Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Oh my god, die vraag 25 heeft me echt gepakt'

Beleggen, eenmanszaken oprichten, sparen en hypotheken: meer dan 14.000 havisten gingen vanmiddag met deze onderwerpen aan de slag tijdens bedrijfseconomie. Over het algemeen lijkt iedereen tevreden over dit examen.

Dit zijn de eerste reacties op het havo-examen bedrijfseconomie van scholieren, een docent en het LAKS.

Reacties van scholieren

"Eigenlijk waren de meeste vragen beter dan ik had verwacht, maar oh my god, die vraag 25 heeft me echt gepakt. En die bron 5 had zo veel gegevens, ik wist opeens niet wat ik moest gebruiken. Daardoor heb ik waarschijnlijk meerdere punten verloren."

Berrin (17)

"Beco ging redelijk goed, er kwam veel theorie naar voren. Vraag 19 was wel pittig maar voor de rest was het best te doen."

- Jelmer (17)

"Het ging, er was veel theorie. Ik zal echt op de antwoorden moeten wachten om te kunnen inschatten hoe het gegaan is. Ik had in het begin veel moeite met de berekeningen. De theorievragen waren heel goed te doen en zonder moeite had ik al gelijk het antwoord. Daarentegen waren sommige rekenvragen heel apart en vaag."

- Isis (17)

"Ik vond de vierpuntsopgaven lastig geformuleerd. Het duurde ook erg lang."

- Daan (17)

"Ik vond beco over het algemeen te doen. Alleen vraag 25 vond ik echt wel lastig, doordat er zoveel informatie was die je moest gebruiken."

- Jesse (17)

Reactie van een docent

"Ik sta nu buiten de examenzaal mijn leerlingen op te wachten en zij zijn goedgemutst. En ik denk dat dat terecht is. Het waren veelal voorspelbare vragen en thema's die we op eerdere examens zagen. Het viel me op dat er veel eenpuntsvragen, dat zijn vaak inkoppers, dat is wel lekker.

Het bedrijfseconomie-examen krijgt vaak als kritiek dat het te veel rekenen is met te veel uitwerkbijlagen, dat viel dit jaar wel mee. Iedereen had wel de tijd hiervoor nodig, maar dat hoort bij dit examen. De rekenvragen waren in ieder geval niet moeilijk. Er was wel een vraag waarbij je verschillende informatiestukken moest doorrekenen. Het ging over oktober, maar je moest informatie halen uit september. Een valkuilvraag, beetje flauw.

Het is gevaarlijk om nu al iets over de n-term te zeggen, maar ik zou verbaasd zijn als ie rond de 1,5 zou liggen. Ik denk dat 'ie dichter bij de 1 ligt."

- Meester Patrick (@meesterpatrickeconomie)

Reactie van het LAKS

"Van de 600 klachten die er binnen zijn gekomen over het examen bedrijfseconomie havo, gaat zeker de helft over specifieke vragen binnen het examen. Vooral het aantal klachten over vraag 19 viel ons op, het zijn er voor nu 125. De kandidaten hadden moeite met de juiste informatie uit de hiervoor benodigde bron te halen."

- Eindexamenklachtelijncoördinator Dada

Gepubliceerd op 27 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?