel korter dan die van een mens. De draagtijd van een luipaard duurt 3 maanden. Een luipaard kan tussen de 1 en 8 welpen krijgen, maar krijgt er gemiddeld 3 a 4. Een welp is bij de geboorte ongeveer 30 cm lang en weegt tussen de 250 en 300 gram. Ze worden alleen door de moeder groot gebracht. De welpen hebben een lichtgrijze, wollige vacht. Die vacht zorgt voor camouflage in het hoge gras. Na 4 maanden krijgen de welpen de kleuren van een volwassen luipaard. Veel welpjes overleven niet tot de volwassen leeftijd. Anderhalve maand na de geboorte beginnen de welpjes de moeder achter na te lopen. De welpen blijven ongeveer anderhalf jaar bij de moeder.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6076

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer