Bijna 4.000 vwo'ers schreven vanochtend kantje na kantje vol bij het examen maatschappijwetenschappen. Echt moeilijk was het examen gelukkig niet. "Het ging wel ok, niet supergoed en niet superslecht", zegt Michelle van der Eem (17).
"Het was vooral héél veel schrijfwerk, ook bij de vragen waar je maar een paar puntjes voor kreeg. Ik heb echt pijn aan mijn hand", vervolgt ze. Olav Koning (18) vond het examen prima te doen. "Ik was op tijd klaar, heb overal wat ingevuld en alle onderwerpen kwamen aan bod."
Docent Anke Buurman-Kuiper geeft ook aan dat het vooral een lang examen was. "Verder was het goed te doen. Bij veel vragen moesten de leerlingen begrippen uitleggen. Dat is vaak wat makkelijker. Er zaten niet zoveel inzichtsvragen in."
Maatschappijwetenschappen ging: goed!
— Arthur 🌈 (@beatsbyarti) 22 mei 2019
Nachtje doorhalen was: niet voor fucking niks
🤠
Alle scholieren de we spraken noemden het examen 'representatief' voor de stof. Anne Kock (17): "Het examen was een goede afspiegeling van de leerstof, over alle drie de thema's zaten er vragen in. Daarnaast vond ik de vraagstelling ook duidelijk, in tegenstelling tot sommige examens van eerdere jaren." Het enige minpunt vond Anne de puntenverdeling. "Voor sommige, vrij complexe vragen kon je maar 2 punten verdienen, terwijl je voor makkelijkere vragen veel meer punten kreeg."
6-puntsvraag
Er was één vraag die in het bijzonder opviel, omdat je daar 6 punten mee kon verdienen. Michelle vond deze vraag lastig: "Je moest 3 mediadoelstellingen koppelen aan 3 dingen waarmee je deze doelstellingen kon waarborgen. Hiervoor moest je de genoemde begrippen kennen, de juiste koppeling maken en het dan ook nog uitleggen." Anne vond deze vraag niet zozeer moeilijk, maar wel vreemd. "Deze vraag ging niet over de belangrijkste stof van maatschappijwetenschappen, ik vond het daarom raar dat er zo'n 'grote' vraag over gesteld werd, waar je zoveel punten voor kon krijgen."
Buurman-Kuiper vond dit juist wel een leuke vraag. "De vraag werd wat anders gesteld dan anders, maar persvrijheid is een van de belangrijkste dingen van een rechtsstaat. De grondwet komt erin terug en dat moet je dan koppelen aan de mediawet en het redactiestatuut. Verschillende domeinen van de stof moeten aan elkaar worden gekoppeld en dat maakte deze vraag groter dan andere."
Voetbaljournalistiek
Suzanne Verhoef (17) had juist moeite met een paar andere vragen. "Vraag 20 vonden mijn klasgenoten en ik moeilijk en de eerste vraag was ook gelijk wel pittig, daar kreeg je ook meteen 3 punten voor." Verder had ze niet zoveel met de tekst over voetbaljournalistiek. "Als je geïnteresseerd bent in voetbal, was dit misschien een leuke opgave, maar dat gold niet voor mij."
Voor alle vwo'ers die we hebben gesproken was dit examen het laatste examen. Olav kan nog niet helemaal geloven dat het erop zit. "Ik ben nu gewoon klaar", zegt hij enigszins verbaasd. Suzanne heeft minder tijd om tot dat besef te komen. "Ik vertrek morgen al naar Rome, dus ik ga nu snel mijn spullen inpakken."
Bij de klachtenlijn van het LAKS is de rust inmiddels ook een beetje ingedaald. Op dit moment zijn er pas 19 klachten gemeld.