Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlogswinter (2008)

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas tto vwo | 2174 woorden
  • 8 januari 2012
  • 187 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
187 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Algemene Gegevens:
- Titel: Oorlogswinter
- Regisseur: Martin Koolhoven
- Hoofdrolspelers:
Martijn Lakemeier als Michiel
Yorick van Wageningen als Oom Ben
Jamie Campbell Bower als Jack
Melody Klaver als Erica van Beusekom (zus van Michiel)
Raymond Thiry als Johan van Beusekom (vader van Michiel)
- Jaar: 2008

2. Korte Samenvatting:
Michiel is een jongen van 14 jaar. Hij woont op de Veluwe in Nederland. Het verhaal speelt zich voor het grootste deel af in de winter van 1944-1945. Michiel is de zoon van de burgemeester. Zijn vader, Johan, gaat aardig met de Duitsers om. Dit doet hij om geweld en moord in zijn dorp tijdens de oorlog te beperken. Michiel kijkt heel erg op tegen zijn oom Ben, die actief is in het Hollandse verzet. Ben is gevlucht voor de Arbeitseinsatz en logeert nu voor langere tijd bij Michiel thuis.
Op een dag geeft Dirk, Michiels buurjongen hem een belangrijke brief. Als Dirk die avond niet zou terug komen van een overval die hij gaat plegen, moet Michiel de brief bezorgen aan Bertus, de smid. Die nacht wordt Dirk opgepakt. Nu is het dus aan Michiel om de brief aan Bertus te overhandigen. Als Michiel aankomt bij de smederij van Bertus, ziet hij Bertus wanhopig naar buiten rennen, achternagezeten door Duitsers. Bertus weet echter niet te ontsnappen en hij wordt doodgeschoten.

Michiel weet niet wat hij met de brief moet doen en hij denkt dat het het beste is als hij hem leest. Het enige wat er in de brief staat is een geheime locatie in het locale bos. Michiel besluit ernaar toe te gaan. Aangekomen bij de locatie ontmoet hij Jack, een Engelse piloot die eerder was neergestort in het bos. Hij is gewond aan zijn been. Dirk heeft hem verzorgd. Jack houdt zich schuil in een ondergronds hol, wat haast onzichtbaar is voor de buitenwereld. Jack neemt Michiel in vertrouwen en laat hem voor zich zorgen. Jack heeft Michiel verboden om met iemand over hem en zijn schuilplaats te praten, maar Michiel besluit toch om zijn zus Erica te halen. Zij is namelijk verpleegster en kan voor Jacks gewonde been zorgen.
Jack moet naar Zwolle. Michiel wil hem hierbij helpen. Om bij Zwolle te komen moeten ze met de pont. Elke dag van 3 uur tot half 4 hebben de Duitsers pauze. Michiel en Jack kunnen dus in dat half uur veilig met de pont oversteken. Hun eerste poging ondernemen ze met de fiets. Hun plan mislukt omdat ze onderweg Duitse soldaten tegenkomen.
Onverwacht, wordt er in het bos een dode Duitser gevonden. Deze lag er al een tijdje. De Duister was dood geschoten door Jack, en Dirk had beloofd om het lichaam te begraven, maar dat heeft hij niet gedaan en nu zoeken de Duitsers de dader. Als de Duitsers er niet in slagen de dader te vinden pakken ze tien willekeurige mannen op, waaronder Michiels vader Johan. Uiteindelijk wordt Michiels vader doodgeschoten, samen met twee andere onschuldige mannen.
Na de eerste mislukte poging om Jack naar Zwolle te krijgen, gaan Michiel en Jack nog een poging wagen, dit keer met paard en wagen. Ze komen veilig aan bij de pont, maar net als ze willen vertrekken wordt er van alle kanten op hen geschoten. Michiel en Jack kunnen nog net ontsnappen, maar worden nog wel achtervolgd. Uiteindelijk weten ze de Duitsers af te schudden. Wanneer Michiel en Jack hun weg vervolgen naar de schuilplaats om Jack weer te verstoppen, blijkt dat deze gevonden is door de Duitse soldaten. Michiel besluit daarom om Jack mee naar huis te nemen en hem te verstoppen in de schuur. Thuis aangekomen vertelt Michiel alles aan oom Ben, die erg boos is op Michiel omdat hij er geen volwassene bij heeft gehaald. Ben zegt tegen Michiel dat hij het nu wel over zal nemen.
De volgende dag nemen Ben en Erica Jack mee naar Zwolle, via de IJsselbrug. Voordat ze vertrekken zegt oom Ben nog tegen Michiel dat Dirk hem hier nooit mee had moeten opzadelen.
Als ze vertrokken zijn denkt Michiel nog eens aan de heftige gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Hij ontdekt dat hij nooit over Dirk heeft verteld, en het dus onmogelijk is dat oom Ben dat weet. Onmiddellijk rent Michiel naar boven en opent de koffer van oom Ben. Hij vindt niets, totdat hij een dubbele bodem ontdekt en allerlei Duitse brieven en voorwerpen treft. Ook vind hij het kapotte horloge van Jack dat hij droeg toen hij crashte met zijn vliegruig. Michiel ontdekt dat oom Ben en spion is en voor de Duitsers werkt. Ook ontdekt hij de spleet waardoor oom Ben het gesprek tussen Dirk en hem heeft kunnen zien en afluisteren. Opeens valt alles op zijn plaats en dringt het tot Michiel door dat oom Ben ook verschillende gesprekken tussen hem en Erica heeft afgeluisterd en allang wist over het bestaan van Jack. Ook realiseert Michiel zich dat Dirk en Bertus verraden zijn door Ben. Het enige wat oom Ben nu nog hoeft te doen was Jack overhandigen aan de Duitsers.
Maar Michiel wil dit niet zomaar laten gebeuren en stapt op zijn fiets om oom Ben, Jack en Erica nog in te halen. Aangekomen bij de groep pakt Michiel het pistool van Jack en richt het op Ben. Tegelijkertijd vertelt hij aan Jack dat Ben voor de Duitsers werkt. Jack ontwapent oom Ben en ze binden hem vast aan een boom. Zo kijken Michiel en Ben toe hoe Erica en Jack de overkant van de rivier bereiken. Als Michiel weer omkijkt naar Ben, is die echter al ontsnapt. Michiel zet de achtervolging in en en al snel heeft hij oom Ben voor de tweede keer onder schot. Dit keer schiet Michiel wel.
Als aan het einde van de film Nederland wordt bevrijd kan Michiel niet echt blij zijn, er is gewoon te veel gebeurd. Uiteindelijk eindigt de film wel met een grote glimlach op Michiels gezicht.

3.A. Beschrijving belangrijkste personage:
De belangrijkste persoon uit de film is Michiel van Beusekom.
Hij is een jongen van 14 jaar en hij is de zoon van Johan van Beusekom en Lia van Beusekom. Ook heeft hij nog een zus genaamd Erica. Michiel heeft een normale lengte voor zijn leeftijd en hij heeft blond krullerig haar en grijze ogen.
Michiel is een verstandige, moedige en volwassen jongen, die soms erg koppig kan zijn. Hij heeft ook niet graag dat mensen zich met zijn zaken bemoeien. Michiel heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel en hij weet wat hij wil.


3.B. Beschrijvingen van twee andere personages:
-Jack: Jack is een Engelse piloot die is neergestort met zijn vliegtuig in het Dagtalenbos. Hij heeft donker haar en donkere ogen, en hij heeft een doorsnee lengte. Jack vertrouwt bijna niemand en heeft de gewoonte om veel te schelden. Ook deinst hij er niet voor terug om te vechten of te moorden als dat nodig is. Hij is dus ook erg dapper en moedig.
Jack wordt verzorgd door Michiel gedurende de winter van 1944. Michiel helpt Jack ook om veilig naar Zwolle te komen.

-Oom Ben: Oom Ben is een erg goede kennis van de familie van Beusekom. Michiel noemt hem oom, maar eigenlijk is hij dat niet. In eerste instantie doet oom Ben zich voor als Hollandse verzetsstrijder, maar het tegendeel wordt bewezen in het laatste deel van de film. Ook oom Ben heeft een normale lengte, wel heeft hij een redelijk gedrongen postuur en donkere haren en baard. Oom Ben lijkt op het begin een dappere en moedige man, maar eigenlijk is hij een lafaard die via Michiel en zijn familie informatie probeert te krijgen, die hij vervolgens doorgeeft aan de Duitsers. Hij is dus een onbetrouwbare lafaard.

4. Tijd:
Met de Hongerwinter wordt de winter van 1944 tot 1945 bedoeld. Dit was een strenge winter met een grote schaarste aan voedsel en brandstof aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waarin meer dan twintigduizend Nederlanders omkwamen door honger en kou.

De oorzaak van de Hongerwinter:
In september 1944 lag het oorlogsfront dwars door Nederland. Het gebied ten zuiden van de grote rivieren was voor het grootste deel bevrijd en daardoor konden de steenkolen uit de Limburgse mijnen het Westen en Noorden van het land niet meer bereiken. Ook was er op bevel van de Nederlandse regering, die destijds in Londen zat, een spoorwegstaking aan de gang, wat niet bepaald gunstig was voor de Duitsers omdat de spoorwegen essentieel waren voor bevoorrading. Maar niet alleen de Duitsers hadden hier last van, ook de Nederlandse burgers leden onder deze maatregel, omdat dit ook leidde tot het stilleggen van een groot deel van de levensmiddelenvervoer van Nederland, die erg belangrijk was voor burgers om aan voedsel te komen. Alsof dit allemaal nog niet erg genoeg was, verboden de Duitse bezetters als straf ook nog dat er voedsel via de binnenvaart zou worden vervoerd. Deze strafmaatregel zou tot 8 november 1944 duren. In die tijd leefde West- en Noord-Nederland op zijn kleine reserves. Na de opheffing van het vervoerverbod vond er echter geen grote verbetering plaats. De schippers waren erg bang dat hun schepen in beslag zouden worden genomen en daarom besloten de meesten om thuis te blijven. De grote voorraden aan aardappelen en graan, die ze in Groningen, Friesland en Drenthe hadden, bleven dus voor een groot gedeelte ongebruikt liggen.

Leven in de Hongerwinter:

In oktober 1944 leefden de mensen in de grote steden van West Nederland al op een hongerrantsoen, 1 brood en 1 kg. aardappelen per persoon per week. Dat is niet veel, maar het vergt toch een aanvoer van 25.000 ton graan per maand. Van begin november tot begin december wordt er echter maar 9.000 ton vervoerd. Dit was het begin van een regelrechte ramp.

5. Plaats:
Het grootste deel van de film speelt zich af in een klein dorpje, wat in de buurt van de Veluwe ligt en waar de naam niet van bekend is.
Ook spelen delen van de film zich af in het in de buurt gelegen bos, genaamd het Dagtalenbos en in het huis van de familie van Beusekom.

6. Muziek:
De uitstekende muziek die in deze film gecomponeerd is door Pino Donaggio vind ik een hele belangrijke rol spelen in de film. De muziek past ook erg goed bij de situaties waarin deze gebruikt wordt. Het verduidelijkt de gevoelens van een personage, of het maakt een scene spannender, vermakelijker of grappiger.
Bij één scene vond ik de muziek opvallend goed. Dit was de scene waarbij de vader van Michiel werd doodgeschoten. De muziek in die scene versterkt de scene en het gevoel van Michiel heel goed, waardoor de scene een dramatisch effect krijgt.

7. Belichting:
De belichting speelt ook een belangrijke rol. De belichting is vooral belangrijk in de donkere scènes, die veel voorkomen in de film. Het lastige van donkere scènes is dat alles ondanks de duisternis goed zichtbaar moet blijven voor de kijker.
Ik vind dat ze dat in deze film heel erg knap hebben gedaan. De stukken in de film waarbij dit van belang was, zijn de scènes met Jack, die werden opgenomen in een donker hol. Op dit plaatje kan je zien dat ze een soort van lampen gebruiken, die zorgen dat alles toch goed zichtbaar blijft voor de kijkers.

8. Thema:
Het thema van de film Oorlogswinter is allereerst vertrouwen. Wie kan Michiel wel vertrouwen en wie niet? Oorlogswinter gaat ook over verraad. Michiel wordt namelijk ook verraden door een vriend, oom Ben.

Als laatste gaat de film ook over vriendschap. De vriendschap van Michiel met Theo en Dirk en met de Jack, de Engelse piloot.

9. Eigen mening:
Naar mijn mening is Oorlogswinter een erg mooie film. Ik vind de film zo mooi omdat ik vind dat de film heel erg mooi opgenomen is en de acteurs erg goed zijn.
Ook houd ervan als een film spannend is, en dat is Oorlogswinter zeker.
De film is ook herkenbaar voor mij. Daarmee bedoel ik dat ik Michiel goed begrijp. Ik begrijp bijvoorbeeld goed dat het hem dwarszit dat Johan, Michiels vader, een beetje aanpapt met de Duitsers. Maar daar heeft Johan een hele goede reden voor. Namelijk om te zorgen dat de schade voor zijn dorp beperkt blijft. De film roept bij mij dus dubbele gevoelens op.
Ik vind dat de film erg goed te volgen is en er is absoluut geen buitengewone hoeveelheid denkwerk voor nodig om de film te begrijpen.
Ik ben erg geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, dus is het meer dan logisch dat ik Oorlogswinter ook erg interessant vond. Oorlogswinter is naar mijn mening zeker ook erg leerzaam. Je leert er over hoe het was om in de oorlog, en speciaal in de Hongerwinter te leven.
Er zaten in Oorlogwinter ook een aantal erg aangrijpende scènes. Bijvoorbeeld de scene waarin Michiels vader wordt doodgeschoten, en de scene waarin het paard van Michiel ernstig gewond raakt en het noodzakelijk is om hem ook te vermoorden.
Als laatste vind ik dat de film Oorlogswinter erg geloofwaardig is. De film zit zo in elkaar dat het lijkt alsof je zelf deelneemt aan het verhaal wanneer je de film aan het kijken bent. Alles wat er in de filmt gebeurt, zou zo in het echt kunnen zijn gebeurd.

REACTIES

M.

M.

Mooi

12 jaar geleden

M.

M.

mooier ;)

12 jaar geleden

P.

P.

Thanks

12 jaar geleden

A.

A.

Mooie,uitgebreide samenvatting.
Perfect zoals het voor iemand van het VWO moet zijn :)

12 jaar geleden

P.

P.

dankje

12 jaar geleden

R.

R.

Mooi

8 jaar geleden

C.

C.

Nice!! Wij moeten precies dezelfde filmanalyse maken! xD
Dit is perfect voor op 2vwo thanks voor het beetje hulp!!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter (2008)"