Vandaag gaat de rechtszaak tegen de scholieren die verdacht worden van de grootschalige examendiefstal op het Ibn Ghaldoun van start. De 11 verdachten moeten zich verantwoorden wegens diefstal, heling en het verspreiden van examens. Scholieren.com volgt de zaak op de voet en twittert vandaag live vanuit de rechtszaal.
Een van de vragen die deze week centraal staat is of de leerlingen konden overzien dat de inbraak zulke grote gevolgen zou hebben. Niet alleen moesten sommige scholieren examens overdoen, ook zijn er superveel kosten gemaakt nadat de fraude aan het licht kwam.
Kattenkwaad
In november moesten de verdachten al eens bij de rechtbank verschijnen tijdens een voorbereidende zitting. Een aantal advocaten van de verdachten deed de diefstal toen af als kattenkwaad: 'schoolkinderen die zich een spiekbriefje 3.0 hebben willen verschaffen'.
Of er sprake is van kattenkwaad is nog maar de vraag. Uit het strafdossier komt namelijk een heel ander beeld naar voren. Zo blijkt dat klas 6 vwo van het Ibn Ghaldoun boven de wet van de school stond. Leerlingen waren "aartslui", "hondsbrutaal" en konden spieken en met docenten onderhandelen over cijfers, blijkt uit documenten die het AD zaterdag publiceerde.
"Het niveau was schokkend", vertelt een docent. "Ze waren niet gewend om huiswerk te maken, om te lezen, om te werken in en buiten de les."
Wat feitjes over de eindexamenfraude op een rij:
- Het gaat om de grootste eindexamenfraudezaak in Nederland.
- De verdachten zijn tussen de 16 en 21 jaar oud.
- Er werden in totaal 27 examens gestolen: 15 vwo-examens, 10 havo-examens en 2 vmbo-examens.
- De verdachten zouden via het dakraam van de school de kluis, waar de examens lagen, hebben bereikt.
- Foto's van de examens werden via internet en usb-stickjes verspreid.
- Het College voor Examens (CvE) schat de schadepost op 100.000 euro.
Wil jij al het nieuws over de examenfraude nog eens nalezen? Check dan ons nieuwsdossier. Het laatste nieuws volg je ook via ons Twitteraccount @scholieren.